Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Sairaanhoitajien laajennetut työnkuvat tarjoavat ratkaisun terveydenhuollon saatavuus- ja laatuongelmaan

Suomen sairaanhoitajaliitto

Sairaanhoitajien laajennetut työnkuvat tarjoavat ratkaisun terveydenhuollon saatavuus- ja laatuongelmaan

Tiedote.
Julkaistu: 18.08.2014 klo 07:00
Julkaisija: Suomen sairaanhoitajaliitto

Tänään 18.8. Helsingissä käynnistyy kansainvälinen hoitotyön konferenssi Advanced Nursing Practice: Expanding access and improving healthcare outcomes. Konferenssissa kuullaan, miten sairaanhoitajien laajennetut tehtäväkuvat tuovat parannuksia hoitotuloksiin ja hoidon saatavuuteen. 

 Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto ei ole yllättynyt konferenssin saamasta suosiosta: Helsinkiin saapuu noin 740 osallistujaa yli 40 maasta.

- Suomi ei paini yksin terveydenhuollon palveluiden laatuun ja saatavuuteen liittyvien ongelmien kanssa.  Eri maissa kehitetään parhaillaan lukuisia uusia toimintamuotoja, joissa asiantuntijasairaanhoitajat ottavat laajempaa vastuuta potilaiden hoidosta. 

Jopa 15 - 20 prosenttia lääkärille menevistä potilaista voidaan ohjata sairaanhoitajan vastaanotolle. Sairaanhoitajat voivat ottaa enemmän vastuuta potilaiden pitkäaikaisseurannasta, jolloin terveyskeskusten resurssit saadaan tehokkaampaan käyttöön.

Avajaisissa puhuvan liikenne- ja kuntaministerin Paula Risikon mukaan Suomella on nyt tuhannen taalan paikka kehittää potilaan hoidon kannalta tarkoituksenmukaista työnjakoa.

- Sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisessä kannattaa rohkeasti hyödyntää asiantuntijasairaanhoitajien osaamista.  Lainsäädäntö antaa meille siihen kaikki mahdollisuudet ja jo saadut kokemukset ovat hyviä, Risikko sanoo.

Hyödyntämätön mahdollisuus

Maanantain pääesiintyjä kanadalainen professori Denise Bryant-Lukosius arvioi, että eri maissa terveydenhuollon uudistamispaineet ovat lisänneet kiinnostusta asiantuntijasairaanhoitajien roolien kehittämistä kohtaan. Kuitenkin niissäkin maissa, joissa laajennettujen työnkuvien kehittäminen on jo pitkällä, niiden hyödyntämisessä on vielä varaa.

- Asiantuntijasairaanhoitajien tehtäviä on kehitetty erityisesti hyvin toimeentulevissa maissa. USA:ssa 6,5 prosenttia sairaanhoitajista työskentelee laajennetuissa tehtävissä. Useissa maissa luku on vielä alle prosentin.

Myös Suomen terveyspalvelujärjestelmässä kliinisen asiantuntijasairaanhoitajan tehtäviä on vasta vähän. Esimerkiksi rajatun lääkkeenmääräysoikeuden omaavia sairaanhoitajia on valmistunut vuoden 2013 loppuun mennessä vasta 152.

Uudenlaista tiimityötä

Sairaanhoitajat ovat aina olleet innokkaita oman ammattitaitonsa ja osaamisensa kehittäjiä. Merasto kannustaa sairaanhoitajia ja etenkin hoitotyön johtajia muutoksen eteenpäin viemisessä.

- Muutoksessa on kyse oman mukavuusalueen ulkopuolelle uskaltautumisesta sekä uusien ja ennakkoluuloista vapaiden yhteistyömuotojen löytämisestä eri toimijoiden kesken.

Tämä konferenssi vahvistaa meitä yhdessä toteuttamaan maailman sairaanhoitajien yhteistä unelmaa: käyttää omaa osaamistaan täysimääräisesti potilaiden hoitamisessa, Merasto sanoo.

Merasto mainitsee hyväksi esimerkiksi Espoon Samarian terveysaseman, jossa lääkärit ja hoitohenkilökunta pohtivat yhdessä, mitkä ovat terveysaseman ydintoiminnot ja miten niitä voidaan kehittää. Asemalla oli pitkään ollut kova lääkäripula ja pitkä jono kiireettömään hoitoon. Keskeistä uudistuksessa oli sairaanhoitajien työpanoksen uudistaminen. Viime keväästä asti jono on ollut lyhyempi kuin millään muulla Espoon terveysasemalla ja samalla lääkäreiden työmäärä on saatu hallittavaksi.

KUTSU: Denise Bryant-Lukosius sekä muut konferenssin keynote-puhujat ovat median tavattavissa medialounaalla tänään maanantaina 18.8. klo 13-14.15 (Scandic Marina Congress Center, Helsinki). Ilmoittautuminen: laura.niemi@sairaanhoitajaliitto.fi

Advanced Practice Nursing
Kansainvälinen APN-nimike (Advanced Practice Nursing) viittaa kirjoon sairaanhoitajien laajennettuja tehtävänkuvia. APN-nimikkeelle ei ole vielä käytössä yhtenäistä suomenkielistä vastinetta. Suomessa esimerkki APN-tasoisista sairaanhoitajan tehtävistä on sairaanhoitajan rajattu lääkkeenmääräämisoikeus.

Mikä konferenssi on kyseessä?
Maailman sairaanhoitajaliitto International Council of Nurses (ICN) edustaa noin 130 jäsenjärjestönsä kautta yli 16 miljoonaa sairaanhoitajaa ympäri maailman. Suomen sairaanhoitajaliitto on ICN:n jäsen. ICN:llä 11 eri alaverkostoa, joista yksi on International Nurse Practitioner/Advanced Practice Nursing Network (INP/APNN). Verkostolla konferenssi joka toinen vuosi: 2012 Lontoo, 2014 Helsinki ja 2016 Hong Kong

Seuraa konferenssiuutisia konferenssin verkkosivuilla: www.nurses.fi
Twitterissä #APNN2014

Lisätietoja:
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö Laura Niemi, puh. 050 373 8602, laura.niemi@sairaanhoitajaliitto.fi

Liitetiedostot

Suomen sairaanhoitajaliitto ry on merkittävä terveydenhuollon vaikuttaja sairaanhoitajia koskevissa asioissa. Tehtävänämme on kehittää hoitotyötä, antaa ammatillista tukea je edistää sairaanhoitajien asemaa asiantuntijoina. Sairaanhoitajaliittoon kuuluu lähes 50 000 hoitotyön ammattilaista. Joukossamme on sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, kätilöitä ja ensihoitajia (AMK).

Sairaanhoitajaliiton konserniin kuuluvat myös koulutus- ja kustannusyhtiö Fioca Oy ja Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs