Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Ruokahävikkipäivä haastaa asiakkaiden asenteet ja valinnat Keski-Suomessa

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

Ruokahävikkipäivä haastaa asiakkaiden asenteet ja valinnat Keski-Suomessa

Tiedote.
Julkaistu: 23.10.2014 klo 14:10
Julkaisija: Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

Tiedote viestimille 23.10.2014

Keski-Suomen alueella toimivat julkiset ruokapalveluorganisaatiot ja Jyväskylän aikuisopisto  järjestävät ruokahävikkipäivän keskiviikkona 29.10.2014. Julkisilla ruokapalveluorganisaatioilla on merkittävä rooli ruokahävikin torjumisessa, koska noin 2 miljoonaa ateriaa syödään päivittäin kodin ulkopuolella. Tämän vuoksi keskisuomalaiset julkiset ruokapalvelutoimijat haluavat kiinnittää asiakkaidensa huomion lautashävikkiin yhteisellä tempauksella. Ruokahävikin vähentäminen hyödyttää suuresti sekä ympäristöä että yritysten ja organisaatioiden taloutta.

Hävikkipäivän kohderyhmänä ovat muun muassa päiväkotien, koulujen, hoitolaitosten ja henkilöstöravintoloiden asiakkaat. Tavoitteena on pienentää ruoka- ja lautashävikkiä sekä vaikuttaa asiakkaiden asenteisiin ja valintoihin. Päivän aikana organisaatiot erilaisin tiedotustoimin opastavat, ohjaavat ja neuvovat asiakkaitaan siitä, kuinka lautashävikkiä on mahdollista vähentää. Lisäksi kiinnitetään huomiota keittiöiden tuotantotapoihin ja ruokalistoihin. Ruokapalveluorganisaatiot seuraavat myöhemmin myös sitä, oliko tempauksella vaikutusta asiakkaiden ruokailuhetkiin.

Hävikkipäivään osallistuvat Keski-Suomessa Ravintola Tilia Sonaatti ravintolat, Kylän Kattaus, Jyväskylän kristillinen opisto, Karstulan kunnan ruokapalvelut, Äänekosken kaupungin ruokapalvelut, Laukaan kunnan ruokapalvelut, Jyväskylän koulutuskuntayhtymän opiskelija- ja henkilöstöravintolat, Viitasaaren kaupungin ja Pihtiputaan kunnan ruokapalvelut, Alkio-opiston opiskelija- ja henkilöstöravintola, Piispala, ISS ruokapalvelut Korpilahti, Laukaan seurakunta, Keuruun kaupungin ruokapalvelut sekä Jämsän Ateria-, Puhtaus- ja tekstiilipalvelut.  

Kyseiset organisaatiot tekevät tiivistä yhteistyötä Keski-Suomen ruokapalveluverkostossa, jota Jyväskylän aikuisopisto on vetänyt vuodesta 2006 lähtien. Viime vuosina aikuisopisto on räätälöinyt erilaisia koulutuksia verkostolle, ja osallistujia on vuosittain yli 600 henkilöä eri puolilta Keski-Suomea.

Ruokaa hukkaan 400 miljoona kiloa vuodessa

Ruokahävikillä tarkoitetaan syömäkelpoista ruokaa, joka päätyy roskiin tai biojätteeksi. Ruokahävikkiä muodostuu ruoanvalmistuksessa, tarjoiluvaiheessa sekä asiakkaiden toimesta, joista viimeisintä kutsutaan lautashävikiksi. Suomessa menee hukkaan vuosittain noin 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Ruokapalveluissa ruokajätettä syntyy yhteensä 75–85 miljoonaa kiloa vuodessa. Esimerkiksi päiväkodeissa keskimäärin 27 prosenttia valmistetusta ruuasta heitetään pois, sairaaloissa ja hoitokodeissa luku on 26 prosenttia ja kouluissa 18 prosenttia. (Lähde: www.saasyoda.fi/ruokahavikki-suomessa)

Kuntien ravitsemispalveluiden kouluruokailuun käyttämä määräraha on keskimäärin 2,73 euroa oppilasta kohti, josta raaka-aineiden osuus on keskimäärin noin 0,80 euroa. Suomessa syö päivittäin 900 000 koululaista ja opiskelijaa kouluaterian, joten ruokahävikkinä tuhlaantuu päivittäin arviolta noin 130 000 euroa ja vuositasolla noin 25 miljoonaa euroa. (Lähteet: Kouluruokatietopankki, Ruokatieto Yhdistys ry www.ruokatieto.fi)

 

Kutsu viestimille

Tiedotusvälineet ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan ruokahävikkipäivänä paikallisten ruokapalveluorganisaatioiden tapahtumia! Lisätietoja päivästä voi kysyä suoraan toimijoilta tai Jyväskylän aikuisopiston yhteyshenkilöiltä (yhteystiedot alla).

Lisätietoja:

Kouluttaja Kaisa Liinanki, Jyväskylän aikuisopisto, puh. 040 341 5906, kaisa.liinanki[at]jao.fi
Kouluttaja Jarmo Suomalainen, Jyväskylän aikuisopisto, puh. 040 341 5042, jarmo.suomalainen[at]jao.fi

 

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä | www.jao.fi  

Mediayhteydet, viestintäpäällikkö Niina Luttinen
+358 40 341 5133, etunimi.sukunimi@jao.fi
Viitaniementie 1 A, PL 472, 40101 Jyväskylä

Viestinnän yhteystiedot ja logopankki: www.jao.fi/viestinta

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on keskisuomalaisten kuntien omistama sivistyksen, taitamisen ja yrittäjyyden monikulttuurinen oppimisyhteisö ja työelämän kehittäjä. Kuntayhtymän tulosalueita ovat Jyväskylän aikuisopisto, Jyväskylän ammattiopisto, Jämsän ammattiopisto, Jyväskylän lukiokoulutus, Jyväskylän oppisopimuskeskus, kiinteistöliikelaitos ja kuntayhtymän johto. Kuntayhtymään kuuluu myös Ravintola Priimus.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs