Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Ruohonjuuri-pris och stipendier: till vetenskap, insektsodling och webbapp

Ruohonjuuri

Ruohonjuuri-pris och stipendier: till vetenskap, insektsodling och webbapp

Tiedote.
Julkaistu: 14.10.2016 klo 16:12
Julkaisija: Ruohonjuuri

Ruohonjuuri Oy har med anledning av företagets 34-årsdag delat ut det årliga priset Ruohonjuuri-palkinto (gräsrotspriset) och flera stipendier till projekt som främjar hållbar utveckling. Företaget hade gjort ett bra resultat och ville ”skicka vidare” det positiva genom att för hela sjunde gången prisbelöna projekt som förbättrar världen. 

Priset RUOHONJUURI-PALKINTO på 5 000 euro gick till Sampo Soimakallio. Soimakallio har genom sin förtjänstfulla forskning och kommunikation arbetat för att främja den offentliga sektorns, industrins, studerandenas och medborgarnas kunskaper om hur klimatförändringarna kan dämpas samt om utmaningarna och möjligheterna med dem.

Syrsor och svamp är framtiden

Ett stipendium gick till den akademiska föreningen UniBugs (Hyönteistalouden akateeminen kehittämisyhdistys) som arbetar för att främja utnyttjande av insekter som livsmedel. Föreningens huvudsakliga mål är att få allt fler att smaka på insekter. Tanken är att göra konsumenterna i väst intresserade av att använda insekter som livsmedel genom att erbjuda dem en möjlighet att få ett första smakprov.  

För att det ska gå att ordna provsmakning av insekter behöver föreningen mycket insekter. Med hjälp av fonden Ruohonjuurirahasto kan föreningen ta i bruk en anläggning för insektsodling. Man kommer att börja med att odla hussyrsor (Acheta domesticus) och stora mjölbaggar (Tenebrio molitor). De insekter som odlas vid anläggningen kommer att användas för provsmakning på föreningens evenemang.

Saara-Maria Kauppi fick stipendium för utveckling av mobilappen Foodfriend. Syftet med appen är att göra det lättare för lokalbefolkningen och turister att lära känna varandra på ett unikt sätt bland annat genom att hjälpa turisterna att hitta de mest autentiska restaurangerna samt genom att sammanföra turister med lokalbefolkningen kring mat, säger Saara-Maria Kauppi. Ett av de enklaste sätten att uppleva en ny kultur är genom mat, säger Kauppi.

ToHelsieni är ett projekt där man i stadsmiljö odlar svampar genom att använda kaffeavfall från kaféer i närområdet. Det är glädjande att man genom denna typ av projekt främjar möjligheterna att producera mat på nya sätt, säger Arto Ranta-aho.

Ett stipendium gick till Annu Rusanen för en doktorsavhandling som undersöker hur biomassa kan utnyttjas på ett helhetsbetonat sätt och omvandlas till produkter. Petra Mats fick stipendium för upplysningsarbete och workshopar som förbättrar miljön i slumområdet Kibera i Kenya.

Med stipendierna vill vi främja och stödja verksamhet som gynnar smart användning av energi och råvaror, utveckling av samhället så att det är i balans med naturen och rättvis användning av naturresurserna på jorden, säger Ari Matikka, styrelseordförande i Ruohonjuuri.

Vanligen räcker det inte med pengar för att säkerställa att bra projekt faktiskt blir slutförda, säger Arto Ranta-aho, vd för Ruohonjuuri. Därför vill vi stödja framgångar även med hjälp av utbildningsstöd. Utöver stipendier i form av pengar erbjuder Ruohonjuuri pris- och stipendiemottagarna utbildning i antingen ekonomi, marknadsföring eller ledarskap efter eget val. Totalt har fonden delat ut över 20 000 euro i priser under 2016.

Mer information lämnas av:

Arto Ranta-aho, vd, tfn 050 373 0330, arto.ranta-aho@ruohonjuuri.fi

 

 

Liitetiedostot

Ruohonjuuri Oy luomu- ja lähiruokaan, luonnonkosmetiikkaan ja terveystuotteisiin erikoistunut vähittäiskauppaketju. Ruohonjuuren missiona on tarjota asiakkaille iloa ja elinvoimaa. Tärkeinä toimintaperiaatteina ovat: Hymyssä suin & pilke silmäkulmassa, aktiivisesti palvellen sekä wow-elämyksiä tarjoten

 

Ruohonjuuri Oy är en detaljhandelskedja som har specialiserat sig på ekologisk och närproducerad mat, naturkosmetika och hälsoprodukter. Ruohonjuuris mission är att erbjuda kunderna glädje och livskraft. Viktiga verksamhetsprinciper är: Ett leende på läpparna och glimten i ögat, god service och wow-upplevelser

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs