Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Risikko: Elinkeinopolitiikan painopiste on siirrettävä kuntiin

Valtiovarainministeriö

Risikko: Elinkeinopolitiikan painopiste on siirrettävä kuntiin

Tiedote.
Julkaistu: 19.01.2015 klo 17:04
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon mielestä tulevaisuuden yritystoiminnan ja työllisyyden vahvistamiseksi tarvitaan myönteisempää asennetta yrittäjyyttä kohtaan sekä elinkeinopolitiikan painopisteen siirtämistä vahvemmin paikallistasolle. Ministeri Risikko puhui alueiden elinkeinopolitiikasta ja yrittäjyyden vahvistamisesta Seinäjoen uuden elinkeinoyhtiö Into Oy:n avajaisissa 19.1.2015.

Ministeri Risikko nosti puheessaan esiin vakavan huolensa asenteista yrittäjyyttä kohtaan. Risikko korosti, että kunnissa täytyy ottaa täysi höyry päälle uusien yritysten synnyttämiseksi sekä vanhojen yritysten ylläpitämiseksi ja kasvamiseksi.

-  Haastan kuntapäättäjät kasvutalkoisiin. Nostetaan yrittäjyyden edistäminen kuntien tavoitteiden kärkeen ja kirkastetaan asenteet joka puolella Suomea yrittäjyyttä tukevaksi. Asenne ja arvostus on tärkein lähtölaukaus tuloksekkaalle elinkeinopolitiikalle, Risikko linjasi.

Ministeri Risikko korosti puheessaan, että Suomen pärjääminen kansainvälisen talouden kiihtyvässä kilpailussa riippuu yhä enemmän kyvystä reagoida nopeasti talouden uusiin virtauksiin. Globalisaation seurauksena kansainvälinen työnjako ja erikoistuminen kiihtyvät jatkuvasti. Risikon mukaan tämä korostaa paikallista innovointia ja ketterämpiä toimintatapoja.

-  Kansainvälisillä markkinoilla pärjäävät jatkossa ne yritykset, joilla osaaminen ja reagointikyky on korkeaa luokkaa. Elinkeinopolitiikan pitää elää tässä mukana: tarvitaan yhä enemmän paikalliset olot tuntevaa ja nopeasti reagoivaa elinkeinopolitiikkaa, Risikko sanoi.

Risikko nosti esiin myös Suomen elinkeinorakenteen muutoksen aiheuttamat haasteet tulevaisuuden elinkeinopolitiikalle. Ministeri korosti, että valtaosa uusista työpaikoista on viime vuosina syntynyt pieniin- ja keskisuuriin yrityksiin ja tämä suunta on vahvistumassa. Yritys- ja työpaikkarakenteen muuttuminen yhä enemmän pk-yritysten vetämäksi tarkoittaa myös yhä enemmän paikallista otetta julkisen vallan puolelta.

-Pk-yritykset tarvitsevat kunnat nykyistä vahvemmiksi kumppaneiksi ja kasvun mahdollistajiksi. Ylipäätään hallinnon tulee muuttaa asennettaan yritysten kontrolloijasta kasvun mahdollistajaksi, Risikko linjasi.

Uusi kuntalaki edistää yrittäjyyden ja palvelumarkkinoiden kehittämistä

Uuden kuntalain tuomassa kuntastrategiassa elinkeinotoiminnan ja palvelumarkkinoiden kehittäminen ovat keskeisessä asemassa. Risikko korosti, että kuntien tulee laatia kunnianhimoinen tavoite yritystoiminnan ja työllisyyden kasvulle omalla alueellaan.

- Uudessa kuntalaissa korostetaan kunnan tärkeää roolia alueen yritystoiminnan ja palvelumarkkinoiden kehittämisessä. Tämä tarkoittaa sitä, että kuntapäättäjien ja virkamiesten tulee jatkossa huolehtia entistä vahvemmin huolta alueen yritystoiminnan toimintaedellytysten parantamisesta ja sitä kautta työllisyyden parantamisesta, Risikko muistutti.

Risikko korosti puheessaan myös, että tulevina vuosina Suomen kansantalous muuttuu yhä enemmän palveluvaltaisemmaksi. Ministerin mukaan julkisten palvelujen hankinnoissa kannattaisi kannustaa alueen yrityksiä osallistumaan palvelujen kehittämiseen ja uusiin palveluinnovaatioihin.

-Julkiset hankinnat tulee tehdä niin, että kaiken kokoiset yritykset pääsevät tuomaan uusia ideoitaan mukaan julkisten palvelujen kehittämiseen. Hankinnoissa tulee myös korostaa uusia palveluinnovaatioita. Julkisissa palveluissa käyttöön otetuista uusista innovaatioista voi syntyä uusia vientituotteita ja tätä kautta kansantalouden moottoriin paljon kaivattua uutta virtaa, Risikko linjasi.

Lisätietoja: Erityisavustaja Antti Häkkänen, puh.040 7057134

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs