Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » RAKLIn suhdannetiedote: Rakentaminen pääkaupunkiseudulla laskussa

RAKLI ry

RAKLIn suhdannetiedote: Rakentaminen pääkaupunkiseudulla laskussa

Tiedote.
Julkaistu: 19.03.2013 klo 12:08
Julkaisija: RAKLI ry

RAKLIn mukaan talorakentamisen määrä vähenee pääkaupunkiseudulla edelleen. Asuntorakentamisessa tarvitaan kipeästi keinoja vuokra-asuntotuotannon lisäämiseen. Toimitilakohteille on haettu melko paljon rakennuslupia, mutta hankkeiden käynnistyminen on epävarmassa talous- ja rahoitustilanteessa viivästynyt. Kiinteistömarkkinoilla kiinnostus suuntautuu edelleen prime-kohteisiin, erityisesti Helsingin keskustaan.

Merkittävimpänä kasvukeskuksena pääkaupunkiseudulla on erityisasema Suomen kiinteistö- ja rakentamismarkkinoilla. Rakentamisen aktiviteetin vähentyminen on este koko seudun myönteiselle kehittymiselle, minkä vuoksi alan tuotannon lasku pitää saada pikaisesti pysäytettyä.

Vuokra-asuntorakentaminen pysähdyksissä

Niin sanottu normaali ARA-vuokra-asuntotuotanto laski pääkaupunkiseudulla viime vuonna lähes tuhannella asunnolla jääden vain 340 asuntoon. Tämä heikentää entisestään alueen liian vähäistä vuokra-asuntojen tarjontaa. RAKLIn suhdannetiedotteesta käy ilmi, että tällä hetkellä urakkahinnat ovat laskussa, eivätkä seuraa rakennuskustannusten nousua, mikä on merkki urakoitsijoiden lisääntyvästä kilpailusta. Muun Suomen rakentamisen vähentyessä rakentajia on siirtynyt pääkaupunkiseudulla. Nyt olisi oikea hetki tehdä ratkaisuja, jotka tukevat rakennuttajien investointipäätöksiä, kun resursseja on saatavissa.

Suurten ratahankkeiden asemien rakentaminen käynnistyy

Julkisessa rakentamisessa alkuvuosi näyttää hiljaiselta. Loppuvuodesta tilanne kuitenkin kohentuu, kun pääkaupunkiseudulla alkaa useiden julkisten palvelurakennusten rakentaminen. Näitä ovat muun muassa Kehäradan ja Länsimetron asemat. Toimitila- ja teollisuusmarkkinoilla taloustilanteen epävarmuus ja ongelmat rahoituksen saatavuudessa näkyvät hiljaisuutena.

Kiinteistöt tarjoavat turvallisen sijoitusvaihtoehdon

Kiinteistösijoitusmarkkinoilla alkoi vuonna 2012 myönteinen kehitys, kun kauppojen määrä kasvoi lähes viidenneksellä. Taantumassa kiinteistöt ovat olleet vakaa ja turvallinen sijoituskohde. Kokonaistuottotaso on asettunut kuuteen prosenttiin. Matalin tuottotaso, 4,9 prosenttia, oli toimistokiinteistöissä, jotka edustavat kaupallisen kiinteistömarkkinamme suurinta yksittäistä sijoitusmuotoa. Parhaat tuotot, 8,6 prosenttia, saatiin asuntosijoituksista. Vuokramarkkinoilla Helsingin keskustan erityisasema korostuu edelleen. Siellä toimistovuokrat nousivat, kun ne muualla ovat pysyneet ennallaan tai laskeneet.

Koko suhdannetiedote ohessa pdf-tiedostona.

Lisätietoja:
Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry
Ilpo Peltonen, tekninen johtaja, puh. 040 551 9404, ilpo.peltonen(at)rakli.fi
Helena Kinnunen, toimitusjohtaja, puh. 050 555 8177, helena.kinnunen(at)rakli.fi

Katsaus tarkastelee ensisijaisesti pääkaupunkiseudun kiinteistö- ja rakentamismarkkinoita rakennuttajien ja kiinteistönomistajien näkökulmasta. Lähtöaineistona ovat olleet muun muassa Nordea Pankki Suomi Oyj:n aineistot, RAKLIn jäsenistöstä kootut RAPAL Oy:n hanke- ja hintarekisterit, RPT Docu Oy:n hanketiedot, VTT:n Rakentamisen ennakointiryhmän tiedostot, KTI Kiinteistötieto Oy:n markkinatietokannat, Rakennusteollisuus RT:n tiedostot sekä yleiset talousennusteet.

Liitetiedostot

RAKLI kokoaa yhteen kiinteistöalan ja rakennuttamisen vastuulliset ammattilaiset. RAKLIn jäsenet varmistavat, että Suomessa on tilaa hyvälle elämälle.

RAKLIn jäsenet ovat tilojen ja infrastruktuurin omistajia, rakennuttajia ja käyttäjiä tai näiden ammattimaisia edustajia.

www.rakli.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs