Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » RAKLI ry: Rakentaminen ja kiinteistökaupat lisääntyvät pääkaupunkiseudulla

RAKLI ry

RAKLI ry: Rakentaminen ja kiinteistökaupat lisääntyvät pääkaupunkiseudulla

Tiedote.
Julkaistu: 17.03.2014 klo 15:48
Julkaisija: RAKLI ry

Pääkaupunkiseudun rakentaminen on vauhdittumassa, arvioi RAKLI ry. Rakentamisen määrää lisäävät erityisesti Länsimetroon ja Kehärataan liittyvät liikenne- ja liikerakennushankkeet. Myös vuokra-asuntojen hyvä kysyntä ylläpitää rakentamista pääkaupunkiseudulla.  Toimitilamarkkinoilla kiinteistökaupat lisääntyivät pikku hiljaa loppuvuodesta. Vuokramarkkinoilla on kuitenkin edelleen hiljaista ja toimitilojen kysyntä keskustan ulkopuolella on vähäistä.  

Maailman ja Euroopan talous on jo kohentunut, mutta Suomessa tämä vuosi on vielä hitaan kasvun aikaa. Siihen nähden rakentaminen on pääkaupunkiseudulla nyt vilkasta, koska vahvemmin paranevien talousnäkymien vaikutusten arvioidaan näkyvän rakentamisessa vasta vuonna 2015. Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla näkyy asuntorahastojen ja -sijoittajien vahva kiinnostus pieniin kerrostaloasuntoihin, joista alueella on pulaa. Asuntoja arvioidaan rakennettavan saman verran kuin viime vuonna, reilut 7000. Toimitilarakentamiseen odotetaan tänä vuonna voimakasta kasvua, kun rakentaminen kiihtyy Länsimetron ja Kehäradan asemien seuduilla. Lisäksi Espoon sairaalahanke on merkittävä julkisen rakentamisen hanke.  

Urakkatarjoushinnat jatkoivat laskuaan, ja tammikuussa 2014 ne olivat noin 1,5 prosenttia matalammalla kuin vuotta aiemmin. Pääurakoitsijoiden tarjoushalukkuus oli vuoden 2014 tammikuussa 57 prosenttia, joka on kuusi prosenttia alle pitkän aikavälin keskitason, eli rakennusliikkeiden työkanta on kohtuullinen. Aliurakoitsijoilla on enemmän vaihtelua työmäärissä, ja heidän tarjoushalukkuutensa oli tammikuussa noin viisi prosenttia yli pitkän aikavälin keskiarvon.

Kiinteistömarkkinoilla valoisinta sitten vuoden 2008

Vuosi 2013 päättyi ammattimaisilla kiinteistökauppamarkkinoilla nousujohteisesti. Viimeisellä vuosineljänneksellä solmittiin yli 1,1 miljardin euron kiinteistökaupat, joista suurin osa julkaistiin joulukuussa. Tämä oli ensimmäinen kerta vuoden 2008 alun jälkeen, kun yksittäisen kvartaalin volyymi ylitti miljardin euron rajan. Myös vuosi 2014 on lähtenyt aktiivisesti liikkeelle ja merkittäviä kiinteistökauppoja on tehty viime vuosia enemmän.

Huonot käyttöasteet painavat toimistojen tuottoja

Suorien kiinteistösijoitusten kokonaistuotto oli KTI Kiinteistöindeksin mukaan Suomessa vuonna 2013 edellisvuosia matalampi, 4,4 prosenttia. Kokonaistuottoa painoivat alaspäin etenkin toimistokiinteistöt, joiden tuotto jäi pitkälti suuresta vajaakäytöstä johtuen ennätyksellisen matalaksi, 1,1 prosenttiin. Nettotuottoaste pysyi edellisen vuoden tasolla 6,3 prosentissa. Asunnot olivat ainoa kiinteistötyyppi, jolle kirjattiin positiivinen arvonmuutos. Asunnot olivat 8,2 prosentin kokonaistuotollaan parhaiten tuottanut kiinteistötyyppi jo kuudetta vuotta peräkkäin.

Vuokrien ei odoteta nousevan lukuun ottamatta aivan Helsingin ydinkeskustaa, koska käyttöasteiden jatkuva huononeminen lisää yhä tyhjän tilan määrää niin toimisto-, liike- kuin tuotannollisissa tiloissakin. Asuntomarkkinoilla vuokrien nousu puolestaan jatkuu, joskin hieman edellisiä vuosia hitaammin.

Lisätietoja:

Suhdannetiedote kokonaisuudessaan: http://www.rakli.fi/tietoa-kiinteistoalasta/markkinatietoa/suhdannetiedote-kevat-2014.html

Ilpo Peltonen, tekninen johtaja, RAKLI ry, puh. 040 551 9404

RAKLI kokoaa yhteen kiinteistöalan ja rakennuttamisen vastuulliset ammattilaiset. RAKLIn jäsenet varmistavat, että Suomessa on tilaa hyvälle elämälle.

RAKLIn jäsenet ovat tilojen ja infrastruktuurin omistajia, rakennuttajia ja käyttäjiä tai näiden ammattimaisia edustajia.

www.rakli.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs