Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Qatarin kisarakentajien kuolemat johtuvat ay-oikeuksien puutteesta

Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK Ry

Qatarin kisarakentajien kuolemat johtuvat ay-oikeuksien puutteesta

Tiedote.
Julkaistu: 27.09.2013 klo 14:11
Julkaisija: Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK Ry

Qatarin kisarakentajien kuolemat johtuvat ay-oikeuksien puutteesta

Orjatyö Qatarin rakenteilla olevilla jalkapallostadioneilla estyisi, jos siirtotyöväki saisi järjestäytyä.

Orjatyöolot ja kuolemantapaukset Qatarin jalkapallostadionien rakennustyömailla osoittavat, että siirtotyöläisten oikeuksia ei Qatarin tapaisissa maissa puolusta kukaan, SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen katsoo. Siirtotyöläisten riisto on Ronkaisen mukaan maailmalla kasvava ilmiö, joka vaatii nopeita toimia hallituksilta ja siirtotyövoimaa käyttäviltä yrityksiltä. – SASKilla on Etelä-Afrikassa ja Brasiliassa toteutettujen hankkeittensa kautta näyttöä siitä, että yhteistyö ammattiyhdistysliikkeen kanssa auttaa turvaamaan rakentajille inhimilliset työolot, hän huomauttaa.

Tuhannet nepalilaiset ja intialaiset siirtotyöläiset rakentavat parhaillaan Qatarissa stadioneita ja infrastruktuuria vuonna 2022 järjestettäviä jalkapallon MM-kisoja varten. Tuoreet raportit rakennustyömailta paljastavat, että siirtotyöläiset pakotetaan työskentelemään orjatyönomaisissa olosuhteissa ja henkensä kaupalla.

Rakennustyömailla ja majoitusleirien epäinhimillisissä oloissa on ammattijärjestöjen tilaston mukaan kuollut yksin tämän vuoden aikana jo vähintään kolmesataa työntekijää. – Tätä menoa kisojen rakennustöissä kuolee enemmän työntekijöitä kuin kisoihin tulee aikanaan pelaajia, ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUCin pääsihteeri Sharan Burrow ennustaa.

SASKin toiminnanjohtajan Janne Ronkaisen mukaan Qatarissa näyttäytyy nyt koko karuudessaan siirtotyöläisten asema globaaleilla työmarkkinoilla. SASK on mukana siirtotyöläisten asemaa ja oikeuksia selvittävässä hankkeessa mm. Nepalissa. Siirtotyövoiman käyttö lisääntyy, mutta useimmissa maailman maissa siirtotyöläiset ovat oikeudetonta kastia, Ronkainen luonnehtii.

Qatarissa rakennusurakoitsijat ovat pakottaneet siirtotyöläiset tekemään epäinhimillisen pitkiä työvuoroja jopa 50 asteen lämpötilassa ilman juoma- tai muita taukoja. Palkat on jätetty maksamatta, jotta työntekijät eivät karkaisi työmailta. Lähivuosina Qatar on ilmoittanut kutsuvansa maahan jopa puoli miljoonaa siirtotyöläistä lisää rakentamaan jalkapallokisojen urheilupyhättöjä, maanteitä ja hotelleja.

Kansainvälinen ay-liike pitää tilannetta erittäin huolestuttavana, sillä siirtotyöläisten järjestäytyminen on Qatarissa tehokkaasti estetty. Etelä-Afrikan ja Brasilian jalkapallokisoja rakennettaessa SASK oli mukana hankkeessa, joka auttoi paikallisia rakennusalan ammattiliittoja valvomaan stadionien rakentajien työoloja ja neuvottelemaan rakentajille säälliset palkkaehdot. – Kokemus osoitti, yhteistyö ay-liikkeen kanssa on kestävä tapa turvata työntekijöiden oikeudet, SASKin toiminnanjohtaja luonnehtii.

Qatarissa vastaavanlaista yhteistyötä ei maan lainsäädännön vuoksi pystyttäisi toteuttamaan. Rakentajien tilanne voisi Ronkaisen mielestä muuttua, jos Qatarin valtiojohto sallisi siirtotyöläisten järjestäytyä ja jos kisat järjestävä kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA kantaisi vastuunsa myös heidän oikeuksistaan ja terveydestään.

- On jokseenkin irvokasta, että samaan aikaan kun kisoja rakentavia työntekijöitä kuolee, FIFA kokoontuu pohtimaan kisojen siirtoa viileämmiksi kuukausiksi, jotta pelaajat eivät kärsisi liian korkeista lämpötiloista, Ronkainen huomauttaa. – Tosiasiassa koko jalkapalloyhteisö pelaajista alan järjestöihin on maan hallituksen kanssa yhteisvastuussa  Qatarin työmaiden järkyttävästä tilanteesta, hän katsoo.

Rakennusalan kansainvälisen ammattiliiton sivuilla on parhaillaan käynnissä vetoomuskampanja, jolla painostetaan Qatarin valtiojohtoa sallimaan siirtotyöläisten järjestäytyminen. Linkki vetoomuskampanjaan:

http://act.equaltimes.org/en

Reilulla pelillä kohti jalkapallon MM-isoja: lue lisää SASKin hankkeesta Brasiliassa

Lisätietoja tiedotteesta antaa:

Toiminnanjohtaja Janne Ronkainen, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus, p. 040 776 8557

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK on suomalaisen ay-liikkeen kehitysyhteistyöjärjestö, jonka hankkeiden kautta kehittyvien maiden ammattiliittoja autetaan vahvismaan verkostojaan, parantamaan osaamistaan ja puolustamaan tehokkaammin jäsentensä oikeuksia. Verkkosivut: www.sask.fi

 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs