Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Pelolla johtamisen kulut ovat mittavia

Kissconsulting Oy

Pelolla johtamisen kulut ovat mittavia

Tiedote.
Julkaistu: 13.09.2016 klo 08:52
Julkaisija: Kissconsulting Oy

”Pelolla johtamisen kulut ovat mittavia. Osa sairauspoissaoloista  on turhaa ja johtuu huonon johtamisen, heikon työilmapiirin, sekä näistä aiheutuvan uupumuksen ja sairastumisen vuoksi”, Jaana Tuomila valmennusyritys Kissconsultingin kehitysjohtaja yksi Pelolla johtaminen on perseestä kirjan kirjoittajista.

Suomessa työntekijäväestön sairaspoissaoloprosentti on ollut hälyttävän korkea. Elinkeinoelämän keskusliiton työaikatiedustelun mukaan sairaus- ja tapaturmapoissaolojen osuus laskennallisesta, säännöllisestä työajasta oli 4,3 prosenttia vuonna 2014. Teollisuuden työntekijöillä keskimääräinen sairaspoissaolon lukema on 5,8 prosenttia. Kuntien työntekijöiden poissaololukema on 7 prosentin luokkaa. Näillä luvuilla ei nosteta Suomen talouden kasvua.

”Pelko heijastuu moneen asiaan, joka syö yrityksen menestystä. Luovuus tyrehtyy tiukan ilmapiirin vuoksi, henkilökunnalta ei saada kehitysideoita tai heillä ei ole tarpeeksi voimaa niiden toteuttamiseen tai pelko vaikuttaa myytilukujen kasvamatta jäämiseen. Tämän potentiaalin käyttämättä jättäminen on voimavarojen tuhlausta, jatkaa Kissconsulting toimitusjohtaja, Maarika Maury, toinen pelolla johtaminen on Perseestä kirjan kirjoittajista.

Yrityksessä, jossa työskentelee 200 henkilöä ja keskipalkka on noin 3200 euroa kuukaudessa, keskimääräisen 4,3 prosentin sairaus- ja tapaturmien poissalolukemien mukaan vuotuinen kustannus on yli 1,2 miljoonaa euroa, yhdessä yrityksessä. Yhden henkilön poissalopäivän laskennallinen kustannus on pelkkine palkkakuluineen jo noin 350 euroa päivässä. Sijaisia ja järjestelyjä tarvitaan, eikä kaikki kustannukset sisälly tähän. Vakuutusyhtiö Varman laskelmien mukaan välilliset kulut mukaan ottaen kustannukset nousevat yhtä ihmistä kohden noin 600: een euroon

Suomessa työelämässä on tilastokeskuksen mukaan hieman alle 2,3 miljoonaa henkilöä. Kotimaan 4,3 prosentin sairaspoissaolot merkitsevät kokonaistasolla  Suomessa työelämässä tilastokeskuksen mukaan hieman alle 2,3 miljoonaa henkilöä. Kotimaan 4,3 prosentin sairaspoissaolot merkitsevät kokonaistasolla n 7,9 miljardin euron kustannusta. Jos välilliset kulut lasketaan mukaan kustannukset nousevat n 11,8 miljardin luokkaan. Onko meillä varaa tähän? Tämä on kallista niin yksittäiselle yritykselle kuin yhteiskunnallekin.

Mauryn mukaan tulokset poissaolojen vähentämisestä ovat Suomessa kuitenkin huonot verrattuna esimerkiksi Ruotsin vastaaviin lukuihin. ”Ruotsissa poissaoloja on onnistuttu vähentämään. Esimerkiksi yrityksessä, jossa tehdään fyysistä työtä, henkilökunta on tutkimuksen mukaan sitoutuneempaa ja vastuullisempaa kuin Suomessa. Ruotsissa poissaololukua on saatu alennettua keskimäärin noin kahteen prosenttiin, kun Suomen vastaava luku on lähes kuusi prosenttia”,  muistuttaa Maury.

Mauryn mukaan poissaololukuja ei saada pienennettyä, jos toimenpiteitä ei tehdä sen eteen. ”Ensin on yrityskohtaisesti selvitettävä, mistä on kyse ja miksi poissaoloprosentit ovat korkealla. ”Sairaspoissaoloja ei voi kokonaan välttää, mutta turhat sairauslomat pitäisi saada kitkettyä pois. Huonosta johtamisesta johtuvat poissaolot pitäisi saada kitkettyä pois”, Kissconsuting kehitysjohtaja, Jaana Tuomila sanoo.

On huomioitava se, että turhia sairauspoissaoloja vähentämällä säästetään huomattavasti enemmän, kuin sillä kustannuksella, mikä sen vähentämiseen menee”, Meretniemi sanoo. Kahdensadan ihmisen esimerkkiyrityksessa prosentin pudotuksen säästö on liki 300.000. Satsaukset suhteessa onnistumisiin ovat pienet muistuttaa Jaana Tuomila, Kissconsulting kehitysjohtaja.

Lisätietoja:

Maarika Maury, Kissconsuting toimitusjohtaja  050-5900412, maarika@kissconsulting.f

Maury, Tuomila ja Meretniemi ovat kirjoittaneet kirjan: Pelolla johtaminen on perseestä

 

 

 

Kissconsulting Oy on 1990 perustettu liikkeenjohdon konsultointi- ja valmennusyritys. Kissconsulting toteuttaa asiakkaiden tarpeisiin räätälöityä konsultointia ja yritysvalmennuksia tähdäten asiakkaan menestykseen. Kissconsulting on mukana asiakkaan arjessa ja toimii valmennuskumppanina asiakkaan kanssa läpi koko prosessin ajan varmistaen, että valmennuksen anti muuttuu toiminnaksi. Uskomme yksinkertaisuuteen, arkeen ja tekojen merkitykseen. www.kissconsulting.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs