Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Pekkarinen: suomalainen telakkateollisuus tuettava vaikeimman yli

Työ- ja elinkeinoministeriö

Pekkarinen: suomalainen telakkateollisuus tuettava vaikeimman yli

Julkaistu: 14.01.2010 klo 12:00
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

– Telakkateollisuuden tilauskannan romahtaminen maailmassa viime vuonna lähes 90 prosentilla oli kova isku toimialalle kaikkialla. Alaa ravisteleva valtava rakennemuutos lyö lujasti myös Suomeen. Vanha tilauskanta valmistuu vauhdilla eikä uusia tilauksia ole tullut juuri Suomeenkaan, totesi elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen 14.1.2010 ottaessaan vastaan telakkateollisuustyöryhmän raportin.

- Telakkateollisuuden tilauskannan romahtaminen maailmassa viime vuonna lähes 90 prosentilla oli kova isku toimialalle kaikkialla. Alaa ravisteleva valtava rakennemuutos lyö lujasti myös Suomeen. Vanha tilauskanta valmistuu vauhdilla eikä uusia tilauksia ole tullut juuri Suomeenkaan, totesi elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen 14.1.2010 ottaessaan vastaan telakkateollisuustyöryhmän raportin.

 

- Telakkateollisuuden tulevaisuus Suomessa on turvattava. Suomalainen alan osaaminen on maailman huippua. Ala työllistää suoraan parhaimmillaan yli 20 000 henkilöä ja lähes pari tuhatta yritystä. Alan huipputuotteet ovat tärkeä osa menestyvän Suomen teollista brändiä.

 

- Telakkateollisuuden selviytyminen edessä olevan vaikeimman yli edellyttää nyt poikkeuksellisen voimakkaita ja monipuolisia toimia. Toimialan tuottavuutta on alan omin toimin kohennettava, kustannuksia alennettava ja näitä tietä kilpailukykyä on parannettava.

 

- Mukaan tarvitaan vahvasti myös valtiota. Hallituksen jo viime kesänä käynnistämien toimien jatkoksi telakkateollisuustyöryhmän nyt esittämät ehdotukset käsitellään viipymättä hallituksen sisällä. Ala tarvitsee oman selviytymisohjelman, toteaa Pekkarinen.  

 

- Pidän välttämättömänä, että hallitus sitoutuu vahvasti telakkateollisuuden innovaatiotuen jatkamiseen ja teknologiarahoituksen turvaamiseen. Toivon, että ympäristöystävällisten investointien tukimenettely voidaan ottaa käyttöön tapauskohtaisesti myös Suomessa. Varustamoja on kannustettava eri toimin matkustaja-autolauttojen tilaamiseen. Myös valtion on harkittava omien tilauksiensa aikaistamista. 

 

- Luotan vahvasti siihen, että telakkateollisuuden tarvitsemiin rahoitus- ja takaus- ja vienninrahoitustarpeisiin voidaan vastata työryhmän esittämällä tavalla.

 

- Työryhmän esitykset koskettavat monen eri ministeriön vastuualueita. Vienkin yhdessä näiden ministeriöiden kanssa nämä esitykset hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan käsittelyyn mahdollisimman nopeasti.

 

- Kaikille toimialan työntekijöille ei voida turvata lähimmän vuoden kuluessa työtä toimialalla. Siksi on tärkeää, että erilaista koulutusta ja kurssitusta lisätään ja ehkäistään kaikin keinoin työttömyys.

 

- Telakkateollisuuden näkymät tuottavat merkittäviä ongelmia Turun seudulle ja eräille muillekin aluille. Näiden erityisten ongelmien helpottamiseksi laaditaan po. alueille toimenpideohjelmat, painottaa Pekkarinen.

 

Lisätiedot:

elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen, puh. 010 606 3500

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs