Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Palvelualojen työttömyys jatkaa kasvuaan

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

Palvelualojen työttömyys jatkaa kasvuaan

Tiedote.
Julkaistu: 30.05.2016 klo 08:07
Julkaisija: Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

Huhtikuussa oli 340 900 työtöntä työnhakijaa. Eniten työttömyys on noussut palvelu- ja myyntityöntekijöiden joukossa.

Työ- ja elinkeinoministeriön huhtikuun työllisyyskatsauksesta käy ilmi, että nopeimmin työttömyys on kasvanut vuodentakaisesta tilanteesta palvelu- ja myyntityöntekijöiden keskuudessa. Nousua vuoden 2015 lukuun on 3200 työtöntä henkilöä. Kaiken kaikkiaan PAMilaisisissa ammattiryhmissä työttömiä työnhakijoita oli noin 49 000 henkilöä.

PAMilaisten alojen työttömyys on jatkanut kasvuaan jo vuodesta 2012 alkaen. Työ- ja elinkeinotoimistojen asiakkaina viime vuotta enemmän oli esimerkiksi myyjän, kokin ja kiinteistöhuoltomiehen tehtäviin pyrkiviä työttömiä.

Yleinen trendi on myös pitkäaikaistyöttömyyden lisääntyminen ja säilyminen korkealla tasolla. Yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olevia henkilöitä on Suomessa yli 55 000.  Pitkäaikaistyöttömyyden lisääntyminen ja kehitystrendi näkyy PAMin tutkimuspäällikkö Antti Veirton mukaan myös palvelualoilla.

– On valitettavaa, että pamilaistenkin työttömäksi jääneiden työttömyysaika on pitkittynyt entisestään. Palvelu- ja myyntityöhön on hakeutumassa kymmeniätuhansia rakennetyöttömiä huhtikuussa. Määrä on noussut viime vuoteen vastaavaan aikaan verrattuna lähes 3000 henkilöllä.  Nämä henkilöt kärsivät toistuvasta ja pitkään kestäneestä työttömyydestä, toteaa Veirto.

Tämän lisäksi yli 50-vuotta täyttäneiden pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut vuodessa yli 7000 henkilöllä. Veirton mukaan näiden henkilöiden osalta yhteiskunnassa täytyy tehdä erityisiä lisäsatsauksia, jotta työikäiset saadaan takaisin työelämään.

– Varttuneet pitkäaikaistyöttömät tarvitsevat erityistä tukea ja tukitoimenpiteiden pitää sisältää myös palkkatyötä ja tarvittaessa palkkatuella. Suomessa pitäisi olla nyt aktiivisempaa työvoimapolitiikkaa ja palkkatukeen lisärahoitusta tulee löytää muualtakin kuin työttömyysturvan käytön laajentamisen kautta. Tehokkaimmat keinot pitkäaikaistyöttömyyden torjumiseen ovat koulutus ja palkkatuki yrityksille, Veirto toteaa.

Pientä merkkiä käänteestä parempaan voi kuitenkin olla näkyvissä. Työttömyyden kasvu on kuluvan kevään aikana viime vuosiin verrattuna hidastunut. Tämän lisäksi EK:n suhdannebarometrin mukaan palvelualojen yritysten suhdannetilanne on parantunut, jonka voidaan toivoa lisäävän myös pitkällä aikavälillä alan työpaikkoja.

– Viime vuotta enemmän avoimia työpaikkoja oli huhtikuussa tarjolla esimerkiksi kahvilamyyjille ja keittiöapulaisille. Kokonaiskuva näyttää työllisyyden suhteen vihdoin siltä, että olemme ponnistelemassa kohti valoisampia aikoja, sanoo Veirto.

Lisätietoja

Antti Veirto
Tutkimuspäällikkö
p. 050 465 7501

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto. PAMiin kuuluu noin 230 000 jäsentä, joista naisia on 80 prosenttia. Suurin osa PAMin jäsenistä työskentelee vähittäiskaupassa, majoitus- ja ravitsemisalalla, kiinteistöpalveluissa tai vartiointialalla. www.pam.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs