Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Ostashkovin jätehuollon modernisointisuunnitelma etenee

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy

Ostashkovin jätehuollon modernisointisuunnitelma etenee

Tiedote.
Julkaistu: 24.04.2014 klo 10:21
Julkaisija: Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy

Venäläisyhtiö Primex käynnisti yli vuosi sitten jätehuollon modernisointiprojektin Tverin läänissä Ostashkovissa, joka ympäröivine kuntineen on lähes 25000 asukkaan matkailukaupunki.

Primex pyysi tällöin Lahden Seudun Kehitys Ladec Oy:ltä apua nykyvaatimuksia vastaavan jätehuoltojärjestelmän kehittämissuunnitelman laatimiseksi Ostashkoviiin. Ladecin kartoitustyön tuloksena Primex tilasi suunnitteluhankkeen toteuttajiksi Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n ja ympäristökonsultointiin erikoistuneen lahtelainen insinööritoimisto Gradientti Oy:n.

Primexin edustajien ja hankekumppaneiden yhteinen työpaja pidettiin alkuvuodesta Lahdessa. Työtä jatkettiin Ostashkovissa 12. - 14. maaliskuuta, jolloin vierailtiin alueen kierrätysyrityksissä sekä työstettiin työpajoissa Ostashkovin jätehuollon kehittämismallivaihtoehtoja. Suomalais-venäläisenä yhteistyönä kartoitettiin muun muassa syntyviä jätevirtoja, tehostamismahdollisuuksia jätteiden erilliskeräykseen ja materiaalien hyötykäyttöön, lomasesonkien vaikutuksia jätehuoltoon ja edellytyksiä rakentaa seudulle eurooppalaisen standardien mukainen kaatopaikka ja moderni jätteenkäsittelylaitos. Ostashkovin hankesuunnitelma valmistuu elokuun loppuun mennessä.

”Projekti on varsin mielenkiintoinen ja haastava, koska tavoitteena on siirtyä jätteiden kuljettamisesta kierrätysliiketoimintaan.  Parasta antia on ollut loistava yhteistyö kaikkien hankkeessa mukana olevien osapuolien kanssa”, kertoo Insinööritoimisto Gradientti Oy:n toimitusjohtaja Kirsti Määttä.

Projekti on herättänyt paljon kiinnostusta Venäjällä. Maaliskuussa pidetyissä työpajoissa oli mukana Ostashkovin piirikunnan hallinnon edustajien lisäksi Kashinskin ja Vesjegonskin piirikuntien hallinnon edustajia.

Vientiverkosto tiivisti mukana

Ladec on kehittänyt suomalaisen jätehuolto-osaamisen vientimallia Venäjän-markkinoille. Nyt Ostashkovissa yritystapaamisissa ja työpajoissa olivat mukana suomalaiset Doranova Oy, Enevo Oy, Ferroplan Oy, Ficote Oy, HABA Group Oy, OdorOff Oy, Molok Oy ja Tramel Oy.

Hankkeeseen osallistuvien yritysten teknologiaa ja palveluita pyritään sovittamaan kehityssuunnitelmaan ja mukaan lähteneillä suomalaisyrityksillä on mahdollisuus tulla valituksi Ostashkovin jätehuoltoratkaisujen toimittajiksi. Vientiverkoston pk-yritykset edustavat kaikkia niitä eri jätehuollon osa-alueita, joista myös Ostashkovissa ollaan kiinnostuneita.

”Alustavien suunnitelmien mukaan Tverin alueella ollaan siirtymässä laajamittaisesti jätteiden ja kierrätysmateriaalien syntypaikkalajitteluun ja samalla uudistetaan myös keräyskalustoa syväkeräyssäiliöiksi. Tällöin potentiaali One Collect -palvelullemme on huomattava”, toteaa Enevon avainasiakaspäällikkö Heikki Tallgren ja jatkaa: ”Ostashkovin alue lukuisine järvineen on suosittu retkeilyalue, joten näemme kesäkaudella myös mahdollisuuksia retkeilijöiden ja leiriytyjien jätehuollon kehittämiseen. Teknis-taloudellisesti kehittynein ratkaisu tähän olisi sensorijärjestelmällämme varustetut syväkeräysastiat ja optimoidut keräysaikataulut, mikä tuo merkittäviä säästöjä jätteiden keräyskuluihin.”

”Matka oli meille hyödyllinen, koska olemme jo suunnitteluvaiheessa kuulemassa kuinka biojätettä kerätään ja käsitellään tulevaisuudessa. Tarjoamme hajunpoistomenetelmiä ja -ratkaisuja, joita tarvitaan Ostashkovissa muun muassa biopuristimella, biokaasulaitoksella samoin kuin käsittelylaitoksella”, toteaa OdorOffin avainasiakaspäällikkö Mikko Lohi.

”Venäjällä on samat haasteet kuin muuallakin maailmassa sähkö- ja elektroniikkajätteen kierrätyksessä. Potentiaali on siis palveluillemme merkittävä, mutta vaatii pohjalle vielä paljon työtä ja käytännön suunnittelua. Tämän tapaiset vientiverkostot ovat kannaltamme erinomaisia, koska niiden kautta pääsee kustannustehokkaasti verkostoitumaan ja tutustumaan paikan päälle nykytilanteeseen”, toteaa Tramelin toimitusjohtaja Harri Niukkanen.

Yritystapaamisissa suomalaiset toimijat tutustuivat muun muassa paperia ja kartonkia kierrättävään Kamenskin paperi- ja kartonkitehtaaseen, Ecomashgroupin jätteestä lämpöä ja sähköä tuottavaan pyrolyysiteknologiaan sekä silikaattitiiliä tuottavaan tehtaaseen.

Suomalaisen jätehuolto-osaamisen vientipilotti on luotu osana pk-yrityksille suunnattuja ESYLEP- ja ECOPOL-vienninedistämishankkeita.

Lisätiedot:

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy

Liiketoimintakehittäjä Päivi Menard, 050 402 6911, paivi.menard@ladec.fi

Insinööritoimisto Gradientti Oy

Toimitusjohtaja Kirsti Määttä, 050 409 7475, kirsti.maatta@gradientti.fi

Päijät-Hämeen jätehuolto Oy

Käsittelypäällikkö Leena Seppälä, 050 324 7428, leena.seppala@phj.fi

Lahden Seudun Kehitys LADEC – Kestävän kasvun vauhdittaja

LADECin tehtävänä on kehittää Lahden seudun elinkeinoelämän kasvun edellytyksiä, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta. LADEC tarjoaa yrityksille monipuolisia yrittäjyys-, sijoittumis- sekä kasvu- ja kehittämispalveluita, jotka kattavat yrityksen elinkaaren eri vaiheet. Osaamiskärkinämme ovat cleantech ja teollinen muotoilu. Yhtiöllämme on laaja kansainvälinen yhteistyöverkosto erityisesti cleantech- ja kasvurahoitussektoreilla.  

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs