Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Opinnäytetyö: Uusi sosiaalinen pienlaina torjumaan ylivelkaantumista – pikavipeistäkin apua

Lahden ammattikorkeakoulu

Opinnäytetyö: Uusi sosiaalinen pienlaina torjumaan ylivelkaantumista – pikavipeistäkin apua

Tiedote.
Julkaistu: 11.09.2015 klo 09:00
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Sosiaalinen pienlaina on uudenlainen, ylivelkaantumista ehkäisevä ja sosiaalista luototusta, täydentävä toimintamalli. Ensimmäinen malli on Juha Auvisen selvitys- ja mallinnustyön tulos, jonka hän on tehnyt Takuu-Säätiölle YAMK-opinnäytetyönä.

Käynnistäjänä Yhteisvastuukeräys

Vuonna 2012 Yhteisvastuukeräyksen kotimaankohteen tuotto kohdennettiin Takuu-Säätiön pienlainatoimintaan. 600 000 euron keräystuotto muodosti lainapääoman, josta sosiaalista pienlainaa myönnetään aluksi kokeilupaikkakunnilla Tampere, Seinäjoki ja Kainuu lähiseutuineen. Lainaa voi hakea pienituloinen henkilö kertaluontoisiin menoihin ja hankintoihin. Lisäksi Takuu-Säätiö sai Raha-automaattiyhdistykseltä projektirahaa viiden vuoden valtakunnalliseen tutkimus- ja kehittämistyöhön.

- Innostuin Yhteisvastuun keräyskohteesta ja pääsin mukaan valmistelemaan sitä. Toimin tuolloin diakonina ja velkaongelmat olivat monille asiakkailleni tuttuja, Auvinen kertoo taustoista.

Yhteisvastuukeräyksen kotimaankohde vastasi ajankohtaiseen velkaongelmaan. Maksuhäiriöisten ihmisten määrä oli tuolloin lähtenyt nousuun. Samalla käytiin vilkasta keskustelua pikavippien mielekkyydestä. Tilanne ei ole kolmessa vuodessa helpottunut. Maksuhäiriöisiä on edelleen paljon, 367 800 henkeä (Suomen asiakastieto Oy, 2015). Ollaan 90-luvun lamaa seuranneissa huippulukemissa.

Digitaaliloikalla parempaa palvelua

Auvinen teki selvitys- ja mallinnustyönsä syksyllä 2012. Tuloksena oli hänen ehdotuksensa sosiaalisen pienlainan toimintamalliksi, joka on luotu yhdistämällä pikavippi ja sosiaalinen luotto. Sekä pikavipissä että sosiaalisessa luotossa oli Auvisen näkemyksen mukaan paljon vahvuuksia ja heikkouksia, jotka hän huomioi uudessa mallissa.

Sosiaalinen luotto ehkäisee ja korjaa taloudellista syrjäytymistä. Pikavipin hyviä puolia Auvinen taas selvitti kokeilemalla sitä itse. Suurin osa aiemmasta aineistosta oli käsitellyt pikavippejä kielteiseen sävyyn.

- Julkisuudessa on mollattu pikavippejä, mutta niissä on kuitenkin paljon hyvää, kuten sähköisen asioinnin ansiosta nopea ja kattava saatavuus, Auvinen luettelee.

Sosiaalinen pienlaina perustuu digitaaliseen asiointiin. Laina on saatavilla sähköisen asioinnin ansiosta nopeasti, helposti ja laajasti. Lisäksi etuna on kustannustehokkuus.

- Näen sosiaalisen pienlainan hyvinvointiyhteiskuntaa rikastuttavana, raja-aidat ylittävänä, luonteeltaan vastikkeellisena, osallistavana ja asiakasta aktivoivana palveluna, Auvinen summaa.

Myös Takuu-Säätiön omassa pienlainatoiminnan kehittämishankkeessa ollaan syksyllä 2015 ottamassa askelia mm. sähköisen asioinnin kehittämiseksi.

- Auvisen opinnäytetyö on kiinnostava keskustelunavaus ja ennakkoluuloton malli sosiaalisen pienlainatoiminnan toteuttamiseksi. Olemme havainneet myös itse, että sähköisen asioinnin mahdollistaminen on valtakunnallisen sosiaalisen pienlainatoiminnan toimivuuden edellytys, toteaa Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar.

Auvinen opiskeli Lahden ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelmassa.

LISÄTIETOJA
Juha Auvinen
p. 050 531 7559
juha.auvinen@gmail.com

Juha A. Pantzar
Toiminnanjohtaja, Takuu-Säätiö
09 6126 340 (vaihde)
etunimi.sukunimi@takuu-saatio.fi

Opinnäytetyö: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015082414105

 

www.lamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs