Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Operaattorit sitoutuneita kehittämään turvallista ja sujuvaa sähköistä asiointia

FiCom ry

Operaattorit sitoutuneita kehittämään turvallista ja sujuvaa sähköistä asiointia

Tiedote.
Julkaistu: 01.09.2016 klo 14:00
Julkaisija: FiCom ry

 

Vahvan sähköisen tunnistamisen toimintaympäristö muuttuu, kun EU tiukentaa tunnistuspalveluita tarjoavien toimijoiden tietoturvavaatimuksia sekä avaa markkinaa kilpailulle. Lisäksi Suomessa ollaan ottamassa käyttöön tunnistuspalvelun tarjoajien luottamusverkosto, joka toimii kansalaisille tarjottavien tunnistuspalvelujen taustalla.

Vahva sähköinen tunnistaminen käsittää pankkien asiakkailleen myöntämät TUPAS-tunnisteet, matkapuhelinoperaattoreiden tarjoaman Mobiilivarmenteen sekä Väestörekisterikeskuksen sähköisen henkilökortin. Valtaosa tunnistamistapahtumista tehdään Suomessa pankkitunnuksilla. 

Kotimaisten sääntelymuutosten myötä sähköisten palveluiden tarjoajat, esimerkiksi terveydenhuollon toimijat, saavat käyttöönsä luottamusverkoston, jossa sähköisen tunnistamisen voi ottaa käyttöön yhdellä sopimuksella. Kuluttajan kannalta asiointi helpottuu tunnistusvälineen sähköisen rekisteröinnin edistyessä: esimerkiksi mobiilivarmenteen voi jatkossa ottaa käyttöön asioimatta operaattorin palvelupisteessä.

Kaikki mobiilivarmenteen tarjoajat mukana luottamusverkostossa

Tunnistuspalvelun tarjoajien luottamusverkosto aloittaa toimintansa vappuna 2017.  Verkostoon mukaan aikovilla palveluntarjoajilla on ollut elokuun loppuun saakka aikaa ilmoittautua Viestintävirastolle.  Kaikki suomalaiset mobiilioperaattorit ovat mukana luottamusverkostossa ja sitoutuvat näin ollen kehittämään helppokäyttöistä ja turvallista sähköistä asiointia sekä toimivaa tunnistuspalvelujen markkinaa.

Toimijoiden yhteisellä luottamusverkostolla on tarkoitus luoda tarjota puitteet sähköisen tunnistamisen palvelujen, tekniikan ja markkinoiden kehittymiselle.

"On arvokas asia, että operaattoreiden lisäksi myös pankit ovat mukana luottamusverkostossa.  Sähköinen tunnistaminen on avainasemassa kehitettäessä nykyistä turvallisempaa digitaalista ympäristöä", toteaa FiComin toimitusjohtaja Petri Aaltonen

Luottamusverkosto edistää turvallista asiointia

Helppokäyttöisillä ja kustannustehokkailla sähköisillä tunnistuspalveluilla on keskeinen merkitys uusien ja kehittyvien sähköisten hyötypalveluiden kilpailukyvyn kannalta kansallisesti. 'Terveystalolla on suuret odotukset uuden luottamusverkoston tuottamille tunnistuspalveluille. Liiketoimintamme digitalisoituu nopeasti ja asiakkaamme asioivat mielellään sähköisissä palveluissamme. Aiempaa merkittävästi helpompi, monipuolisempi ja kustannustehokas sähköinen tunnistaminen mahdollistaa terveydenhuollon asiakkaille uudet sujuvammat palvelut jatkossa' sanoo Chief Digital Officer Juha Juosila Terveystalosta.

Mobiilivarmenne on turvallinen ja helppokäyttöinen

"Mobiilivarmenne on turvallinen ja helppo tapa todistaa henkilöllisyys ja se toimii kätevästi omalla kännykällä", Aaltonen jatkaa. Mobiilivarmenne toimii nykyisellään jo lähes kaikissa sähköisissä asiointipalveluissa joissa hyödynnetään vahvaa tunnistamista

Mobiilivarmennetta tarjoavat DNA, Elisa ja Sonera ja se perustuu yleisesti hyvin turvallisena pidettyyn PKI-teknologiaan. Mobiilivarmenne toimii useissa julkisissa palveluissa, kuten kela.fi:ssä, vero.fi:ssä osana OP:n tunnistuspalvelua sekä lukuisissa koti- ja ulkomaisissa palveluissa kuten vakuutysyhtiöissä, finanssipalveluissa ja yksityisen terveydenhuollon toimijoiden palveluissa. Mobiilivarmenteen voi ottaa käyttöön verkossa useimmilla pankkitunnuksilla oman operaattorin palvelusta.

Jatkossa suomalaisille mobiilivarmenteen käyttäjille avautuu mahdollisuus käyttää myös kansainvälisiä palveluja, joissa on käytössä Mobile Connect -tunnistaminen.

 

Lisätietoja: Petri Aaltonen, toimitusjohtaja, FiCom ry, puh. 040 750 9797

www.mobiilivarmenne.fi

 

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry on suomalaisen ICT-alan edunvalvoja ja yhteistyöjärjestö. FiComin jäsenkuntaan kuuluu alalla Suomessa toimivia yrityksiä ja yhteisöjä, jotka rakentavat tietoyhteiskuntaa ja tuottavat sinne palveluita. www.ficom.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs