Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Omistajanvaihdos on riski ja mahdollisuus – yli 30 yritystä vaihtoi onnistuneesti omistajaa eteläsavolaisen hankkeen tuella

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy

Omistajanvaihdos on riski ja mahdollisuus – yli 30 yritystä vaihtoi onnistuneesti omistajaa eteläsavolaisen hankkeen tuella

Tiedote.
Julkaistu: 25.08.2015 klo 09:30
Julkaisija: Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy

Omistajanvaihdokset aiheuttavat riskejä yritysten liiketoiminnalle, arvolle ja toimintamahdollisuuksille. Riskejä voidaan vähentää tarjoamalla tietoa ja neuvontaa omistajanvaihdosta suunnitteleville yrityksille ja niiden sidosryhmille. Etelä-Savossa päättyi keväällä 2015 kolmivuotinen hanke, jonka tukemana 32 yritystä toteutti onnistuneen omistajanvaihdoksen.

OOV – onnistunut omistajanvaihdos – yritykset iskussa -hankkeen tavoitteena oli auttaa omistajanvaihdosta harkitsevien ja toteuttavien eteläsavolaisten yritysten toiminnan jatkumista ja kehittämistä niin, etteivät yritysten arvo ja toimintamahdollisuudet heikkene tiedon puutteen vuoksi. Lopullisena tavoitteena olivat siis onnistuneet yrityskaupat ja yrittäjäpolvenvaihdokset.

Hankkeen tuloksena saatiin vietyä päätökseen 32 omistajanvaihdosta. Lisäksi hankkeen päättyessä mukana oli noin 70 yritystä, joissa omistajanvaihdos toteutunee seuraavan kahden vuoden aikana. Kaikkiaan hankkeen puitteissa kartoitettiin omistajan- tai sukupolvenvaihdokseen liittyviä tarpeita noin 300 yrityksessä Etelä-Savon alueella.  

– Kokemukset vahvistavat näkemystämme siitä, että parhaille yrityksille löytyy kyllä jatkaja ja omistajanvaihdos voidaan hoitaa kunnialla, kertoo hankkeen projektipäällikkönä toiminut Anne Innanen Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:stä. Omistajanvaihdokset ja työ niiden tukemiseksi jatkuvat myös hankkeen päätyttyä. – Meillä on nyt hyvät valmiudet järjestää asiantuntijaklinikoita teeman ympärille, ja auttaa uusia omistajanvaihdosta suunnittelevia yrityksiä. Esimerkiksi lokakuun alussa järjestämme yhdessä Etelä-Savon ammattiopisto Esedun ja Uusyrityskeskus Dynamon kanssa omistajanvaihdosillan Tumassa. Paikalle saamme huippukouluttaja Risto Waldenin Bilanssi Oy:stä.

Yksi hankkeeseen osallistuneista yrityksistä oli Mikkelissä jo vuodesta 1970 toiminut valokuvausliike KuvaMatti Oy. KuvaMatin perustaja Matti Hämäläinen luopui yrityksestään jäädessään eläkkeelle, ja uudeksi yrittäjäksi tuli KuvaMatissa jo vuodesta 1997 työskennellyt valokuvaaja Jenni Kosonen.

– Omistajanvaihdos on yllättävän pitkä prosessi. Hankkeesta sain hyvin käytännönläheistä apua koko prosessin ajan muun muassa siihen, että prosessin vaiheet tapahtuvat oikeassa järjestyksessä. Esimerkiksi starttirahan saamiseksi tämä on erittäin tärkeää, toteaa Kosonen. – On suuri apu, kun kaikkea ei tarvitse selvittää itse. Hankkeen tuki säästi aikaani, ja rauhoitti samalla mieltä. Prosessi onnistui hyvin: töitä on riittänyt, ja vanhat asiakkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä, että yritykselle löytyi tuttu jatkaja.

Yritysten lisäksi omistajanvaihdoksia koskeva tieto on tarpeen muun muassa tilitoimistoissa sekä yritysneuvojilla. Hankkeen puitteissa tarjottiin koulutusta näille kohderyhmille. Koulutuksiin osallistui noin 50 tilitoimistoa sekä seudullisia yritysneuvojia. Osa koulutukseen osallistuneista tilitoimistoista sai koulutuksesta kimmokkeen tuotteistaa uusia palveluita omistajan- ja sukupolvenvaihdoksiin. Tilitoimistojen ja yritysneuvojen osaamisen vahvistaminen hyödyttääkin omistajanvaihdosta suunnittelevia yrityksiä Etelä-Savossa myös tulevina vuosina.

Lisätiedot:

Anne Innanen, projektipäällikkö, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, puh. 040 129 4163, anne.innanen@mikseimikkeli.fi

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy edistää Mikkelin elinvoimaisuutta ja vetovoimaa ja yritysten toimintaedellytyksiä sekä menestymistä toiminnan fokuksen ollessa erityisesti mikro- ja pk-yrityksissä. www.mikseimikkkeli.fi

OOV – onnistunut omistajanvaihdos – yritykset iskussa  -hanke alkoi huhtikuussa 2012 ja päättyi huhtikuussa 2015. Hankkeen tavoitteena oli auttaa omistajanvaihdosta harkitsevien ja sitä toteuttavien eteläsavolaisten yritysten toiminnan jatkumista ja kehittämistä niin, etteivät yritysten arvo ja toimintamahdollisuudet heikkene tarvittavan tiedon tai neuvonnan puutteen vuoksi. Lopullisena tavoitteena olivat siis onnistuneet yrityskaupat ja yrittäjäpolvenvaihdokset. Hanketta rahoitti Euroopan aluekehitysrahasto. Rahoituksen myöntänyt viranomainen oli Etelä-Savon ELY-keskus.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs