Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Nykyinen sopimusjärjestelmä ei turvaa työrauhaa Suomessa

Teknologiateollisuus ry

Nykyinen sopimusjärjestelmä ei turvaa työrauhaa Suomessa

Tiedote.
Julkaistu: 04.06.2012 klo 10:11
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Teknologiateollisuus ry:n johtaja Mika Nykänen painottaa Teknologiateollisuuden sidosryhmälehti Vision (2/2012) Linjanveto-kirjoituksessaan, että Suomessa on käytössä maailman puhtain teknologia. Täällä valmistaminen on siis globaali ekoteko.

Nykäsen mukaan yksipuolisella ympäristölainsäädännön kiristämisellä valmistusta kuitenkin ajetaan EU:n ulkopuolelle. Näin sekä EU että ympäristö häviävät.

Huonoja päätöksiä seuraavat paikkaustoimet. Nykäsen mukaan kustannusten kompensaatiotarvetta liittyy rikkidirektiivin aiheuttamiin korkeisiin kuljetuskustannuksiin sekä päästökaupan epäsuoriin kustannuksiin.

Nykänen korostaa, että yritystoiminnan harjoittamisen suhteen on pyrittävä siihen, ettei se Suomessa saa olla kalliimpaa kuin kilpailijamaissamme.

Luvanvaraisten aineiden käytön kiristyminen, tiukat kemikaaliasetukset ja lupien hinta vaikeuttavat suomalaisten pk-yritysten toimintaa ja uhkaavat jopa siirtää työpaikkoja maihin, joissa valvontaa on vähemmän. Ajankohtainen esimerkki on kromitrioksidin luvanvaraisuus, joka vaikuttaisi pintakäsittely-yritysten toimintaedellytyksiin.

”Erilaisten aineiden käsittely on jo nyt Suomessa ja EU:ssa selvästi turvallisempaa ja paremmin valvottua kuin kansainvälisesti keskimäärin. Erityisen vaikeaa luvanvaraisuus on niiden aineiden osalta, joiden käyttöä ei voida korvata”, sanoo REACH-asetuksen seurannasta vastaava asiantuntija Mia Nores-Korkeamäki Teknologiateollisuuden sidosryhmälehti Visiossa.

Luvanvaraista ainetta ei saa käyttää eikä saattaa markkinoille ilman erikseen haettua ja saatua lupaa. Pelkkä lupahakemus maksaa kymmeniä tuhansia euroja, ja lupa on määräaikainen. Nores-Korkeamäen mukaan kustannus on pk-yrityksille niin suuri, että se saattaa jopa vaarantaa yrityksen toiminnan.

Nykyinen sopimusjärjestelmä ei turvaa työrauhaa Suomessa. Tätä mieltä on EK:n entinen työmarkkinajohtaja, varatuomari Seppo Riski.

Vision Myytinmurtaja-palstalla Riski toteaa, että vaikka Suomessa niin sanottuja järjestölakkoja on ollut viime vuosina vähemmän, työpaikkakohtaisia työtaisteluja on ollut paljon. Viime vuonna tilastoitiin 187 työtaistelua, joista jopa yli 90 prosenttia oli laittomia työtaisteluja. Se kertoo Riskille, että asioista ei kyetä sopimaan. Työriitoihin ei malteta hakea neuvotellen tai oikeuden päätöksellä ratkaisua. Lisäksi se kertoo, että nykyiset sanktiot eivät etukäteen estä laittomiin työtaisteluihin ryhtymistä.

Riski arvioi, että jos laittomuuksien sanktioiden mitoituksessa otettaisiin paremmin huomioon niiden tahallisuus ja törkeysaste sekä niillä aiheutettu vahinko, sillä olisi ehkäisevä vaikutus.

Teknologiateollisuus on Suomen tärkein elinkeino, sen edustamat toimialat vastaavat 60 % maan viennistä ja 80 % koko elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Teknologiateollisuus työllistää Suomessa suoraan 290 000 henkilöä. Teknologiateollisuuteen kuuluu viisi päätoimialaa, jotka ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu- ja konsultointi sekä tietotekniikka-ala.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs