Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Nuorten metsäkonekoulutusta Etelä-Suomessa lisätään voimakkaasti

TTS Työtehoseura

Nuorten metsäkonekoulutusta Etelä-Suomessa lisätään voimakkaasti

Tiedote.
Julkaistu: 29.06.2012 klo 11:57
Julkaisija: TTS Työtehoseura

 

 

TTS Työtehoseura pyrkii osaltaan vastaamaan metsäalan työvoimapulaan käynnistämällä tulevana syksynä sekä metsäkoneenkuljettaja- että metsäkonepainotteisen metsäenergian tuottaja-nuorisokoulutuksen eteläisimmässä Suomessa. Elokuussa Nurmijärven Rajamäellä alkava metsäkoneenkuljettajakoulutus toteutetaan yhteistyössä Länsirannikon Koulutus Oy:n (WinNova Oy) kanssa.

Metsäteollisuuden viime vuosina ilmoittaneista tehtaiden sulkemisista huolimatta on metsäalalla jatkuvaa puutetta ammattitaitoisesta työvoimasta. Työvoimapula painottuu puun hankinnassa toimiviin metsäkonealan ammattilaisiin. Metsäkoneen- ja puutavara-autonkuljettajia sekä metsäkoneasentajia koulutetaan tarpeeseen nähden liian vähän. Metsäalalle tarvitaan Suomessa joka vuosi pelkästään 500-800 uutta metsäkoneenkuljettajaa,  josta eteläisimmän Suomen tarve on noin sata uutta kuljettajaa.

Syy kuljettajatarpeeseen löytyy kotimaisen puun käyttömääristä, joka on pysynyt olemassa olevien tehtaiden puunkäytön lisäyksestä ja tuontipuumäärien laskusta johtuen noin 50 miljoonassa kuutiometrissä. Lisäksi uusiutuvalle energialle asetettujen tavoitteiden ja niiden myötä kasvaneiden energiapuun korjuutavoitteiden huima kasvu lisää erityisesti energiapuun hankinnassa toimivien kuljettajien tarvetta. Energiantuotannossa käytettiin metsähaketta 7,5 miljoonaa kuutiometriä vuonna 2011, kun tavoitteeksi on asetettu 13,5 miljoonaa kuutiometriä vuonna 2020.

Työelämän vaatimukset uusille metsäkonealan ammattiin valmistuvalle koetaan usein koviksi. Työtä tehdään arvokkailla nykyaikaista huipputeknologiaa sisältävillä koneilla haastavissa olosuhteissa. Koneen käsittelyn lisäksi kuljettajalta vaaditaan taitoa käsitellä metsää ohjeiden mukaisesti. Metsäkoneenkuljettajan työ on itsenäistä ja mielenkiintoista – kahta samanlaista työmaata ja työpäivää ei ole.

Metsäopiskelija voi valita tutkintoonsa osia myös muista tutkinnoista esimerkiksi logistiikka- ja maarakennusaloilta. Koulutukseen sisällytetään usein mm. EU -direktiivin mukainen kuorma-autojen kuljettajien ammattipätevyyskoulutus. Työssä tapahtuva oppiminen on tärkeä osa opiskelua, sillä se valmentaa parhaiten aitoon työelämään. Koulutus sisältää runsaasti käytännönläheistä harjoittelua yhteistyössä työnantajien kanssa. Perustutkinto antaa jatkokoulutuskelpoisuuden myös alan korkeakouluopintoihin.

Lisätietoja TTS:n avoimista metsäkonealan koulutuspaikoista ja koulutuksesta ja koulutukseen hakeutumisesta: www.tts.fi.

TTS - Työtehoseura on valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio, joka kouluttaa vuosittain noin 7000 opiskelijaa eri alojen ammattilaisiksi. Koulutustoiminnan lisäksi TTS - Työtehoseura tutkii ja kehittää noin 100 vuosittaisen projektin avulla työmenetelmien toiminnallisuutta, tehokkuutta ja tuottavuutta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs