Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Ministeri Väyrynen: Suomen panostettava Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan markkinoihin

Ulkoasiainministeriö

Ministeri Väyrynen: Suomen panostettava Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan markkinoihin

Julkaistu: 31.08.2010 klo 12:37
Julkaisija: Ulkoasiainministeriö

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen toivoo teollisuudelta ja elinkeinoelämältä aktiivisuutta Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän kaupan elvyttämiseksi.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen toivoo teollisuudelta ja elinkeinoelämältä aktiivisuutta Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän kaupan elvyttämiseksi.

”Alueella tulee olla nykyistä vahvemmin läsnä ja luoda pitkäjänteiseen yhteistyöhön soveltuvat verkostot niin paikallisten kuin suomalaistenkin toimijoiden kesken. Toivon, että nyt ryhdyttäisiin tuumasta toimeen ja teollisuuden piirissä perustettaisiin verkosto edistämään teollisuuden ja elinkeinoelämän tavoitteita ja pitämään kontakteja myös ulkoasiainhallinnon suuntaan viennin lisäämiseksi.”

Ministeri Väyrynen muistutti MENA-alueen olevan Suomelle perinteisesti tärkeä vientikohde ja mainitsi, että esimerkiksi vuonna 2008 MENA-alueen vienti oli 5 prosenttia Suomen kokonaisviennistä ja 90 prosenttia kauppataseen ylijäämästä. Viime vuosina vienti on kuitenkin romahtanut verrattuna moniin kilpailijamaihimme.

”Syitä heikkoon menestykseen voidaan etsiä niin Suomen brändin heikosta tunnettavuudesta kuin elinkeinoelämän kanssa yhteistyössä tehtävän pitkäjänteisen ja kattavan vienninedistämistoiminnan heikkoudesta”, ministeri Väyrynen listasi syitä viime vuosien alamäkeen.

Alueen haasteellisuudesta ja osin epävakaista oloista huolimatta ministeri näkee MENA-alueen viennin lisäämisen kannalta erittäin keskeisenä.

”Voidaan pitää selvänä, että Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan talouskasvu tulee jatkumaan maailmantalouden keskiarvoa korkeampana. Suomalaisilla yrityksillä on tarjottavaa erityisesti energiatehokkuuden edistämisessä, ympäristöystävällisessä energiantuotannossa, uusiutuvan energian kehittämisessä ja vesihuollossa”, ministeri Väyrynen listasi suomalaisyritysten vientimahdollisuuksia.

Keskeisessä asemassa viennin lisäämiseksi ministeri näki elinkeinoelämän ja muiden toimijoiden verkostoitumisen lisäksi suomalaisten tuotteiden brändin kirkastamisen. Ministeri varoitti, ettei ole syytä vaipua itsetyytyväisyyteen Newsweekin imartelevasta arviosta, jossa Suomi on luokiteltu yhteiskuntana maailman parhaaksi maaksi vaan panostaa siihen, että myös suomalaisia tuotteita pidettäisiin maailman parhaina.

Ministeri puhui tänään ulkoministeriön järjestämässä MENA ja minä -seminaarissa, jossa käsiteltiin suomalaisyritysten liiketoimintamahdollisuuksia Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Persianlahdella.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Helena Tuuri, Afrikan ja Lähi-idän osasto, puh. 09 160 56538 tai 040 553 3494, tai ministerin lehdistöavustaja Hanna Saarni, puh. 0400 739 824

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs