Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Ministeri Väyrynen: Lähialueyhteistyössä panostettava taloudelliseen yhteistyöhön

Ulkoasiainministeriö

Ministeri Väyrynen: Lähialueyhteistyössä panostettava taloudelliseen yhteistyöhön

Julkaistu: 04.05.2010 klo 12:21
Julkaisija: Ulkoasiainministeriö

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen mukaan Suomen ja Venäjän välisessä lähialueyhteistyössä on muuttuvan toimintaympäristön myötä panostettava perinteisten sektoreiden lisäksi aiempaa enemmän taloudelliseen yhteistyöhön.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen mukaan Suomen ja Venäjän välisessä lähialueyhteistyössä on muuttuvan toimintaympäristön myötä panostettava perinteisten sektoreiden lisäksi aiempaa enemmän taloudelliseen yhteistyöhön.

”Viime vuosina on avattu ovia siihen suuntaan, että lähialueyhteistyötä voidaan harjoittaa muuallakin kuin aivan lähialueilla kuten suomalais-ugrilaisten kansojen asuttamilla alueilla kauempana Venäjällä. Erityisesti yritystoiminnan pienhankerahoitusta voidaan myöntää tällaisille alueille”, ministeri totesi puhuessaan tiistaina 4. toukokuuta Helsingissä järjestetyssä lähialueyhteistyön kansalaisjärjestöseminaarissa.

Taloudellisten hankkeiden aiempaa vahvemman painottamisen ohella Väyrynen pitää tärkeänä säilyttää yhteistyön laaja-alaisuus ja kehittää edelleen perinteisiä sektoreita kuten ympäristö-, sosiaali-, terveys- ja ydinturvallisuushankkeita, joissa erityisesti kansalaisjärjestöillä on keskeinen rooli.

”Valtion painottaessa taloudellista toimintaa omassa toiminnassaan kansalaisjärjestöjen rooli sosiaali-, terveys- ja koulutussektoreilla korostuu. Tämän vuoksi voidaan myös harkita kansalaisjärjestöjen osuuden lisäämistä rahoituksesta”, Väyrynen totesi.

Ministeri korosti puheessaan, että lähialueyhteistyössä on kyse tasavertaisesta kumppanuudesta maiden välillä ja yhteistyö pitää pystyä perustelemaan molempien maiden intressin näkökulmasta.

”Lähialueyhteistyössä on Suomen kannalta kahdenlaisia kansallisia motiiveja: Sillä voidaan saada aikaan lähialueilla myönteistä kehitystä, joka luo alueelle yhteiskunnallista vakautta ja perustan myönteiselle taloudelliselle kehitykselle. Toisaalta yhteistyöllä voidaan torjua Suomeen kohdistuvia uhkia, kuten ehkäistä tartuntatautien leviämistä”, Väyrynen painotti.

Ministeri toivoi myös, että aluillaan olevat EU:n raja-alueohjelmat (ENPI CBC) ja Suomen kahdenvälinen lähialueyhteistyö saadaan toimimaan hyvin yhteen toisiaan täydentävinä välineinä.

Lisätietoja: ministerin lehdistöavustaja Hanna Saarni, puh. 09 1605 5358 tai 0400 739 824

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs