Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Ministeri Vapaavuori avaa kansainväliset kaivosteknologian EuroMining-messut

Tampereen Messut

Ministeri Vapaavuori avaa kansainväliset kaivosteknologian EuroMining-messut

Tiedote.
Julkaistu: 21.03.2013 klo 13:53
Julkaisija: Tampereen Messut

SUOMEN KIINNOSTAVUUS YKKÖSKAIVOSMAANA NÄKYY MESSUILLA

Uusi kansainvälinen kaivosteknologian ammattimessutapahtuma EuroMining 2013 järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 11.–12.9.2013. Ensimmäistä kertaa toteutettavan messutapahtuman avaa elinkeinoministeri Jan Vapaavuori. EuroMining 2013 on yksi odotetuimmista kaivosteknologiaan keskittyvistä messutapahtumista Euroopassa. Tampereen Messut Oy toteuttaa tapahtuman yhteistyössä Vuorimiesyhdistys ry:n ja Tekesin Green Mining -ohjelman kanssa.  

EuroMining kokoaa saman katon alle kaivos- ja louhintateollisuuden, geologian, rikastus- ja prosessiteollisuuden sekä metallurgian ammattilaiset. Uusi tapahtuma tarjoaa kovassa noususuhdanteessa olevan alan toimijoille odotetun foorumin luoda kansainvälisiä kontakteja, esitellä uutuuksia ja keskustella tulevaisuuden ratkaisuista. Messuilla luodaan katsaus koko tuotantoketjun keskeisiin näkymiin.

– Alan merkittävät toimijat ovat jo varmistaneet paikkansa uudessa tapahtumassa ja messujen näyttelypinta-alasta on varattu yli 70 prosenttia. Messuille on tulossa näyttäviä osastoja, joista mainittakoon suurella panostuksella mukana olevat Metso ja Sandvik Mining and Construction Oy. Suomen kiinnostavuus kaivosalan ykkösmaana heijastuu selvästi tämän uuden tapahtuman suosioon. Tavoitteenamme on luoda EuroMining-messuista Euroopan johtavat kaivosteknologian ammattimessut, sanoo projektipäällikkö Mikael Wänskä Tampereen Messut Oy:stä.


GTK:n pääjohtaja Elias Ekdahl: Hitaat lupaprosessit suurin riskitekijä investointien ohjautumiselle

Geologian tutkimuskeskus GTK:n pääjohtaja Elias Ekdahl toteaa Tampereen EuroMining-messujen täydentävän sopivasti alan tarjontaa ja kiinnostavan myös kansainvälisesti.

– Uutena kaivosalan tapahtumana EuroMining erottuu ja täydentää sopivasti muita alan kotimaisia tapahtumia keskittyen sananmukaisesti itse kaivostoimintaan. Suomi edustaa näissä asioissa maailman kärkeä, joten uskon, että messut saavuttavat myös kansainvälistä kiinnostusta jo alusta alkaen. Fraser-instituutin uudessa tutkimuksessa Suomi on noussut maailman kiinnostavimmaksi maaksi kaivostoimintaa ajatellen. Meidän tulee huolehtia osaamisestamme ja kilpailukyvystämme siten, että pysymme kärjessä jatkossakin. Keskeisimpiä vahvuuksiamme ovat vakaa yhteiskunta ja toiminnan ennustettavuus yhdessä merkittävän malmipotentiaalin kanssa. Suurin haasteemme on sen sijaan saada luvitusprosessimme jouhevammaksi. Lupaprosessi valituksineen voi nykyisellään kestää 3–5 vuotta, mikä on selvä riskitekijä investointien ohjautumiselle, kertoo GTK:n pääjohtaja Elias Ekdahl.

Viime vuosina Suomeen tehdyt mittavat kaivosinvestoinnit ovat tuoneet muun muassa uusia työpaikkoja. Ekdahl painottaa kaivosinvestoinneilla olleen Suomelle ja taloutemme kehitykselle ensiarvoinen merkitys. Hän toteaa kaivostoiminnan olevan niitä harvoja aloja, johon ohjautuu kansainvälisiä ja pitkävaikutteisia investointeja. Ekdahl korostaa myös yhteiskuntavastuun tärkeyttä ja alan toimijoiden esimerkillisyyttä. Valtion oman kaivosyhtiön perustaminen ei ole ensisijaisia asioita.

– Valtion oman kaivosyhtiön perustamista tärkeämpää on huolehtia siitä, että Suomen investointiympäristö olisi niin houkutteleva, että täällä toimivat kansainväliset yritykset investoisivat suomalaiseen jatkojalostukseen. Varsinainen taloudellinen tulos syntyy siitä teollisuudesta mitä kaivostoiminta luo ympärilleen. Yhteiskuntavastuu on kaivostoiminnan ykkösasioita ja ainoa vaihtoehto on hoitaa kaikki tehtävät alusta loppuun paremmin kuin säädökset edellyttävät. Syksyn EuroMining-messujen tärkeimpänä teemana tulisi nostaa esille Suomen tulevaisuus kestävän kaivannaisteollisuuden mallimaana, sanoo Ekdahl.


Kansainvälisessä avajaisseminaarissa puhuttavat alan kuumimmat aiheet

Messuilla järjestetään molempina päivinä asiantuntijaseminaareja. Ajankohtaisina aiheina puhuttavat kaivosteknologiaan, rahoitukseen, turvallisuuteen, maineenhallintaan sekä sosiaaliseen vastuuseen, ympäristöasioihin ja kestävään kehitykseen liittyvät asiat.

Avajaispäivänä keskiviikkona 11.9.2013 toteutetaan kansainvälinen avajaisseminaari EuroMining Opening Seminar, jonka avauspuheen pitää elinkeinoministeri Jan Vapaavuori. Lisäksi seminaarissa puhuvat muun muassa toimitusjohtaja Pekka Perä, Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj, professori Robin Batterham, Melbournen yliopisto, Australia, Vice President (vedenkäsittely) Tim Lilley, Pall Corporation, Iso-Britannia ja Business Development Manager Taina Heimonen, Sandvik Mining and Construction Oy.

Seminaarin ohjelma osoitteessa www.euromining.fi (Ohjelma).


Green Mining näkyvänä teemana messuilla

Ympäristöystävällisyyden kehittäminen ja kestävän kehityksen edistäminen ovat kaivosteollisuuden toimijoiden keskeisiä tavoitteita. EuroMining-messut tarjoavat hyvän tilaisuuden tuoda esille Green Mining -ajattelua ja innostaa yrityksiä mukaan kaivosteollisuuden vahvaan kasvuun. Tekesin Green Mining -ohjelman päämääränä on nostaa Suomi vuoteen 2020 mennessä kaivosalan ekotehokkuuden edelläkävijäksi. Ohjelman pääteemat ovat mineraalivarannot sekä huomaamaton ja älykäs kaivostuotanto. Green Mining -ohjelmassa luodaan kasvavan ja perinteisen kaivostoiminnan rinnalle uutta, erityisosaamista vaativaa liiketoimintaa. Keskeisenä tavoitteena on kasvattaa vientiin tähtäävien pk-yritysten määrää mineraaliklusterissa ja nostaa tutkimus maailman huipulle valituilla sektoreilla.


Uusi E-halli käytössä ensimmäisen kerran

Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen rakennetaan uutta E-hallia, joka valmistuu juuri ennen syksyn messuja. EuroMining-messuilla ensimmäisen kerran käyttöön otettava uusi E-halli tulee olemaan jatkossa messujen ja muiden tapahtumien ensisijainen järjestämispaikka. EuroMining toteutetaan A- ja E-halleissa.


EuroMining-messujen tuoteryhmät ovat automaatio- ja raportointijärjestelmät, automaatioprojekti- ja asiantuntijapalvelut, elinkaaripalvelut, energiansaanti ja tehokkuus, Green Mining, kaivosgeologia, kalliomekaniikka, kuljetus ja logistiikka, kunnossapidon varaosat ja komponentit, kunnossapito, kunnossapito ja kunnonvalvonta, louhintamenetelmät, maarakentaminen, metallinjalostus, mineraalien erotus, ”Mining contractor”/ulkoistetut palvelut, mittaus, murskaus, näytteen otto ja analysointi, panostus, poraus, prosessointi ja automaatio, rahoituspalvelut, rekrytointi ja koulutus, rikastus ja prosessi, suodatinkankaat, suunnittelu, tukeminen, työturvallisuus, täyttö, varastointi, vedenpoisto, viestintäyhteydet ja ympäristönsuojelu.


Mediamateriaalit: Lehdistötiedotteet sekä tapahtuman logo ja banneri löytyvät mediasivuilta osoitteesta www.euromining.fi (Medialle). Muut kuvapyynnöt: tanja.jarvensivu(a)tampereenmessut.fi.


LISÄTIEDOT: www.euromining.fi

Tampereen Messut Oy, www.tampereenmessut.fi
Mikael Wänskä, projektipäällikkö, p. 040 350 0445, mikael.wanska(a)tampereenmessut.fi
Raimo Pylvänäinen, projektipäällikkö, p. 0400 671 923, raimo.pylvanainen(a)tampereenmessut.fi
Tanja Järvensivu, viestintäpäällikkö, p. 050 536 8133, tanja.jarvensivu(a)tampereenmessut.fi

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs