Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Mikkeli näyttää mallia digitaalisissa palveluissa – tavoitteena helppo arki ja tuottava työ

Miktech Oy

Mikkeli näyttää mallia digitaalisissa palveluissa – tavoitteena helppo arki ja tuottava työ

Tiedote.
Julkaistu: 30.11.2012 klo 08:58
Julkaisija: Miktech Oy

Mikkelistä rakennetaan tulevaisuuden digitaalista kaupunkia. Kunnan palveluiden digitalisoinnin tavoitteena on helpottaa kuntalaisten arkea sekä kääntää kuntatyön tuottavuus kasvuun. Mikkelin kaupunki hakee kansallista tukea digitaalisen kaupungin kehittämiselle. Kaupungin pyrkimykset on huomioitu Suomen ICT 2015- ohjelmaluonnoksessa. Luonnoksessa Mikkeliä ehdotetaan kuntapalveluiden digitalisoinnin yhdeksi pilottialueeksi. Suomen ICT 2015 -ohjelma julkistetaan tammikuussa 2013.

Kuntien palveluiden digitalisointiin vallitsee Suomessa ilmiselvä tarve. Kuntapalveluiden digitaalisuusaste on parhaimmillaankin vain muutaman prosentin luokkaa ja digitaalisilla palveluilla voitaisiin merkittävästi helpottaa kuntalaisten arkea. Samaan aikaan kunnissa on painetta tuottavuuden parantamiseen, sillä kuntatyön tuottavuus on laskenut koko 2000-luvun ajan.

Mikkeli vastaa haasteisiin ensimmäisenä Suomen kunnista digitalisoimalla palveluitaan kokonaisvaltaisesti. Palvelujen digitalisoinnissa lähtökohtana on ymmärrys asiakastarpeista. Mikkelin kaupungin kehitysjohtaja Soile Kuitusen mukaan kehitysohjelman toteuttamisen aikana tullaan järjestämään koko Suomeen suunnattuja avoimia kilpailuja, jossa yritykset, järjestöt, kansalaisverkostot ja yksittäiset kansalaiset voivat tehdä ehdotuksia, millaisia ovat uudet digitaaliset kuntapalvelut. Ehdotuksista valitaan parhaimmat ja käynnistetään varsinainen palveluiden uudistustyö. Kysymyksessä ovat palvelut, joissa tavalliset kansalaiset ovat parhaita asiantuntijoita. Merkittävän mahdollisuuden tarjoaa rakennemuutostilanne, jossa on syntynyt suuri määrä innovatiivisia uusia ICT-alan yrityksiä.

– Aikaisemmin digitaalisten kuntapalveluiden kehitystyö on ollut pirstaleista ja osin päällekkäistäkin, ja hyödyt ovat jääneet kustannuksiin nähden vähäisiksi. Mikkeli lähtee nyt ensimmäisenä mallintamaan digitaalisia kunnallispalveluita kokonaisvaltaisesti ja siten, että tulokset ovat hyödynnettävissä nopeasti ympäri Suomen, sanoo varatoimitusjohtaja Juha Ropponen Miktech Oy:stä. Mikkelissä asuu yksi prosentti suomalaisista, ja väestörakenteemme vastaa hyvin koko Suomen väestön rakennetta. Kaupunki on kiinnostava digitaalisten palveluiden mallintamislaboratorio myös valtakunnallisesti, toteaa Mikkelin kaupunginjohtaja Kimmo Mikander.

Digitaalisen Mikkelin palvelut tulevat edustamaan kunnan eri toimialoja, kuten sosiaali- ja terveyspalveluita ja sivistystoimea. Konkreettisia palveluita voivat olla esimerkiksi ajanvaraukset, tilavaraukset, lukuisat eri alojen hakemukset sekä päiväkodin, koulun ja sosiaali- ja terveysalan laitosten sekä kotien välinen yhteydenpito.

Ohjelmalla tavoitellaan uusia yrityksiä Mikkeliin, ja myös olemassa olevien yritysten toiminnan laajenemista. Mikkelin kaupungin kannalta tärkeää on tarjota kuntalaisille tarpeisiin osuvia sähköisiä palveluita, ja helpottaa näin asiointia kaupungin kanssa.

Kaupungin omien työntekijöiden kannalta kyse on osaltaan palveluiden ja palveluprosessien yksinkertaistamisesta. Joitakin päällekkäisiä työvaiheita voi jäädä pois, kun asiakas itse huolehtii palvelun saamisesta verkon kautta. Erityisesti siirtymävaiheessa henkilökohtaista palvelua kuitenkin tarvitaan, ja tätä on tarjolla muun muassa asiakaspalvelukeskuksessa ja yhteispalvelupisteissä.

Kaupungin henkilöstöpolitiikkaan palveluiden digitalisoinnilla on erityisesti se vaikutus, että korvausrekrytointien määrää voidaan pienentää. Henkilöstösuunnittelua voidaan myös tehokkaammin tehdä toiminnan ja palveluiden kehittämisen ehdoilla. Varsinaisiin henkilöstömäärän vähennyksiin ei palveluiden digitalisoinnilla mennä.

Lisätiedot:

Soile Kuitunen, kehitysjohtaja, Mikkelin kaupunki, 0447942010, soile.kuitunen@mikkeli.fi

Kimmo Mikander, kaupunginjohtaja, Mikkelin kaupunki, 0447942000, kimmo.mikander@mikkeli.fi

Juha Ropponen, varatoimitusjohtaja, Miktech Oy, 050 345 4311, juha.ropponen@miktech.fi

www.miktech.fi

www.mikkeli.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs