Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Metsähallituksen tulos 107,9 miljoonaa: euro luonnolle, kaksi valtiolle

Metsähallitus

Metsähallituksen tulos 107,9 miljoonaa: euro luonnolle, kaksi valtiolle

Tiedote.
Julkaistu: 17.03.2016 klo 08:30
Julkaisija: Metsähallitus

Metsähallitus saavutti pääosan tavoitteistaan vuonna 2015, vaikka liiketoiminnan tulos laskikin. Tulos oli 107,9 miljoonaa euroa, kahdeksan prosenttia vähemmän kuin 2014.

Liikevaihto laski 18 miljoonaa euroa 337 miljoonaan euroon. ”Keskeinen syy tähän oli puumarkkinoiden liian vähäinen kysyntä tarjontaan nähden”, pääjohtaja Esa Härmälä sanoo.

Metsähallituksen liiketoiminnassa satsattiin voimakkaasti myös muihin kuin rahallisiin tavoitteisiin. Liiketoiminnan yleisten yhteiskunnallisten velvoitteiden volyymi arvioitiin 56 miljoonaksi euroksi. ”Jokaista kahta tuloseuroa kohti metsätalouden monikäyttömetsissä satsattiin mm. monimuotoisuuteen ja virkistykseen yhden euron verran”, Härmälä sanoo.

Metsähallituksen hallitus esittää viime vuoden tuloksesta maksettavaksi 106 miljoonan euron tuloutuksen. Voitonjako vahvistetaan huhtikuussa valtioneuvostossa; varojen käytöstä päättää eduskunta.

Liiketoiminnan käytössä oleva maa-ala väheni viime vuonna 42 000 hehtaarilla. Yhdessä edellisten vuosien suojelupäätösten ja metsämaan myyntien kanssa tällä on merkittävä vaikutus tuloksentekokykyyn.

Metsähallitus sopeutti kustannustasoaan markkinatilanteen mukaan. Puun kysynnän laskusta huolimatta metsätalous ylsi tulostavoitteeseensa. Kiinteistöliiketoiminnassa pudotusta edellisvuoteen tuli Härmälän mukaan kahdesta syystä: Laatumaan tuulivoimahankkeet eivät edenneet suunnitellusti vuoden lopulla siirtyneiden tariffipäätösten vuoksi. Toinen syy oli vuoden 2014 ennätysmäiset metsämaan myynnit, joissa palattiin jälleen normaalitasolle.

Tytäryhtiöt Fin Forelia Oy, MH-Kivi Oy ja Nuuksiokeskus Oy tekivät tappiota. Yhtiöistä vain Siemen Forelia Oy oli voitollinen. Tytäryhtiöiden osuus konsernin liikevaihdosta on runsaat kaksi prosenttia.

Kansallispuistojen kävijämäärät jatkoivat kasvuaan. Samoin puistojen vaikutus aluetalouteen nousi edellisvuodesta lähes 13 prosenttia. Luontopalveluille siirrettiin merkittäviä kulttuurihistoriallisia kohteita Museovirastolta ja näistä on Härmälän mukaan tullut luonteva osa Metsähallituksen toimintaa. Uusi metsästys- ja kalastuslupajärjestelmä otettiin kesäkuussa käyttöön, sen kautta välitetään vuosittain noin 125 000 erälupaa.

Luontopalvelujen kokonaisrahoitus oli 59,6 miljoonaa euroa.

Metsähallituksen metsätalouden toteuttama laaja, vuonna 2010 aloitettu kulttuuriperintökohteiden inventointi saatiin viime vuonna päätökseen. Tämä on ollut yksi Metsähallituksen kaikkien aikojen merkittävimmistä luonto- ja kulttuuriarvoja säilyttävistä hankkeista.

Konsernilla oli henkilöstöä 1 549 henkilötyövuoden verran.

Lisätietoja:

Viestintäjohtaja Juha Mäkinen, p. 040 570 9307

Metsähallitus hoitaa ja käyttää valtion maa- ja vesialueita kestävästi ja vastuullisesti. Toimintamme perustuu uusiutuvien luonnonvarojen asiantuntevaan hyödyntämiseen, luonnon monimuotoisuuden edistämiseen ja yhteistyöhön alueellisten toimijoiden kanssa. Liiketoimintamme tulouttaa vuosittain valtiolle yli sata miljoonaa euroa. Luontopalvelujen julkisin varoin hoitamilla kansallispuistoilla ja retkeilyalueilla on merkittävä aluetaloudellinen vaikutus.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs