Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Me Naisten & OP-Pohjola-ryhmän tutkimus: Rahasta puhuminen on yhä monelle naiselle tabu

Me Naisten & OP-Pohjola-ryhmän tutkimus: Rahasta puhuminen on yhä monelle naiselle tabu

Julkaistu: 12.11.2009 klo 12:15
Julkaisija: OP-Pohjola-ryhmä

Me Naiset ja OP-Pohjola-ryhmä tutkivat, miten suomalainen nainen käyttää rahaa. Tutkimus paljasti naisten jakaantuvan neljään eri rahankäyttäjätyyppiin. Tutkimuksen toteutti TNS Gallup syyskuussa 2009 ja siihen osallistui 2159 naista.

Me Naiset ja OP-Pohjola-ryhmä tutkivat, miten suomalainen nainen käyttää rahaa. Tutkimus paljasti naisten jakaantuvan neljään eri rahankäyttäjätyyppiin. Tutkimuksen toteutti TNS Gallup syyskuussa 2009 ja siihen osallistui 2159 naista.

Järkevä suunnittelija (25 %) on suunnitelmallinen raha-asioissa ja hänellä on keskimääräistä useammin yhteinen tili puolisonsa kanssa. Hän keskustelee raha-asioista puolisonsa muttei ystäviensä kanssa, eikä kiinnostu riskialttiista sijoituskohteista.

Aktiivinen menestyjä (23 %) hoitaa omia raha-asioitaan aktiivisesti ja seuraa taloutta eri medioista. Hän sijoittaa säännöllisesti ja käyttää rahaa myös arvokkaisiin laatu- ja luksustuotteisiin. Hän keskustelee raha-asioista myös ystäviensä kanssa.

Mukavuudenhaluinen (28 %) ajattelee talousasioita vain rahapulassaan, eikä keskustele raha-asioista puolisonsa tai ystäviensä kanssa. Puoliso hoitaa useimmiten perheen raha- ja pankkiasiat, eikä joka kymmenes ryhmästä osannut sanoa oman palkkansa ja säästöjensä määrää.

Talouden tasapainoilija (23 %) elää kädestä suuhun ja joutuu jatkuvasti tinkimään ostoksistaan. Hän ahdistuu usein raha-asioista. Hän lainaa ja saa sukulaisilta rahaa sekä riitelee kotona usein rahasta. Hän ei aina kerro läheisilleen ostosten todellista hintaa.
 
Tutkimus kertoo myös muun muassa, että
- lähes joka kolmannen naisen parisuhteessa tulee usein riitaa raha-asioista.
- vain joka kymmenettä naista haittaisi, jos puolisolla olisi pienempi palkka.
- joka neljäs nainen ei aina kerro ostostensa todellista hintaa läheisilleen.
- vain 15 % naisista keskustelee raha-asioista ystäviensä kanssa.
- kolmasosa naisista on joskus kadehtinut ystävänsä taloudellista tilannetta. 
 
"Naiset ovat yhä raha-asioissa turvallisuushakuisia. Useimmilla on aina tilillä vähimmäismäärä rahaa. Reilu neljännes naisista on kiinnostunut sijoittamisesta, ja määrä on kasvussa", toteaa pankinjohtaja Tarja Väisänen Helsingin OP Pankista.

"Tutkimus paljastaa meille kiinnostavaa tietoa suomalaisista naisista. Tietämys talousasioista on edelleen monessa perheessä miesten varassa", sanoo Me Naisten päätoimittaja Riitta Pollari.

"Oli mielenkiintoista huomata, että rahasta puhuminen on yhä Suomessa tabu. Naiset puhuvat raha-asioista ja niiden hoitamisesta kotona, mutta eivät ystäviensä kanssa", toteaa tutkimuksen tehnyt tutkimuskonsultti Tarja Pentilä TNS Gallupista.

Tutkimus toteutettiin TNS Gallup Forumin RISC Monitor -internetvastaajakannassa. Tutkimukseen vastasi 2159 naista syyskuussa 2009. Aineisto on painotettu iän ja asuinalueen mukaan vastaamaan Suomen 15-70-vuotiasta naisväestöä.
 
Tutkimusmateriaalin tilaus:
Viestintäpäällikkö Virva Ohtonen, OP-Keskus
gsm 050 551 2196, virva.ohtonen @op.fi
 
Lisätiedot tutkimuksesta:
Tutkimuskonsultti Tarja Pentilä, TNS-Gallup, gsm 040 516 3799, tarja.pentila @tns-global.com
Pankinjohtaja Tarja Väisänen, Helsingin OP Pankki, gsm 050 549 4924, tarja.vaisanen @op.fi
Päätoimittaja Riitta Pollari, Me Naiset, gsm 040 725 2463, riitta.pollari @sanomamagazines.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs