Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Maatalous työllistää nyt 30 % vähemmän ihmisiä kuin vuonna 2000

Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Maatalous työllistää nyt 30 % vähemmän ihmisiä kuin vuonna 2000

Tiedote.
Julkaistu: 01.06.2011 klo 09:15
Julkaisija: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Suomalaisen maatalouden rakennemuutos jatkuu. Tiken eli Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen mukaan maatalous työllistää nyt kolmanneksen vähemmän ihmisiä kuin vuonna 2000. Samassa ajassa maatalous- ja puutarhayritysten määrä on laskenut viidenneksen.

Maataloustöitä teki vuonna 2010 kaikkiaan 125 300 henkeä. Muutos ei kieli suoraan tilojen työmäärän vähenemisestä. Maataloustöihin käytetty aika on vähentynyt vain 13 %. Eniten työllistivät lypsykarjatilat.

- Lypsykarjatilan hoitaja käytti maataloustöihin keskimäärin 255 päivää vuodessa eli lähes kaksi kertaa enemmän kuin keskiverto maatalouden parissa työskentelevä, kertoo projektitutkija Pasi Mattila Tikestä.

Maa- ja puutarhatalouden osuus alan työtä tekevien kokonaistyömäärästä onkin suurin karjatalousvaltaisilla alueilla. Viljatilojen hoito vaati keskimäärin kolmanneksen niillä työskentelevien työajasta.

Maatilaa hoitaa keskimäärin kolme vuotta iäkkäämpi viljelijä kuin vuonna 2000

Keskiverto suomalainen viljelijä on 51-vuotias eli kolme vuotta vanhempi kuin vuonna 2000. Nuorimmat viljelijät työskentelevät sikatiloilla. Myös lypsykarjatiloja hoitaa keskimäärin alle 50-vuotias viljelijä.

- Sukupolvenvaihdoksia ei tehdä tällä hetkellä tiloilla erityisen tiuhaan. Viimeisten viiden vuoden aikana sukupolvenvaihdoksen on tehnyt 10 % tiloista, Mattila toteaa.

Suomalainen tila on ollut nykyisen omistajansa hallussa keskimäärin reilut 20 vuotta.

Kolmannes maatalouden parissa työskentelevistä on naisia. Heitä tapaa todennäköisimmin hevostiloilla. Naisia on paljon myös puutarhatalouden töissä. Lukumäärältään eniten naisia työskentelee viljatiloilla.

Noin puolella maatalous- ja puutarhayritysten työvoimasta on alaan liittyvä koulutus. Yleisimmin maatalousalan tutkinnon ovat hankkineet karjatilojen toiminnasta vastaavat viljelijät. Tästä tekevät kuitenkin poikkeuksen lammas-, vuohi- ja hevostilat. Niiden hoitaminen on ollut ainakin aluksi usein harrastus, mistä syystä niiden pitäjät eivät ole välttämättä hankkineet alan koulutusta.

Tilaluku puolittunut 20 vuodessa

Maatalous- ja puutarhayritysten määrä on laskenut kymmenessä vuodessa viidenneksellä 63 874:ään. Vuodesta 1990 tilaluku on puolittunut. Enää kolmannes tiloista toimii kotieläintalouden parissa. Vielä 10 vuotta sitten puolet tiloista ilmoitti kotieläintalouden päätuotantosuunnakseen.

Osa aiemmista karjatiloista on lopettanut ja osa keskittynyt kasvinviljelyyn, mikä näkyy viljatilojen osuuden kasvuna. Hevostalouden merkitys on kasvanut. Sitä päätuotantosuuntanaan harjoittavien tilojen lukumäärä on hieman noussut ja osuus kaikista tiloista on lähes kolmanneksen suurempi kuin vuonna 2000.

Tutustu tilastoon www.maataloustilastot.fi-sivustolla

Tutustu maatalous ja puutarhayritysten työvoima -verkkojulkaisuun

Lisätietoja

Tike, Tilastopalvelut
Projektitutkija Pasi Mattila
puh. 020 77 21 300
etunimi.sukunimi@mmmtike.fi

 

Tiedot käyvät ilmi Tiken tekemästä Maatalouslaskenta 2010 -tilastotutkimuksesta. Tutkimuksen tulokset julkaistaan viidessä osassa verkkosivulla www.maataloustilastot.fi. Ensimmäisenä julkaistaan tiedot maatalouden työvoimasta. Seuraavat tulokset tulevat maatilojen muusta yritystoiminnasta 29.6.2011. Maatalouslaskennan tiedot on kerätty vuoden 2010 ja 2011 aikana kaikilta suomalaisilta maatiloilta ja puutarhayrityksiltä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs