Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Maailman kallein raha ja Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistus esillä Kansallismuseossa

Kansallismuseo

Maailman kallein raha ja Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistus esillä Kansallismuseossa

Tiedote.
Julkaistu: 24.02.2016 klo 13:00
Julkaisija: Kansallismuseo

Kaksi amerikkalaista kansallisaarretta, vuonna 1794 lyöty ensimmäinen amerikkalainen dollari sekä alkuperäiskopio Yhdysvaltojen vuoden 1776 itsenäisyysjulistuksesta ovat näytteillä Kansallismuseossa Helsingissä 25.–26.2.2016.

Vuonna 1794 lyöty Flowing Hair -hopeadollari on tällä hetkellä maailman kallein raha. Vuonna 2013 rahan hinta nousi New Yorkin huutokaupassa maailmanennätyslukemaan 10 016 875 dollaria.

Näyttelyssä on lisäksi esillä alkuperäiskopio Yhdysvaltojen vuoden 1776 itsenäisyysjulistuksesta, josta kehkeytyi aikanaan merkittävä demokratian ja ihmisoikeuksien symboli. Kuuluisa on mm. lause, jonka mukaan ”…all men are created equal…endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness”.

“On erittäin jännittävää saada nämä kaksi amerikkalaista kansallisaarretta ensimmäistä kertaa Suomeen. Vuoden 1794 Flowing Hair -hopeadollari on yksi merkittävimmistä rahoista Yhdysvaltain historiassa, koska se symboloi maailman tärkeimmän valuutan vaatimattomia alkuaikoja. Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistus on taas niin keskeinen demokratian symboli, että senkin näkeminen on enemmän kuin henkeä salpaava”, Suomen Monetan maajohtaja Janne Häkkinen sanoo.     

Kansallismuseossa esillä oleva itsenäisyysdokumentti painettiin Bostonissa 240 vuotta sitten, heinäkuussa 1776. Esillä oleva Flowing Hair -raha taas on vuoden 1794 hopeadollareista hyväkuntoisin tunnettu yksilö, jonka asiantuntijat arvioivat olevan ensimmäinen Philadelphian rahapajan lyömistä dollareista – lyömiseen käytettävät punssit ovat rahan pintarakenteesta päätellen olleet valmistushetkellä uudet.

”Toivomme, että mahdollisimman moni suomalainen pääsee Kansallismuseoon katsomaan näitä historiallisesti erittäin merkittäviä esineitä. Uskoisin, että niiden näkeminen ei jätä ketään kylmäksi”, Kansallismuseon näyttelypäällikkö Minerva Keltanen sanoo.

The Flowing Hair 1794 -näyttely kiertää Eurooppaa Prahan, Varsovan, Tallinnan, Helsingin, Tukholman, Oslon, Dublinin ja Lontoon kautta. Suomessa esillä olevan näyttelyn järjestää Suomen Moneta yhteistyössä Kansallismuseon kanssa. Näyttelyyn on vapaa pääsy.  

Flowing hair -raha ja itsenäisyysjulistus ovat lainassa amerikkalaisilta omistajilta Bruce Morelanilta ja Brian Hendelsonilta.  

Lisätietoja:
Suomen Monetan viestintäpäällikkö Håkan Forsgård, puh. 050 491 1821, hakan.forsgard@nordicmoneta.com
www.flowinghair1794.fi

Kuvat:

1794_etupuoli ja 1974_taustapuoli: Flowing hair -dollari. Kuva: Stack´s Bowers Galleries/Suomen Moneta.

Itsenäisyysjulistus: USA:n itsenäisyysjulistus. Kuva: Stack´s Bowers Galleries/Suomen Moneta.

Lisää lehdistökuvia on tulossa Kansallismuseon verkkosivuille keskiviikkona 24.2. klo 15 jälkeen.

http://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/tiedotusvalineille

 

Kansallismuseo, Mannerheimintie 34, Helsinki. Museo avoinna ti-su 11–18, ma suljettu.
www.kansallismuseo.fi

Liitetiedostot

Kansallismuseo on kaikkien suomalaisten identiteetin pohjapiirros. Historian huoneita ja aarteita, oivalluksia, havaintoja ja näkökulmia. Ikkuna menneeseen, tähän päivään ja tulevaisuuteen - korvaamaton, lumoava ja yllätyksellinen.

Kansallismuseon museoperheeseen kuuluu seitsemän museota ja kaksi linnaa - Kansallismuseo, Kulttuurien museo (toiminta jatkuu Kansallismuseossa), Suomen merimuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Hvitträsk, Louhisaari, Olavinlinna ja Hämeen linna.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs