Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Luonnonsuojeluliitto: Talvivaaran uraanilupa uhkaa Suomen ympäristöä ja turvallisuutta

Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonsuojeluliitto: Talvivaaran uraanilupa uhkaa Suomen ympäristöä ja turvallisuutta

Tiedote.
Julkaistu: 01.03.2012 klo 11:23
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

 

Suomen luonnonsuojeluliitto on pettynyt valtioneuvoston päätökseen antaa Talvivaaran kaivokselle lupa ryhtyä uraanikaivokseksi.

“Ympäristöään laajalla alueella pilannut kaivosyhtiö on nyt ympäristölleen entistä vaarallisempi”, sanoo suojelupäällikkö Jouni Nissinen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

”Koska kaivoksen vanhatkin ongelmat ovat ratkaisematta, valtioneuvoston ei olisi pitänyt antaa lupaa uraanin talteenotolle. Uraaninlouhinta lisää kaivoksen ympäristöongelmia. Uraanin rikastaminen ja käyttö aiheuttavat ydinjäteongelman, jota ei ole ratkaistu.”

Valtioneuvoston päätös vaarantaa yhteiskunnallista turvallisuutta.

”Valtioneuvosto ojensi kevään ensimmäisenä päivänä säteilevän lahjan Talvivaara Sotkamo Oy:lle”, vertaa Nissinen.
Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että Talvivaara on moniongelmainen kaivos, jonka vesistövaikutukset ulottuvat Suomen Luonto -lehden tammikuussa julkaiseman selvityksen mukaan jo yli 100 kilometrin päähän kaivoksesta. Kainuun matkailu kärsii hajuongelmista, ja kaivos vaikuttaa kielteisesti maakunnan matkailuimagoon.

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä Talvivaaran toiminta tulisi keskeyttää siksi aikaa, että ympäristöongelmat saadaan ratkaistua. Talvivaara on pilannut ympäristöä laajasti, eikä yhtiön vastuullisuuteen ympäristönsuojelussa voida luottaa. Paikalliset asukkaat ovat ilmoittaneet myös metsätuhoista, pilkkiavannoista nousevasta puuroisesta tahnasta ja haisevista kalaverkoista.

Talvivaaran tavoitteena on myydä louhimansa uraani ydinvoimateollisuuden tarpeisiin. Käytännössä se tarkoittaa louhitun uraanin kuljettamista muualle rikastettavaksi. Uraanin rikastaminen polttoaineeksi ei ole Suomessa mahdollista ydinsulkusopimuksen vuoksi, joten osa jalostuksesta on tehtävä ulkomaisissa ydinasevaltioissa. Ydinpolttoaineen kuljetukseen liittyy aina turvallisuusriskejä.

Talvivaara olisi Suomen ensimmäinen uraanikaivos yli viiteenkymmeneen vuoteen. Pohjois-Karjalan Enon uraanikaivos suljettiin kolmen käyttövuoden jälkeen kesällä 1961. Sen säteilyongelmia on yritetty ratkoa vielä 1990-luvulla.
Luonnonsuojeluliitto on huolissaan laajemminkin Suomea vallanneesta kaivosbuumista. Liitto on aloittanut varainkeruun kaivosten ympäristövaikutuksia koskevaan kampanjatyöhön.

Lisätietoja:

Jouni Nissinen, suojelupäällikkö, SLL, puh. 040 828 1881, jouni.nissinen@sll.fi,

Pertti Sundqvist, SLL:n hallituksen jäsen, puh. 050 432 8281, pertti.sundqvist@sll.fi (lisätietoja uraanin talteenotosta)

www.sll.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs