Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Lukiolaiset: Lakkiaisjuhlia varjostaa huoli tulevaisuudesta

Suomen Lukiolaisten Liitto

Lukiolaiset: Lakkiaisjuhlia varjostaa huoli tulevaisuudesta

Julkaistu: 30.05.2015 klo 07:00
Julkaisija: Suomen Lukiolaisten Liitto

Suomen Lukiolaisten Liitto juhlii tänään yhdessä ylioppilaiden kanssa. Lukion vaatima kova työ on monilla takana, ja työn tuloksesta on tietysti syytä olla iloinen. Tänä vuonna lukiolaiset tuntevat kuitenkin poikkeuksellisen suurta huolta omasta ja koulutuksen tulevaisuudesta.

Uuteen hallitusohjelmaan kirjatut, noin 600 miljoonan euron koulutusleikkaukset olivat järkytys Lukiolaisten Liitolle. Tässä taloudellisessa tilanteessa kansakunnan osaamispohjan rapauttamiseen ei yksinkertaisesti ole varaa. Valtavat säästöt tulevat koulutusjärjestelmän lisäksi jättämään jälkensä jokaisen opiskelijan opintopolkuun.

Moni jatko-opintoihin suuntaava uusi ylioppilas pelkääkin, mitä koulutuksen laadulle ja tasa-arvoisille koulutusmahdollisuuksille käy. ”Minä olen ainakin oppinut ajattelemaan, että Suomen menestys perustuu koulutuksen ja osaamisen vahvistamiseen. Olivathan nämä leikkaukset aikamoinen ylioppilaslahja”, huokaisee Suomen Lukiolaisten Liiton liittohallituksen jäsen Matti Pajari, joka tänään painaa lakin päähänsä Rovaniemellä.

Lukiokoulutuksen osalta hallitusohjelmaan ei ole kirjattu leikkauksia, eikä myöskään merkittäviä uudistuksia. ”Olemme tietysti huojentuneita siitä, että lukiokoulutus välttyy tällä kertaa säästöiltä. Edellisen hallituskauden leikkaukset veivät valmiiksi kustannustehokkaan lukiokoulutuksen aivan kipurajoille, ja lisäleikkaukset olisivat olleet jo kohtalokkaita koulutuksen saavutettavuudelle ja laadulle. Kokonaisuutena koulutusleikkaukset kuitenkin pelottavat”, liiton puheenjohtaja Tatu Koivisto sanoo.

Koulutusjärjestelmän säästöjen rinnalla opiskelijoita kurittavat opintotuen leikkaukset, joita Lukiolaisten Liitto ei voi hyväksyä. Edessä on muun muassa opintotuen indeksin poistaminen, jonka seurauksena opiskelijan perusturva jää entistä pahemmin jälkeen yleisestä hintakehityksestä ja muista etuuksista. Jo nyt opintotuki on sosiaaliturvaetuuksista pienin.

Kevään ylioppilaille toimeentulon heikentäminen on isku vasten kasvoja. ”Jatkan itse korkeakouluun ja olen tietysti huolissani siitä, voinko keskittyä päätoimiseen opiskeluun. Enemmän minua kuitenkin huolettaa nykyisten lukiolaisten tilanne. Jo nyt vanhempien tulot pienentävät rajusti alle 20-vuotiaiden toisen asteen opiskelijoiden opintotukea, myös itsenäisesti asuvilla. Leikkauksillaan hallitus on tekemässä valmiiksi täysin riittämättömästä tuesta vielä riittämättömämmän”, Helsingissä ylioppilasjuhliaan viettävä Lukiolaisten Liiton liittohallituksen jäsen Viivi Nuuttila kritisoi.

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Tatu Koivisto, tatu.koivisto@lukio.fi, 050 431 4995

Koulutuspoliittinen asiantuntija Annakaisa Tikkinen, annakaisa.tikkinen@lukio.fi, 040 356 6082

Sosiaalipoliittinen asiantuntija Otso Salvi, otso.salvi@lukio.fi, 045 129 6795

Suomen Lukiolaisten Liitto on lukiolaisten oma valtakunnallinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvonta-, palvelu- ja harrastusjärjestö. Tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan viettävä SLL on yli 50 000 jäsenensä voimin yhtä kuin lukiolaiset lukiolaisten asialla.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs