Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Liikunta- ja hyvinvointiverkosto kiinnostaa Kotkan-Haminan seudulla

Cursor Oy, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö

Liikunta- ja hyvinvointiverkosto kiinnostaa Kotkan-Haminan seudulla

Tiedote.
Julkaistu: 19.08.2015 klo 14:00
Julkaisija: Cursor Oy, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö

Liikunta- ja hyvinvointimatkailu on kasvava matkailumuoto. Nykyajan kiireisen elämänrytmin vastapainoksi matkailijat hakevat vapaa-ajalla muun muassa liikuntaa, rentoutumista ja hyvää oloa. Kotkan-Haminan seudulla on hyviä edellytyksiä liikunta- ja hyvinvointimatkailun hyödyntämiseen.

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy on kartoittanut LIIKE-hankkeessa Kotkan-Haminan seudun liikunta- ja hyvinvointitoimijat, liikunta- ja hyvinvointipalveluiden tarjontaa sekä selvittänyt liikunta- ja hyvinvointialan toimijoiden halukkuutta tulla mukaan seudulliseen liikunta- ja hyvinvointimatkailuverkostoon. Hankkeen tutkimuksen kohderyhmään kuului seudun yrittäjiä, liikuntaseuroja, yhdistyksiä ja kunnallisia toimijoita. Kysely lähetettiin noin 450 henkilölle ja kyselyyn vastasi yli 110 henkilöä, joista haastateltiin reilu 90 henkilöä.

Mahdollisen liikunta- ja hyvinvointimatkailuverkoston avulla voitaisiin matkailijaa palvella paremmin ja palveluiden tavoitettavuus paranisi. Lisäksi voitaisiin kehittää kokonaan uusia liikunnallisia matkailuun sopivia palvelukokonaisuuksia. Verkoston avulla Kotkan-Haminan seudulle voisi syntyä uutta liiketoimintaa ja liikuntaseurojen sekä yhdistyksien toimintaan löytyä ”uutta potkua”.

Esiselvityksen tuloksia

Sähköiseen kyselyyn vastanneista yli 87 % olisi halukas osallistumaan liikunta- ja hyvinvointiverkoston toimintaan, jos sellainen perustettaisiin Kotkan-Haminan seudulle. Oman ammattiosaamisen lisäksi vastaajat tarjoaisivat verkoston toimintaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvää osaamista, konsultointipalveluja, luentoja, tilamahdollisuuksia ja tapahtumien järjestämiseen osaamista.

Kyselyn tuloksia täydennettiin haastattelemalla 91 henkilöä. 45 % haastatelluista ilmoitti voivansa tarjota tiloja (esim. kuntosali, seuratalo, majoitustilaa, kokoustilat, saunatilat ja jumppasalit) verkoston käyttöön. 14 % vastaajista ilmoitti voivansa tarjota ulkoalueita (urheilukenttä, reitistö hevosurheilukäyttöön, piha, metsäpolut, seuran pellot) verkoston toimintaan. 12 % haastatteluun vastanneista ilmoitti välineitä (kuntosali- ja ryhmäliikuntavälineet, jalka- ja koripalloon liittyvät välineet) verkoston käyttöön. Muita resursseja ilmoitti voivansa tarjota verkoston käyttöön 66 % vastaajista.

Haastatelluilta kysyttiin mitkä liikunta- ja hyvinvointimatkailun teemat kiinnostavat heitä, toisin sanoen mitkä teemoista voisi yhdistää haastatellun omaan toimialaan täydentävänä tai sopivana lisäteemana. Haastateltujen mielestä kiinnostavin teema oli hoidot ja hyvinvointipalvelut, josta lihashuolto kiinnosti 35 haastateltua ja hyvinvointiluennot, -koulutus sekä -konsultointi kiinnostivat 31 vastaajaa. Seuraavaksi kiinnostavin teema oli liikkuminen luonnossa, missä haastateltavia kiinnosti eniten luontopolut. Aktiviteetit ulkona -teeman kiinnostavimpia aiheita olivat pyöräily, palloilulajit ja erityisliikunta.

Kyselyyn vastaajat jakaantuivat luokittain seuraavasti: terveyspalvelut 22,5 % (25 vastaajaa); urheilutoiminta 21,6 % (24 vastaajaa), muut henkilökohtaiset palvelut 10,8 % (12 vastaajaa); muut luokat mm. urheilu- ja liikuntakoulutus & muu koulutus 6,3 % (7 vastaajaa), liikuntaseurat 32,4 % (36 vastaajaa) ja kunnalliset toimijat 6,3 % (7 vastaajaa). Kyselyn vastausprosentti oli 23,9. Kyselyyn vastanneet toimivat eri paikkakunnilla (jotkut organisaatioista toimivat kahdella tai useammalla paikkakunnalla) seuraavasti: Kotka 68 vastaajaa, Hamina 25 vastaajaa, Pyhtää 13, Virolahti 6 ja muu paikkakunta 6 vastaajaa.

LIIKE-hanke järjesti ”Liikettä seudulle” -info ja verkostoitumistilaisuuden tänään 19.8.2015 Eagle-talon auditoriossa Kotkassa. Tilaisuudessa esiteltiin Liikunnasta ja hyvinvoinnista liiketoimintaa -kyselyn ja haastattelujen tuloksia. Iltapäivän aikana järjestetään myös ideointityöpaja, jossa kyselyyn ja haastatteluihin osallistuneilla on mahdollisuus ideointiin liikunta- ja hyvinvointimatkailuverkoston perustamiseksi Kotkan-Haminan seudulle.

Tilaisuuden pääpuhujana oli entinen maajoukkuevalmentaja Hannu Aravirta, joka puhuu tiimityöstä, ilmapiirin ja motivaation merkityksestä. Jääkiekkojoukkueen ja verkoston toiminnasta voidaan löytää yhtenäisyyksiä. Verkoston toiminnassa tarvitaan suotuisa ilmapiiri, motivoituneet ihmiset ja selkeä tavoite. Jääkiekkovalmennus on tiimityötä, samoin verkostossa toimiminen.

Lisätietoja:

Asiantuntija Anne Fransas, Cursor Oy, anne.fransas@cursor.fi, puh. 040 190 2518

Matkailujohtaja Birthe Suni, Cursor Oy, birthe.suni@cursor.fi, puh. 040 190 2549

LIIKE - Liikunnasta ja hyvinvoinnista liiketoimintaa –esiselvityshanke on Cursor Oy:n hallinnoima hanke ja hankkeen päärahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto (Hämeen ELY-keskus). Hankkeen tarkoituksena on kartoittaa alueen toimijat, mitä palvelutuotteita olisi kehitettävissä, ketkä haluaisivat tulla osaksi verkostoa (klusteria), ja miten tällaisen verkoston toiminta tulisi järjestää. Hankkeen toteutusaika on 1.5. – 30.8.2015.

Liitetiedostot

Cursor Oy, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö vastaa Kotkan, Haminan, Miehikkälän, Pyhtään ja Virolahden kuntien yritysneuvonnasta ja toteuttaa seudun elinkeinokehittämishankkeita. Cursor palvelee Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle asettuvia yrityksiä liiketoiminnan perustamis- ja kehittämisasioissa. Toimipisteemme sijaitsevat Kotkassa Eagle-talossa E18-tien varrella ja Haminan keskustassa Raatihuoneentorilla. Cursorin omistavat seudun kunnat (Kotka, Hamina, Pyhtää, Virolahti ja Miehikkälä) yhdessä alueen teollisuusyritysten ja rahoituslaitosten kanssa.

www.cursor.fi 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs