Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Kysely: omaan kotiin muuttavat nuoret kaipaavat tukea raha-asioissa

Samsung Electronics Nordic

Kysely: omaan kotiin muuttavat nuoret kaipaavat tukea raha-asioissa

Tiedote.
Julkaistu: 18.08.2014 klo 10:45
Julkaisija: Samsung Electronics Nordic

Kysely: omaan kotiin muuttavat nuoret kaipaavat tukea raha-asioissa

SOS-Lapsikylän ja Samsungin toteuttama kysely paljasti, että jopa 45 prosenttia nuorista kaipaa kotoa pois muuttaessaan nykyistä enemmän tietoa raha-asioista. Tutkimuksen mukaan nuoret nauttivat itsenäisyydestä, mutta samalla yli viidennes kärsii yksinäisyydestä. Joka kymmenes kaipaisi myös enemmän tukea vanhemmiltaan.

 

Helsinki, 18.8.2014: Kotoa pois muuttaneille nuorille suunnatun kyselyn mukaan naisvastaajista 53 prosenttia koki raha-asioiden hoitamisen vaikeimmaksi asiaksi kotoa pois muuttamisessa. Miesten keskuudessa vastaava luku oli 47 prosenttia. Samsungin ja SOS-lapsikylän teettämään Omaelämä-nimiseen kyselyyn vastasi yli 500 iältään 15–22-vuotiasta nuorta. Kysely tehtiin internet-tutkimuksena tutkimusyhtiö Cintin kautta.

Nuorista yli 70 prosenttia oli sitä mieltä, että paras ikä muuttaa pois kotoa oli 18–19-vuotiaana. Useimmat olivat myös muuttaneet juuri tämän ikäisinä. Opiskelujen aloittaminen oli yleisin syy kotoa pois muuttamiselle. Myös halu asua yksin tai seurustelukumppanin kanssa ajoi pois vanhempien helmoista. Vastaajista 13 prosenttia ilmoitti muuttaneensa pois kotoa, koska heillä oli huonot välit vanhempiensa kanssa. Heistä suurin osa oli naisia. 

Naisvastaajista lähes puolet asui seurustelukumppaninsa kanssa, miehistä vain 30 prosenttia. Miehet asuivat useimmiten yksin (53 prosenttia vastaajista). Muita, vähemmän suosittuja asumismuotoja olivat solussa tai kimppakämpässä asuminen.

Raha-asioiden ohella tiedon tarvetta oli yhteiskunnan toiminnasta: 30 prosenttia vastanneista koki, että lisätieto olisi ollut hyödyllistä. Joka viides olisi tarvinnut enemmän tietoa elämäntaitoihin kuten päätöksentekoon tai kielteisten tunteiden käsittelyyn liittyvistä asioista.

Seksuaali- ja päihdevalistus on tutkimuksen mukaan purrut nuoriin, sillä vain muutama prosentti ilmoitti kaivanneensa lisätietoja näistä asioista. Vaikeimmaksi käytännön asiaksi koettiin raha-asioiden hoitamisen ohella siivoaminen ja tiskaus.

Vanhempien tuki on tärkeää

70 prosenttia ilmoitti saaneensa vanhemmiltaan taloudellista tukea omaan kotiin muutettuaan. Yli puolet sai vanhemmilta tukea ruokakassin muodossa. Lisäksi 65 prosenttia ilmoitti myös saaneensa keskusteluapua.

Toisaalta joka kymmenes vastaajista koki, etteivät vanhemmat osallistuneet nuoren elämään tarpeeksi. 15 prosenttia olisi kaivannut enemmän tukea ja tietoa vanhemmiltaan kotoa pois muuttaessaan. Yhteensä seitsemän prosenttia oli lähtenyt kotoa joko pahojen riitojen takia, tai koska ei sopeutunut vanhempien uusperheeseen.

Nuorista 8 prosenttia ei kyennyt eikä 29 prosenttia ollut varma, kykenisikö asumaan itsenäisesti ilman vanhempien taloudellista tukea. Vanhemmilta saatu taloudellinen tuki oli kuitenkin keskimäärin varsin pientä. 48 prosenttia ilmoitti saavansa vanhemmiltaan taloudellista tukea alle 50 euroa kuussa. 200–400 euroa kuussa ilmoitti saavansa yhdeksän prosenttia. Heistä enemmistö oli miehiä.

Yksinäisyys ja ikävä itsenäisyyden varjopuolina

91 prosenttia naisista ja 84 prosenttia miehistä ilmoitti, että kotoa muuttamisen paras puoli on itsenäisyys. Toisaalta useampi kuin joka viides sanoi kärsivänsä yksinäisyydestä. 15 prosenttia vastaajista kertoi myös ikävöineensä perheenjäseniään tai kotielämiä. Heistä hiukan suurempi osa oli naisia.

Kyselyn mukaan alkoholin käyttö lisääntyi nuorten miesten keskuudessa kotoa pois muuttaessa. Miesvastaajista yhteensä 36 prosenttia ilmoitti alkoholinkäyttönsä lisääntyneen joko paljon tai jonkin verran. Naisten kohdalla vastaava luku oli 23 prosenttia. Vain kahdeksan prosenttia miehistä ilmoitti alkoholinkäyttönsä vähentyneen, naisvastaajista 13 prosenttia.

Tietoja ja taitoja voi harjoitella jo kotona asuessa

Itsenäisen elämän aloittamisen haasteellisuus ja tuen tarve ei ole yllätys SOS-Lapsikylän psykologi Hillevi Westmanille.

– Aikuiset eivät tule aina ajatelleeksi, miten monenlaista osaamista itsenäinen elämä vaatii. Tuen ja tiedon tarve ei myöskään riipu siitä, millaisesta kodista ja kenen luota nuori muuttaa omilleen, Westman kertoo.

SOS-Lapsikylän ja Samsung ovat yhteistyössä koostaneet kotoa pois muuttaville nuorille omaelämä.net -sivuston. Sen tekemisessä on ollut mukana nuoria kesätyöläisiä SOS-lapsikylistä. Samsungille verkkosivuston ja sen Facebook-sivujen ylläpito on osa maailmanlaajuista Hope for Youth -ohjelmaa, joka tukee ennaltaehkäisevää työtä lasten ja nuorten hyväksi.

– Nettisivut tai Facebook-päivitykset eivät korvaa vanhempien ja muiden läheisten aikuisten tukea. Niin nuorten kuin heidän vanhempienkin kannattaa kuitenkin käydä katsomassa omaelämä-sivustoa ja pohtia, mitä tietoja ja taitoja nuoren tulisi vielä oppia ennen muuttoa omaan kotiin, sanoo Samsungin Suomen markkinointipäällikkö Eva Carrero.

 

Kuluttajakysymykset: Samsungin asiakastuki, 030 6227 515

Median yhteydenotot

Toni Perez, OS/G Viestintä, toni.perez@osg.fi, p. 0400 630 063

Eva Carrero, markkinointipäällikkö., Samsung, e.carrero@samsung.fi, p. 0400 807 750

Kuvapyynnöt ja median testilaitteet: samsungpr@osg.fi, p. 0400 630 049

Lehdistötiedotteet ja kuva-arkisto verkossa: www.samsung.fi ja valitse uutiset.

Haluatko Samsungin lehdistötiedotteita? Ilmoittaudu lähetyslistalle osoitteeseen samsungpr@osg.fi

 

Liitetiedostot

Samsung Electronics Co Ltd, on maailman johtava kodinelektroniikan ja sen komponenttien valmistaja. Tinkimättömällä innovoinilla muutamme ihmisten käsitykset televisioista, älypuhelimista, tableteista, tietokoneista, kameroista, kodinkoneista, tulostimista, LTE-järjestelmistä, lääketieteellisistä laitteista, puolijohteista ja LED-tuotteista. Yrityksellä on 286 000 työntekijää 80 maassa. Yhtiön yhteenlaskettu vuosittainen liikevaihto oli vuonna 2013 159,5 miljardia euroa. Lisätietoja Samsungista: www.samsung.com/fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs