Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Kymenlaakson Energiatapaaminen Kouvolassa 9.1.2013:Päästökaupan roolia vahvistettava – hyöty sataa lopulta kuluttajan kukkaroon

Energiateollisuus ry

Kymenlaakson Energiatapaaminen Kouvolassa 9.1.2013:Päästökaupan roolia vahvistettava – hyöty sataa lopulta kuluttajan kukkaroon

Tiedote.
Julkaistu: 09.01.2013 klo 10:18
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Tämän vuoden alusta käynnistyneen EU:n kolmannen päästökauppakauden aikana päästökauppa olisi vihdoin nostettava päätyökaluksi ilmastonmuutoksen torjunnassa. Päästökauppa edistää päästöjen vähentämistä, mutta samalla se tukee myös energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian lisäämistä. Päästökaupan kanssa päällekkäisiä erillistavoitteita ja kilpailevia ohjauskeinoja ei tarvitakaan jatkossa, Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen arvioi.

EU:n pitäisi nyt pystyä osoittamaan selvä tahtotila päästökauppajärjestelmän nostamiseksi keskeiseksi ohjauskeinoksi ja tämän kanssa päällekkäisten ohjauskeinojen, kuten uusiutuvan energian tukien, karsimiseksi tulevaisuudessa, korostaa Naukkarinen.

– Tämä on kuitenkin haasteellinen ja vaativa tehtävä, koska monet jäsenvaltiot haluavat toteuttaa kansallisia intressejään omilla ratkaisuillaan ja tukijärjestelmillään.

EU:n energiatiekartta 2050 osoittaa, että selvästi kustannustehokkain vaihtoehto niin ilmastohaasteen hoitamisessa kuin EU:n kilpailukyvyn turvaamisessa on monimuotoiseen tuotantoon perustuva kokonaisuus, jossa päästökauppa on keskeisenä ohjauskeinona, ja jossa myös ydinvoima on käytettävissä päästöjen vähentämiseen.

– Markkinoiden kehittämiseksi tehtävät valinnat ja ratkaisut vaikuttavat hyvinkin merkittävästi sähkön hintaa ja näin myös kansalaistemme hyvinvointiin ja elinkeinoelämän kilpailukykyyn.

Päästökaupan toimivuutta on moitittu siitä, että päästöoikeuksia on markkinoilla liikaa, jolloin niiden hinta on ollut alhainen. Komissio on ehdottanut päästöoikeuksien huutokauppojen siirtämistä kolmannen päästökauppakauden (2013–2020) alusta sen loppupuolelle tarjonnan rajoittamiseksi. Tämä ei Energiateollisuuden mielestä ole perusteltua. Nopeat korjausliikkeet huutokauppa-aikataulujen muutoksilla tai päästöoikeuksien mitätöimisellä voivat heikentää päästökauppajärjestelmän uskottavuutta ja vakautta, Naukkarinen arvioi.

– Nyt pitäisi mahdollisimman nopeasti sopia päästökaupan jatkosta ja päästötavoitteista vuodelle 2030. Päästötavoitteen tulisi olla riittävän kunnianhimoinen ja linjassa EU:n tavoitteiden kanssa vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.

Sähkömarkkinoilla suunta oikea – esitetyt toimet liian heppoisia

Sähkömarkkinoiden vapauttaminen on hyödyttänyt Eurooppaa, vaikka tahti onkin ollut aika ajoin luvattoman hidasta, ET:n sähkökauppatoimialan johtaja Pekka Salomaa sanoo.

– Asiakkaiden tulisi osallistua markkinoille aktiivisemmin. Suomessa maailman kärkeä olevan mittausuudistuksen myötä asiakas voi säästää ajoittamalla kulutuksensa oikein. Automaatio tulee tässä avuksi.

Viime vuosina huoleksi ovat nousseet varsinkin isojen jäsenvaltioiden kansalliset puuhat. Näitä ovat mm. Britanniassa valmisteilla oleva kaikkia tuotantomuotoja koskeva kapasiteettituki tai Espanjassa sähköntuottajilta kannettava vero, jolla rahoitetaan uusiutuvan tuen rahoituksella aiheutunutta ”tariffivajetta”. Investointiedellytykset hajautuvat, vaikka meillä pitäisi olla yhteiset markkinat.

Näihin haasteisiin nähden komission markkinatiedonannossaan 15.11.2012 esittämät toimenpide-ehdotukset ovat varsin heikkoja. Ne saisivat olla selvästi räväkämpiä, Salomaa korostaa.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Juha Naukkarinen, puh. 050 60 722
Johtaja Pekka Salomaa, puh. 0500 324 486

Energiateollisuus ry (ET) on sähkö- ja kaukolämpöalaa edustava elinkeinopoliittinen ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs