Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Kuntien vertailututkimus 2014: Pirkkalassa Suomen tyytyväisimmät asukkaat

EPSI Rating

Kuntien vertailututkimus 2014: Pirkkalassa Suomen tyytyväisimmät asukkaat

Tiedote.
Julkaistu: 21.01.2015 klo 06:00
Julkaisija: EPSI Rating

EPSI Rating tutkii vuosittain suomalaisten tyytyväisyyttä asuinkuntiinsa.  Indeksi tuotetaan asteikolla 0 – 100, missä 75 on hyvä taso. Keskimääräinen tyytyväisyys asuinkuntaan nousee tänä vuonna lähes kaksi indeksiyksikköä viime vuodesta, ja on nyt kohtalaista tyytyväisyyttä kuvaavalla tasolla 67,4. Tulokset ovat tässä eriteltynä valtakunnallisiin sekä suurimpien kaupunkien välisiin vertailuihin. Lisätietoja löytyy liitteenä olevasta yhteenvedosta sekä kotisivuiltamme.

Valtakunnallinen vertailu:

Pirkkala saa valtakunnallisessa vertailussa korkeimmat asukastyytyväisyyspisteet

Viime vuonna toiselle sijalle jäänyt Pirkkala saa tänäkin vuonna erinomaiset arvostelut, ja sijoittuu vertailussa ensimmäiseksi. Toiseksi sijoittuu Siilinjärvi ja kolmanneksi Lieto. Viime vuoden tapaan kuntien top 10:ssä esiintyy tänäkin vuonna useita kehyskuntia.


Lieto, Naantali ja Kaarina pärjäävät Turkua paremmin

Top 10:stä löytyy tänä vuonna jopa kolme Turun lähikuntaa. Naantali, Lieto ja Kaarina saavat asukkailtaan hyvän arvosanan. Seutukunnan keskus, Turku, taas saa kohtalaisen arvosanan 67,4 ja on tällä tuloksellaan sijalla 32.

Vain kolmasosa suomalaisista on valmis suosittelemaan asuinkuntaansa tuttavilleen

Vain harva suomalainen kokee asuinkuntansa suosittelemisen arvoiseksi - valtakunnan tasolla noin 30 % suomalaisista olisi valmis suosittelemaan asuinkuntaansa. Kuntien välillä esiintyy kuitenkin suuria eroja. Parhaimmat suositteluhalukkuusluvut saavat top 10:stä löytyvät Pirkkala, Siilinjärvi ja Lempäälä. Näiden kuntien asukkaista noin 6-7 kymmenestä ilmaisee halukkuutta suositella kuntaansa. Heikoimmat suositteluluvut jäävät varsin pieniksi  – alle kymmenesosa Imatran ja Raahen asukkaista olisivat valmiita suosittelemaan kuntaansa muille.

Maakunnista Pohjois-Savo tämän vuoden kärjessä, Kymenlaakso jatkaa heikoimpana

Pohjois-Savossa ja Pirkanmaalla asuvat ovat tänä vuonna kaikkein tyytyväisimpiä asuinkuntiensa palveluihin.  Kymenlaaksolaiset puolestaan ovat jälleen tyytymättömimpiä kuntiensa palveluihin, joskin maakunnan tulos paranee rohkaisevat 2,5 indeksiyksikköä viime vuodesta. Maakuntatasolla asukastyytyväisyys nousee tänä vuonna eniten Pohjois-Savon ja Etelä-Karjalan osalta. Etelä-Savon ja Etelä-Pohjanmaan tulokset taas laskevat hieman viime vuodesta.

Suurimpien kaupunkien vertailu:

Suurista kaupungeista Tampere ja Helsinki pärjäävät parhaiten

Viime vuonna Helsingin kanssa tasoissa ollut Tampere saa tänä vuonna korkeimmat asukastyytyväisyysarvosanat noin puolen indeksiyksikön erotuksella Helsinkiin. Viime vuonna Oulun ohittanut Espoo sijoittuu tänä vuonna kolmanneksi. Oulun arvoidaan olevan tänä vuonna samalla tasolla kuin koko Suomen keskiarvo. Vantaa taas on jälleen selvästi keskiarvoa heikompi, joskin erotus kapenee reilusti suhteessa viime vuoteen. Nuorten suosikkina jatkaa tuttuun tapaan Tampere – Helsinki taas on iäkkäämpien suosiossa.

Tampereella tänä vuonna tyytyväisimmät suurituloiset

Siinä missä viime vuonna Helsinki, Oulu ja Tampere olivat tasoissa yli 2500 €/kk tienaavien luokassa, tänä vuonna Tampere nousee selvään johtoon hyvällä 75,0 arvosanallaan.  Kyseessä ovat kunkin vastaajan nettotulot. Pienituloisimmassa luokassa Espoo nousee tänä vuonna niukasti Helsingin ja Tampereen ohi. Vantaa saa suurista kaupungeista heikoimmat arvosanat sekä pieni- että suurituloisten osalta.

Tiedonkeruu ja analyysi

Tutkimusdataa on kerätty puhelinhaastatteluin 6.3.-27.11.2014 välisenä aikana Norstat Finlandin toimesta. Kaiken kaikkiaan vastauksia on kerätty noin 10 000. Tavoiteryhmä on Suomessa asuvat 18–79-vuotiaat.

Kysymyslomake sisälsi 4 mallikysymystä ja 10 taustakysymystä. Mallikysymykset käsittelivät kunnallisiin palveluihin kohdistettuja odotuksia ja niiden täyttymistä, suositteluhalukkuutta sekä vastaajan mielipidettä siitä, miten lähellä kuvitteellista, täydellistä asuinkuntaa nykyinen asuinkunta on. Kysymyksiin vastattiin asteikolla 1–10. Vastaajiin otettiin yhteyttä enintään kahdeksan kertaa, jotta haastattelun todennäköisyys olisi mahdollisimman suuri.

Virhemarginaalit ovat yleisesti noin +/- 3 indeksipistettä, suurimpien kaupunkien ja valtakunnallisten tulosten osalta +/- 1 indeksipistettä. Tilastollinen merkitsevyystaso on 95 %.

Tutkimukset ovat osa Euroopan-laajuista EPSI Rating -ohjelmaa. Ohjelmasta vastaa EPSI Research Center, joka kehitystyössään myös tekee tiiviisti yhteistyötä Tukholman kauppakorkeakoulun kanssa.

Suomessa tutkimuksesta vastaa toimitusjohtaja Mats Nybondas.

Lisätietoja:

Mats Nybondas, toimitusjohtaja
09-4730 3551
mats.nybondas@epsi-finland.org

Katariina Pentti, analyytikko
040 7513420
katariina.pentti@epsi-finland.org

 

 

Liitetiedostot

EPSI Rating on kansainvälinen analyysimenetelmä, joka mittaa liiketoimintojen ja organisaatioiden aineetonta pääomaa. Benchmark-tutkimuksia tehdään yli 30:llä eri liiketoiminta-alueella. Säännölliset mittaukset aloitettiin Ruotsissa vuonna 1989 ja vuonna 1999 toimintaa laajennettiin EU-komission aloitteesta koskemaan useita Euroopan maita. Tutkimuksien indeksit ovat vertailukelpoisia vastaaviin USA:ssa ja useassa Kaukoidän maassa.

Lisätietoja liitteissä sekä osoitteissa www.epsi-rating.com www.epsi-finland.org

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs