Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Kuntatyöntekijöiden valtuustopaikat kasvattavat kuntien menoja

VATT

Kuntatyöntekijöiden valtuustopaikat kasvattavat kuntien menoja

Tiedote.
Julkaistu: 27.09.2016 klo 01:00
Julkaisija: VATT

Kunnan menot kasvavat, kun valtuustoon valitaan kunnan omia työntekijöitä. Yhden valtuustopaikan lisäys kunnan työntekijöille kasvattaa kunnan vuosittaisia menoja keskimäärin yhden prosentin, selviää VATT:n sekä Jyväskylän, Leuvenin ja Tukholman yliopistojen tutkijoiden yhteistyönä tehdystä tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa havaitaan myös, että vaikutus on toimialakohtainen. Terveydenhuollon kuntatyöntekijöiden valtuustopaikat kasvattavat terveydenhuoltomenoja, mutta eivät kunnan muita menoja. Vastaavasti muiden toimialojen kuntatyöntekijöiden valtuustopaikat kasvattavat muita menoja, eikä niillä ole vaikutusta terveydenhuollon menoihin.

Kuntatyöntekijät muodostavat merkittävän väestöryhmän, joka muiden tavoin osallistuu poliittiseen toimintaan. Esimerkiksi vuosina 1996–2012 valituissa kunnanvaltuustoissa kuntatyöntekijöiden paikkaosuus oli keskimäärin 26 %.

Kunnan omien työntekijöiden asema kunnanvaltuutettuina voi luoda eturistiriidan, koska valtuustossa he tekevät, ainakin epäsuorasti, omiin työpaikkoihinsa ja työoloihinsa liittyviä päätöksiä. Kuntatyöntekijät voivat toisaalta tuoda valtuustoon asiantuntemusta oman alansa palveluiden järkevästä ja tehokkaasta järjestämisestä, ja näin parantaa päätöksenteon laatua.

”Olisi silti yllättävää, jos lisämenot suuntautuisivat parhaalla mahdollisella tavalla. Tutkimuksemme mukaan kuntatyöntekijä kasvattaa vain oman toimialansa menoja. On vaikea nähdä, miksi juuri oma toimiala kaipaa kipeiten lisää rahoitusta”, VATT:n erikoistutkija Janne Tukiainen arvioi.

Tutkimuksessa hyödynnetään tiukkojen kuntavaalien synnyttämää luonnollista koeasetelmaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tutkimuksessa hyödynnettävä kuntatyöntekijöiden paikkaosuuden vaihtelu syntyy kilpailusta puoluelistojen viimeisistä paikoista, jotka ratkaistaan muutamien äänien eroilla tai tasapelien tapauksessa arvalla. Tämä tutkimusasetelma takaa sen, että tulos voidaan tulkita syy-seuraussuhteeksi.

Julkaisu on saatavissa embargolla tiina.heinila@vatt.fi sekä tiistaina 27.9. verkkosivuiltamme vatt.fi: Public Employees as Politicians: Evidence from Close Elections. VATT Working papers 78

Lisätiedot:
erikoistutkija Janne Tukiainen, VATT. puh. 0295 519 451
erikoistutkija Tuukka Saarimaa, VATT. puh. 0295 519 444

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) on soveltavan taloudellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö, joka tuottaa tutkimustietoa talouspoliittisen päätöksenteon ja sen vaihtoehtoja koskevan keskustelun tueksi.
Lisätietoja: vatt.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs