Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Kuntalaiset mukaan luomaan uusia kuntia

Valtiovarainministeriö

Kuntalaiset mukaan luomaan uusia kuntia

Tiedote.
Julkaistu: 12.09.2013 klo 11:54
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen kannustaa kuntien päättäjiä suunnittelemaan uusia ja entistä paremmin toimivia kuntia. Heinäkuussa voimaan astunut kuntarakennelaki velvoittaa lähes kaikkia Suomen kuntia tutkimaan kuntaliitoksen mahdollisuudet naapurikuntiensa kanssa.

"Koska laki velvoittaa selvitykseen, työhön kannattaa tarttua ennakkoluulottomasti ja tehdä se siten, että se hyödyttäisi aluetta mahdollisimman paljon jatkossa", Kuntamarkkinoilla torstaina 12.9.2013 puhunut Virkkunen sanoi.

Lain mukaan selvityksessä tulee käydä läpi muun muassa mahdollisen liitoksen vaikutukset kuntien talouteen sekä suunnitella, miten palvelut ja hallinto järjestettäisiin uudessa kunnassa.

"Kannustan kuntapäättäjiä rohkeaan otteeseen. Esimerkiksi hallinnon järjestämisen osalta kannattaa hakea uusia raikkaita malleja, jotka parantavat demokratian toimivuutta ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia. Tähän on hyvä mahdollisuus nyt, kun koko kuntalaki on uudistumassa", Virkkunen muistutti.

Hän kannusti päättäjiä myös tekemään valtiovarainministeriölle aloitteita kuntien tehtävien uudistamisesta. Hallitus on päättänyt keventää kuntien tehtäviä vuosina 2014–2017 toimintaohjelmalla, jolla tavoitellaan yhden miljardin euron kokonaisvähennystä kuntien toimintamenoihin. Parhaillaan ministeriöt laativat omia ehdotuksiaan vähennettävistä tehtävistä ja normeista. Virkkunen on pyytänyt myös Kuntaliitolta omaa ehdotusta.

"Tähän pohdintaan tarvitsemme myös kuntalaisia, viranhaltijoita ja päättäjiä mukaan. Mitkä ovat kunnan ydintehtäviä, mistä voisi luopua. Ehdotusten kokoamiseksi valtiovarainministeriö avaa ensi viikolla Webropol-kyselyn, johon jokainen voi tehdä oman ehdotuksensa", Virkkunen sanoi.

Hallitus tulee hyödyntämään esityksiä tehdessään marraskuussa jatkolinjaukset kuntien tehtävien ja velvoitteiden uudistamisesta.

Lisätietoja: erityisavustaja Elina Laavi, elina.laavi@vm.fi, puh. 040 708 2121

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs