Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Kuluttajaliitto suosittelee käyttämään asianajajaa ja vertaili palveluiden hintoja

Suomen Asianajajaliitto

Kuluttajaliitto suosittelee käyttämään asianajajaa ja vertaili palveluiden hintoja

Tiedote.
Julkaistu: 10.06.2016 klo 12:00
Julkaisija: Suomen Asianajajaliitto

 

Kuluttajaliitto on toteuttanut selvityksen yleisimpien perhe- ja perintöoikeuteen kuuluvien asiakirjojen hintatasosta.  Kyselyn tulosten perusteella asianajajien hinnoissa on vaihtelua ja Kuluttajaliitto neuvoo kuluttajia kilpailuttamaan palveluita. Kuluttajaliitto suosittelee kuitenkin käyttämään aina asianajajaa muiden oikeudellisten palveluntarjoajien sijaan.

Kyselyssä asianajajilta tiedusteltiin seuraavien toimenpiteiden hinnoittelua: avioehto, ositus avioeron jälkeen, lahjakirja, edunvalvontavaltakirja, testamentti ja perukirja sekä perinnönjako. Kyselyyn vastasi 77 perheoikeudellisia toimeksiantoja hoitavaa asianajotoimistoa.

Jokaisen asiakirjan kohdalla oli vastaajille annettu myös yksityiskohtaista tietoa siitä, millaiseen tilanteeseen asiakirjaa ollaan laatimassa. Rajaukset olivat tärkeitä, koska esimerkiksi testamentin hintaan vaikuttaa edunsaajien joukko ja miten yksityiskohtaisia määräyksiä asiakirjaan halutaan.

”Muista lakimiehistä poiketen vain asianajajilta edellytetään jatkuvaa koulutusta ja he ovat julkisen valvonnan alaisia. Mikäli palvelun hinnasta tai laadusta on huomauttamista, valittamiseen on selkeät ja maksuttomat väylät”, todetaan Kuluttajaliiton tiedotteessa.

– Perhe- ja perintöoikeudellisilla asiakirjoilla on usein kauaskantoisia vaikutuksia. Siksi on tärkeää, että ne on tehty siten, että kuluttajan tahto toteutuu myös toimeenpanovaiheessa, Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario huomauttaa.

– Kuluttajaliitto kiinnittää huomiota erittäin tärkeään asiaan: kuluttajien kannalta oikeudellisten palveluiden kirjo on sekavaa ja valvonta vaihtelevaa. Asianajajien kohdalla vastuut ja valvonta ovat selkeitä, sanoo Asianajajaliiton tuore puheenjohtaja Jarkko Ruohola. Hänet valittiin tehtävään perjantaina Helsingissä.

– Asianajajalla on tiedusteltaessa velvollisuus antaa arvio toimeksiannon hinnasta ja varoittaa asiakastaan, jos arvio uhkaa ylittyä kesken asian hoidon, Ruohola jatkaa.

Ruohola muistuttaa, että asianajopalvelut ovat vaativaa asiantuntijatyötä.

– Pelkän hinnan lisäksi olennaista on toki ammattitaito. Asianajajuus on jo sinällään laatutakuu, kuten Kuluttajaliittokin toteaa. Asianajajien keskinäisessä vertailussa taas auttaa suositusten saaminen ja keskustelu asianajajan kanssa puhelimitse tai laajoissa asioissa henkilökohtaisesti ennen lopullista päätöstä toimeksiannosta. Ensitapaaminen on usein mahdollista sopia veloituksettomaksi ja samalla kuluttaja saa hyvän käsityksen siitä, millaisen henkilön kanssa hän tekisi yhteistyötä. Myös palvelun hinta tarkentuu keskustelemalla. Hyvänkään kirjallisen tarjouspyynnön perusteella ei välttämättä pysty antamaan tarkkaa kokonaishintaa ennen asian tarkempaa läpikäyntiä, Jarkko Ruohola neuvoo.

Lisätietoa:
Jarkko Ruohola, Asianajajaliiton puheenjohtaja, p. 010 320 8441 (yhdistyy kännykkään)
Janne Laukkanen, kehitys- ja viestintäpäällikkö, Asianajajaliitto, p. 040 588 1925
Paula Pessi, kuluttajan talouden asiantuntija, Kuluttajaliitto, p. 040 350 2454

Twitter:
@JarkkoRuohola
@LaukkanenJanne
@Asianajajat

Kuluttajaliiton tiedote selvityksestä ja opas kuluttajille: www.kuluttajaliitto.fi/hintavertailut

Suomen Asianajajaliiton lakisääteisenä tehtävänä on säännellä ja valvoa asianajotoimintaa. Asianajajaliitto edistää asianajopalveluiden laatua, kouluttaa ja tukee asianajajia sekä osallistuu aktiivisesti lainsäädännön kehittämiseen. Asianajajaliitto on lailla perustettu julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on lakisääteisiä tehtäviä. Asianajajaliitto ei ole rekisteröity yhdistys, ammattiliitto tai yrittäjäjärjestö. Vain Asianajajaliittoon kuuluva lakimies saa käyttää nimikettä asianajaja.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs