Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Kone- ja elektroniikkateollisuuden näkymät kirkastunevat 2011

Työ- ja elinkeinoministeriö

Kone- ja elektroniikkateollisuuden näkymät kirkastunevat 2011

Julkaistu: 19.11.2009 klo 09:40
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Kone- ja elektroniikkateollisuudessa on odotettavissa maltillista kasvua vasta vuonna 2011. Teollisuuden alan joillakin sektoreilla on kuitenkin jo nähtävissä positiivisia signaaleja Kiinan talouden elpymisen myötä. Kasvua on esimerkiksi mittaus- ja analysointilaitteiden viennissä. Etupäässä kalliita investointilaitteita valmistavassa koneteollisuudessa kasvua joudutaan odottamaan pidempään. Näin arvioidaan työ- ja elinkeinoministeriön Toimialapalvelun elektroniikka- ja koneteollisuuden toimialaraporteissa, jotka julkaistiin 19.11.2009 asiantuntijaseminaarissa Lahdessa.

Kone- ja elektroniikkateollisuudessa on odotettavissa maltillista kasvua vasta vuonna 2011. Teollisuuden alan joillakin sektoreilla on kuitenkin jo nähtävissä positiivisia signaaleja Kiinan talouden elpymisen myötä. Kasvua on esimerkiksi mittaus- ja analysointilaitteiden viennissä. Etupäässä kalliita investointilaitteita valmistavassa koneteollisuudessa kasvua joudutaan odottamaan pidempään. Näin arvioidaan työ- ja elinkeinoministeriön Toimialapalvelun elektroniikka- ja koneteollisuuden toimialaraporteissa, jotka julkaistiin 19.11.2009 asiantuntijaseminaarissa Lahdessa.

 

Maailmantaloudellinen taantuma on vaikuttanut vahvasti vientipainotteisen kone- ja elektroniikkateollisuuden liikevaihtoon. Kone- ja laiteteollisuuden liikevaihto on laskenut vuoden 2008 tasosta 20-50 %. Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa vastaava lasku oli 32 %. Kone- ja laiteteollisuuden liikevaihdosta menee vientiin yli 60 %, mikä on 15 % koko Suomen viennistä. Mittaus- ja analysointilaitteiden viennin osuus liikevaihdosta on jopa 90 %.

 

Kone- ja laiteteollisuudessa odotetaan rakennemuutosta ja uusia tuotetrendejä

 

Kone- ja laiteteollisuuden toimialaraportin mukaan alalla on alkamassa samanlainen tuotannollinen rakennemuutos kuin elektroniikkateollisuudessa pari vuotta sitten. Tuotanto siirtyy vähitellen halpatuotantomaihin, kuten Kiinaan ja Intiaan. Rakennemuutoksen vauhdittamana nykyisten yritysten organisaatiorakenteita tulee uudistaa siten, että luovien innovaatioiden syntyminen on mahdollista myös kotimaassa. Tämä tarkoittaa teknisten ja ei-teknisten innovaatioiden ja usean alan osaajien yhdistämistä.

 

Raportin mukaan lähivuosien trendejä ovat muun muassa energiatehokkuus, ympäristöystävällisyys, palvelujen yhdistäminen tuotteisiin, kansainvälinen tuotanto sekä asiakkaiden toiveiden mukainen tuotanto.

- Näiden trendien myötä markkinoille syntyy kokonaan uusia tuotteita, joiden kehittämisessä suomalaisten yritysten on oltava etulinjassa. Myös bioenergian lisääntyvä käyttö maailmanlaajuisesti tarjoaa kone- ja laiteteollisuudellemme uusia, globaaleja markkinoita, ennustaa toimialapäällikkö Erkki Jääskeläinen Hämeen TE-keskuksesta.


Vuonna 2008 suomalaisten kone- ja laiteteollisuuden yritysten globaalit markkinat tarkoittivat etupäässä Venäjää, Kiinaa ja Saksaa - alan merkittävimpiä vientimaita. Aasian taloudellisen nousun myötä on todennäköistä, että Kiina kasvaa lähitulevaisuudessa kaikista merkittävimmäksi vientimaaksi suomalaisille alan yrityksille.

Alalla on liki 4000 yritystä, jotka työllistävät 60 000 henkilöä. Kone- ja laiteteollisuus on suuryritysvetoista, sillä suurten yritysten liikevaihto kattaa yli 60 % koko alan liikevaihdosta, vaikka suuryrityksiä on vain 1 % kaikista alan yrityksistä. Toimiala käsittää koneiden ja laitteiden valmistuksen useille teollisuuden aloille, kuten paperi- ja selluteollisuudelle, kaivos-, rakennus-, elintarvike- ja tekstiiliteollisuudelle sekä maa- ja metsätaloudelle.

Mittaus- ja analysointilaitteiden vienti Yhdysvaltoihin kasvanut viime kuukausina


Mittaus- ja analysointilaiteteollisuudessa vuosi 2008 oli vielä taloudellisesti hyvä. Kuluneen vuoden aikana lasku on ollut rajua, vaikka samaan aikaan on ollut havaittavissa myös kasvun merkkejä. Esimerkiksi kojeiden ja mittareiden vienti Yhdysvaltoihin kasvoi tammi-heinäkuussa 19 %, yksin lääkintäkojeiden ja -laitteiden vienti peräti 36 % edelliseen vuoteen verrattuna.


Tärkeimmät kauppakumppanit ovat Yhdysvallat, Saksa, Kiina, Ranska ja Iso-Britannia. Kaikissa maissa on orastavia kasvun merkkejä, etenkin Kiinassa. Positiivisista signaaleista huolimatta huonojakin uutisia alalta tullaan vielä kuulemaan.

- Taantuman jatkuessa tulevina kuukausina erityisen suurien ongelmien edessä ovat alihankintatöitä tekevät pk-yritykset. On pelättävissä, että ensi vuoden puolella konkurssit toimialalla lisääntyvät, arvioi toimialapäällikkö Jorma Höykinpuro Pohjanmaan TE-keskuksesta.

 

Toimialalla on yli 860 yritystä, joissa työskentelee 11 200 henkilöä. Raportin mukaan alan insinöörien työllisyystilanne heikkenee muita ammattiryhmiä nopeammin. Vuonna 2008 työttömänä oli liki 9000 insinööriä ja teknikkoa, mikä on 49 % enemmän kuin edellisvuonna.  Pelkästään sähkö- ja elektroniikka-alan insinöörejä ja teknikkoja oli ilman työtä 2573 henkilöä. Tämä on 53 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Raportin mukaan toimialan vahvuus on kuitenkin juuri osaava ja nuorehko työvoima. Henkilöstön keski-ikä on 40 vuotta.

Tulevaisuudessa toimialan kasvutekijät liittyvät vahvasti terveys- ja hyvinvointipalveluihin, mikä johtuu suurten ikäluokkien ikääntymisestä. Muita alan kasvumahdollisuuksia voi löytyä turvallisuustekniikasta, energiatehokkuudesta ja cleantech-tekniikasta. Myös erilaisten palveluiden yhdistäminen tuotteisiin yleistyy ja voi toimia myyntivalttina tuotekehittelyssä.


Mittaus- ja analysointilaitteiden toimiala käsittää lääkekojeiden, kirurgisten kojeiden, mittaus-, analysointi- ja navigointilaitteiden valmistuksen sekä teollisuuden prosessisäätölaitteiden valmistuksen. 

 

TEM ja TE-keskukset julkistavat yhteistyössä MMM:n, Tekesin, Lapin liiton, Finpron ja MEK:n kanssa vuosittain toimi­alaraportteja yritysten suhdannetilanteesta ja toimialojen kehittämismahdollisuuksista. Raportit ovat maksutta saatavilla osoitteessa: www.toimialaraportit.fi

 

Lisätiedot

toimialapäällikkö Erkki Jääskeläinen, Hämeen TE-keskus, puh. 050 434  0186

toimialapäällikkö Jorma Höykinpuro, Pohjanmaan TE-keskus, puh.  010 60 28568
neuvotteleva virkamies Esa Tikkanen, TEM, puh. 050 040 5459

tiedottaja Minna-Liisa Nurmilaakso, TEM, puh. 050 396 0200

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs