Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Kommuninvånarna med i skapandet av nya kommuner

Valtiovarainministeriö

Kommuninvånarna med i skapandet av nya kommuner

Pressmeddelande.
Publicerad: 12.09.2013 kl. 11:58
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen uppmanar kommunala beslutsfattare till att planera nya och ännu mera välfungerande kommuner. Kommunstrukturlagen som trädde i kraft i juli förpliktar nästan alla kommuner i landet till att utreda möjligheterna till kommunsammanslagningar med grannkommunerna.

– Eftersom lagen förpliktar till att genomföra utredningar, lönar det sig att ta an arbetet utan fördomar och att utföra det så att området skulle gynnas så mycket som möjligt i framtiden, sade Virkkunen som talade vid Kommunmarknaderna torsdagen den 12 september 2013.

I samband med utredningen ska man enligt lagen bl.a. gå igenom eventuella sammanslagningars konsekvenser för kommunernas ekonomi, och göra upp planer på ordnandet av tjänsterna och förvaltningen i den nya kommunen.

– Jag uppmuntrar de kommunala beslutsfattarna till modighet. Till exempel för förvaltningens del lönar det sig att söka nya friska modeller som skulle förbättra demokratins funktionalitet och invånarnas påverkningsmöjligheter. Vi har goda möjligheter för detta nu när hela kommunallagen håller på att förnyas, påminde Virkkunen.

Hon uppmanade även beslutsfattarna till att lämna in initiativ till finansministeriet om förnyande av kommunernas uppgifter. Regeringen har beslutat att lätta på kommunernas uppgifter med ett handlingsprogram under 2014–2017 som siktar mot en sammanlagd minskning av kommunernas omkostnader med 1 miljard euro. Ministerierna bereder som bäst sina egna förslag om uppgifter och normer som kunde avvecklas. Virkkunen har även begärt ett eget förslag från Kommunförbundet.

– Denna övervägning behöver insatser även från kommuninvånarna, tjänsteinnehavare och beslutsfattare. Vilka är kommunernas kärnuppgifter, och vad kan man avstå ifrån? Finansministeriet kommer att öppna en webropol-enkät nästa vecka för att samla in på förslagen. Alla kan lämna in sina egna förslag via enkäten, sade Virkkunen.

Regeringen kommer att utnyttja förslagen i november i samband med fastslagningen av de fortsatta riktlinjerna för förnyandet av kommunernas uppgifter och förpliktelser.

Förfrågningar: Elina Laavi, specialmedarbetare, elina.laavi@vm.fi, tfn 040 708 2121

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs