Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Kirjanpitolakia ollaan uudistamassa: talousraportointi menossa villiksi

Suomen Taloushallintoliitto ry

Kirjanpitolakia ollaan uudistamassa: talousraportointi menossa villiksi

Tiedote.
Julkaistu: 30.10.2014 klo 10:57
Julkaisija: Suomen Taloushallintoliitto ry

TEM:n kirjanpitolain uudistusta miettivä työryhmä muuttaisi nykyistä kirjanpitolakia niin, että halutessaan yksityinen liikkeenharjoittaja voisi luopua vuotuisen tilinpäätöksen laatimisesta. Käytännössä tämä koskettaisi kaikkia niitä, jotka harjoittavat liiketoimintaa yksityisenä henkilönä, ei osakeyhtiöitä. Taloushallintoliiton toimitusjohtaja Juha Ahvenniemen mukaan muutos toisi mukanaan enemmän ongelmia kuin helpotusta.

- On lukuisa joukko tahoja, jotka edellyttävät yritykseltä taloustietoa. Ilman yhtenäistä lainsäätäjän määrittelemää yrityksen talouden raportointikaavaa, eli tilinpäätöstä, jokainen voi soveltaa ihan omiaan ja talousraportointi voi mennä aivan villiksi, Ahvenniemi sanoo.

- Verotusta varten yrittäjän on joka tapauksessa edelleen laadittava lähes tilinpäätöstä vastaava laskelma yrityksen tuloksesta. Lisäksi on tehtävä varojen ja velkojen mukainen nettovarallisuuslaskelma, johon perustuu nykyinen yritystulon jakaminen ansio- ja pääomatuloksi, toteaa Ahvenniemi.

Ahvenniemen mukaan tilinpäätöksestä luopuminen ei kevennä yrittäjän arkea kun muun lainsäädännön perusteella useat viranomaiset yhä vaativat tilinpäätöstä.

- Verottajan lisäksi tilinpäätöstietoja vaativat rahoittajat, vakuutusyhtiöt ja monet viranomaistahot kuten PRH ja Tilastokeskus. Tilinpäätöstietoja tarvitaan aina kun haetaan elinkeinolupaa tai esimerkiksi kunnallisten palvelujen kilpailutustilanteissa. Jos ei ole lakisääteistä kaavaa, jolla yrityksen tunnusluvut esitetään vaan jokainen tekee tyylillään, miten näitä raportteja voi verrata keskenään, Ahvenniemi kysyy.

- Taloustietojaan yrittäjä joutuu lisäksi selvittämään useissa arkisissa yksityiselämän tilanteissa, kuten lasten päivähoitomaksua määritettäessä, Ahvenniemi muistuttaa.

- Kokonaisuutta ajatellen olisi parasta, että yritys laatisi tilinpäätöksen vastaisuudessakin ja että siitä olisi kirjanpitolaissa yhtenäinen malli. Tilinpäätösvaatimukset voisivat määräytyä yrityksen koon mukaan, jolloin kaikkein pienimmät yritykset laatisivat kevyemmän tilinpäätöksen saman kaavan mukaan kuin vastaavan kokoiset yhdenmiehen osakeyhtiötkin, Ahvenniemi ehdottaa.

- Kaikki noudattaisivat kuitenkin yhteistä kaavaa ja samoja pelisääntöjä, Ahvenniemi toivoo.

Työryhmän muistioon sisältyy Ahvenniemen mukaan myös positiivisia ehdotuksia. Hän tukee ajatusta, että yritys voisi säilyttää kirjanpitoaineiston digitaalisesti kansallisessa arkistossa niin kauan kuin laki sitä edellyttää. Laki vaatii säilyttämään kirjanpitoaineiston 6 tai 10 vuotta aineistosta riippuen esimerkiksi verotarkastuksia varten.

- Jokaisen on huolehdittava aineiston lukukelpoisuudesta itse, vaikka vaade tulee lainsäädännöstä. Julkishallinnon ylläpitämä yhteinen kansallinen kirjanpitoarkisto parantaisi viranomaisten tiedonsaantia ja helpottaisi yritysten kirjanpitoaineiston arkistointia ja raportointia, Juha Ahvenniemi toteaa.

Yhteystiedot:

Juha Ahvenniemi, toimitusjohtaja, juha.ahvenniemi@taloushallintoliitto.fi, p. 040 766 9291
Markku Ojala, johtava asiantuntija, markku.ojala@taloushallintoliitto.fi, p. 050 586 7973

Taloushallintoliitto pähkinänkuoressa

Taloushallintoliitto TAL on taloushallinnon palveluja tarjoavien auktorisoitujen tilitoimistojen ja konsulttiyritysten valtakunnallinen toimialajärjestö. Liitto edustaa noin 800 auktorisoitua taloushallinnon yritystä. Jäsenyritykset hoitavat yli 130.000 suomalaisen yrityksen ja yhteisön taloushallintoa.

Auktorisointijärjestelmä ja määräajoin suoritettavat tarkastukset varmistavat tilitoimiston laadun ja osaamisen tason. Auktorisoitu Taloushallintoliiton jäsen -merkki on selkein todiste asiantuntemuksesta. Liiton jäsenyritykset tarjoavat kirjanpidon, verotuksen, palkkahallinnon, talouden ja laskennan, rahoituksen ja yrityskauppakonsultoinnin, talousjohtamisen, koulutuksen sekä tietotekniikan palveluja erityisesti pk-yrityksille.

www.taloushallintoliitto.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs