Koronan jäljiltä avautuvat Kiinan markkinat tarjoavat nyt hereillä oleville suomalaisyrityksille täysin uusia mahdollisuuksia kasvuun tai uusiin aluevaltauksiin. Poikkeustilanteen jälkimaininkien nopealiikkeisessä toiminnassa IPR-asioissa kannattaa kuitenkin olla huolellinen, sanoo Kolsterin eurooppapatenttiasiamies Kati Leinonen.
Koronavirus hutki lujaa myös Kiinan taloutta, mutta samaan aikaan maan markkinoilla aletaan taas toimia. Kiinan markkinat tarjoavat nyt sauman erityisesti niille suomalaisille yrityksille, jotka tarjoavat ja kehittävät etäyhteyksien varassa toimivia sovelluksia tai pilvipalveluita.
”Näitä palveluita kiinalaiset ottavat nyt hanakasti käyttöön. Myös näiden teknologioiden lisensointi Kiinaan tarjoaa yrityksille mahdollisuuksia”, kertoo IPR-asiantuntija Kolsterin eurooppapatenttiasiamies Kati Leinonen.
Laajentuminen koronan jälkeisen jälleenrakentamisen Kiinaan edellyttää yrityksiltä nopeutta ja ketteryyttä. On myös varauduttava koronan mahdolliseen toiseen aaltoon.
”Yrityksillä on nyt uusia mahdollisuuksia hankkia ja vahvistaa jalansijaansa Kiinan markkinoilla. Moni toimiala suuntautuu uudelleen, ja yritykset siirtyvät nopealla tahdilla toimialalta toiselle.”
Kiinalaiset ovat digitaalisuuden edelläkävijöitä monilla arjen osa-alueilla. Koronaepidemian aikana esimerkiksi oikeuskäsittelyt ovat siirtyneet yhä enemmän verkkoon. Niiden ja terveydenhuollon tuotteiden ja palveluiden lisäksi kasvussa ovat verkkopohjaiset koulutukseen, kauppaan ja etätyöhön liittyvät palvelut.
”Kysyntää on nyt erityisesti digitaalisille palveluille, jotka auttavat pitämään yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Palvelualoilla kehitetään kotiinkuljetusta sekä järjestelmiä, jossa ei tarvita ihmiskontakteja. Esimerkiksi hyvinvointialoilla nousussa ovat virtuaaliset kuntoilutunnit”, Leinonen kertoo.
Kiinan sosiaalisen luottoluokituksen kriteerejä muutettiin koronan myötä. Nyt koronakriisin hillitsemisessä auttavia tuotteita tai palveluita valmistavat yritykset voivat parantaa luokitustaan, ansaita etuoikeuksia projektien rahoittamisessa ja päästä Kiinan hallinnon määrittelemien luotettavien toimijoiden hyvälle eli punaiselle listalle.
Kati Leinonen muistuttaa Kiinaan laajenevia tai kauppaa tekeviä yrityksiä varmistaman nopeissakin liikkeissä omat IP-oikeutensa. Poikkeustilan aikana ja sen jälkeen syntyvät uudet innovaatiot on suojattava tarkkaan. Vääränlainen IP-suoja heikentää esimerkiksi mahdollisuutta puuttua vilpilliseen kopiointiin.
Patentin lisäksi keksinnöille onkin tärkeää hakea myös nopeasti myönnettäviä suojia, kuten tavaramerkkiä, hyödyllisyysmallia ja mallisuojaa. Parhaimmillaan kuudessa kuukaudessa myönnettävä hyödyllisyysmalli on Kiinassa yleinen suojamuoto erityisesti laitetuotannossa.
”Lisäksi on pidettävä huolta, ettei vahingossa loukkaa muiden oikeuksia. Sen voi selvittää nopealla tarkastuksella”, Leinonen sanoo.
Tavaramerkkikaappareiden ja tuoteväärennösten lisäksi tarkkana kannattaa olla mahdollisen kumppanin valinnassa. Pahimmassa tapauksessa kumppanin kanssa voi solmia epäedullisen sopimuksen, kumppaniyrityksellä ei olekaan vientilupaa tai tavarantoimittajalle joutuu maksamaan viallisista tai vääristä tuotteista.
Kolster tarjoaa taustatarkistuspalvelua suomalaisille yrityksille, jotka haluavat solmia uusia kauppoja tai kumppanuuksia Kiinassa.
Lisätietoja
Kati Leinonen, eurooppapatenttiasiamies | Kolster
p. 040 920 8690
[email protected]
Kolster
Kolster on Suomen vanhin ja Euroopan vanhimpia immateriaalialan palveluyrityksiä. Kolsterin yli sata IPR- ja lakiasiantuntijaa työskentelevät Suomessa, Saksassa ja Kiinassa. Kolsterin yli 1 700 asiakkaasta 65 prosenttia on ulkomailta. Maailman sadasta suurimmasta brändistä 31 prosenttia on Kolsterin asiakkaita.
www.kolster.fi
Kolster China Desk™
Kolsterin China Desk™ tarjoaa Kiina-palvelua IPR-asioissa kansainvälisille yrityksille, jotka haluavat perustaa, laajentaa tai suojata liiketoimintaansa Kiinassa.
https://www.kolster.fi/kolster-china-desk
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1