Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Kärkihankkeet ja budjettileikkaukset ristiriidassa

METO - Metsäalan Asiantuntijat ry

Kärkihankkeet ja budjettileikkaukset ristiriidassa

Tiedote.
Julkaistu: 08.09.2015 klo 09:07
Julkaisija: METO - Metsäalan Asiantuntijat ry

                                                                               

Metsäalan asiantuntijat ovat huolissaan budjettileikkauksista, joita on ensi vuodeksi kaavailtu metsäkeskuksen ja Kemera-kohteiden rahoitukseen sekä Luonnonvarakeskuksen määrärahoihin. Meton hallitus totesi tiistaina kokouksessaan, että metsäalan arkiseen työhön kohdistuvat budjettileikkaukset syövät biotalouden kärkihankkeen uskottavuutta.

Metsäkeskuksen määrärahaan on esitetty ensi vuoden budjettiin noin kolmen miljoonan euron leikkausta. Kemerarahoihin puolestaan esitetään ensi vuodeksi jopa 20 prosentin leikkausta. Kemeran eli kestävän metsätalouden rahoituslain mukaisista valtion varoista osarahoitetaan mm. puuntuotantoa turvaavia metsänhoito- ja metsänparannustöitä, luonnontuhoista aiheutuvia metsän uudistamistöitä ja luonnonhoitoa ja –suojelua eli rahalla on vahvasti sekä hankkeita käynnistävä että työllistävä vaikutus.  

Luonnonvarakeskuksessa käydään parhaillaan läpi haastavaa organisaatiomuutosta. Rahoitus tuo murrosvaiheeseen lisähaasteita. Budjettiesityksessä esitetään peräti 12 miljoonan euron vähennystä rahoitukseen.

Leikkaukset ovat rankkoja ja metsäalan asiantuntijoiden mukaan ne merkitsevät menetettyjä työpaikkoja.

- Samalla kun biotalouden kärkihankkeita käynnistetään, pitäisi myös jo olemassa olevat alan työpaikat sekä kasvava raakapuun tarve pystyä turvamaan, sanoo Meton puheenjohtaja Håkan Nystrand.- Kärkihankkeiden tarkoitus on luoda työllisyyttä, kasvua ja hyvinvointia yhteiskuntaan. Budjettirahojen leikkaukset ovat ristiriidassa tämän tavoitteen kanssa.

Vaikka biotaloudelle on varattu 300 miljoonaa euroa kärkihankerahaa, se ei valitettavasti helpota nyt leikkausuhan alla olevia kohteita. Kärkihankkeisiin tarkoitetut rahat ovat menossa toisaalle.

Metsäalan asiantuntijat toivovat maan hallitukselta johdonmukaisuutta.

- Biotalous nähdään Suomen tulevaisuudelle juuri nyt erittäin tärkeänä, ja hyvä niin, Håkan Nystrand sanoo.- Sen vuoksi toivomme ja odotamme, että tämä näkyy myös käytännön arjessa siten, että biotalousalan tärkeät työpaikat Kemeran hankkeissa, metsäkeskuksessa ja Luonnonvarakeskuksessa turvataan.

- Silloin kärkihankkeilla on myös todellista merkitystä ihmisten arjessa ja hyvinvoinnissa.

Lisätietoja: pj. Håkan Nystrand, puh. 040 761 9176

METO- Metsäalan Asiantuntijat ry on metsä- ja luonnonvara-alan asiantuntijoiden edunvalvontajärjestö. Jäseniä on noin 8 000 ja he työskentelevät luonnonvara-aloilla suunnittelijoina, esimiehinä, työnjohtajina, puun osto- ja korjuutehtävissä, metsänhoidon tehtävissä, toiminnanjohtajina, toimistonhoitajina, neuvojina, luonnonhoidon tehtävissä, opettajina ja asiantuntijoina, muissa johtotehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs