Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Kantasatama-hanke etenee Kotkassa

Cursor Oy, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö

Kantasatama-hanke etenee Kotkassa

Tiedote.
Julkaistu: 21.10.2014 klo 10:45
Julkaisija: Cursor Oy, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö

Kansainvälinen kehittäjäryhmä suunnittelee Kotkan Kantasatamaan outlet-keskuksen sekä hotellin ja ravintolamaailman rakentamista. Hankkeesta vastaa kansainvälinen ja kokenut kehittäjäryhmä, joka edustaa alansa huippua. Hankevastaavana toimii GVA Sawyer, jolla on 20 vuoden kokemus kiinteistökehityshankkeista. Kehittäjäryhmään on liittynyt Milligan Retail, jonka omistaja John Milligan on johtava outlet-kaupan kehittäjä ja sijoittaja Euroopassa. Ryhmään kuuluu myös Gerald Parkesin Pacific Real Estate Capital Partners, joka on rahoittanut lukuisia kiinteistöhankkeita Euroopassa ja USA:ssa.

Kantasatama on Kotkan kaupungin keskustassa sijaitseva historiallinen satama-alue, josta tehdään uudenlainen elämyksellinen kohde. Useampia vaiheita käsittävän hankkeen aikana Kantasatamaan rakennetaan sen perinteitä kunnioittaen monipuolinen, koko perheen ajanvietekeskus, jossa yhdistyvät ostosmahdollisuudet, hotellimaailma, ravintolatarjonta, kulttuuri, viihde, matkailu ja mahdollisesti myös asuminen. Samanaikaisesti selvitetään myös mahdollisuuksia kehittää risteilyreitti Kotkan ja Pietarin välille. Kantasatama-hanketta ovat mukana valmistelemassa Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor ja Kotkan kaupunki.

Kantasataman asemakaavan muutoksen luonnos on parhaillaan valmisteltavana. Se esitellään loppuvuodesta 2014.

Hankkeella huomattava työllisyysvaikutus aluetalouteen

GVA Sawyerin toimitusjohtaja Cameron Sawyerin mukaan ensimmäisten vaiheiden investointi on noin 200 miljoonaa euroa. Se tulee työllistämään arviolta noin tuhat henkilöä rakentamisen aikana ja noin 700 henkilöä toiminnan käynnistyttyä. Keskuksen yhteenlasketun liikevaihdon arvioidaan olevan 200 miljoonaa euroa vuodessa. Ensimmäisen vaiheen toiminnan arvioidaan käynnistyvän loppuvuodesta 2016. Kantasataman kehittäminen jatkuu tämänkin jälkeen. Myöhemmät vaiheet kaksinkertaistanevat kokonaisinvestoinnin.

Kantasataman investointihankkeen aluetaloudelliset vaikutukset on selvitetty. Oxford Research selvitti Cursor Oy:n toimeksiannosta hankkeen vaikutuksia aluetalouteen. Selvitys toteutettiin elo-syyskuussa 2014.

Hanke tukee Kotkan-Haminan seudun elinkeinorakenteen uudistumista ja hankkeella on merkittävä työllistävä vaikutus. Rakennusvaiheessa investointi luo lähes tuhannen henkilötyövuoden edestä suoria työpaikkoja ja lähes kaksituhatta huomioiden epäsuorat työpaikat. Toimintavaiheessa pysyviä työpaikkoja syntyy yli 700 ja epäsuorat huomioiden yli 900. Tämä merkitsee myös kuntataloudelle seudulla huomattavaa piristysruisketta, noin 7 miljoonan euron suuruisia verotuloja.

Kotkan keskeinen sijainti hyvien liikenneyhteyksien varrella pääkaupunkiseudun ja Venäjän välissä mahdollistaa sen, että Kantasatama on helposti mm. venäläisten, kotimaisten ja muiden ulkomaisten matkailijoiden saavutettavissa.

Sidosryhmähaastatteluissa hankkeeseen suhtauduttiin erittäin positiivisesti. Pientä huolta aiheutti ennen kaikkea kilpailutilanteen kiristyminen. Uudenlaisen konseptin takia hankkeen ei katsottu kilpailevan suoraan nykyisten kaupan yksiköiden kanssa. Merkittävintä on se, että kehityshanke elävöittää Kotkan keskusta-aluetta. Kantasataman houkuttelemat asiakasvirrat luovat liiketoimintamahdollisuuksia myös muille keskusta-alueen yrityksille ja lisääntyvä majoituskapasiteetti poistaa matkailun kehittämisen esteitä. Kehityshanke luo myös pohjaa sekä linjaliikenteen että risteilytoiminnan kehittämiseksi.

Liitteet:

Hankekehittäjän havainnekuvia Kantasatama-hankkeesta. Kuvat ovat tämänhetkisistä luonnoksista. Yksityiskohdat muuttuvat syksyn kuluessa suunnitelmien kehittyessä. Kuvat: AHR Architects

Lisätietoja:

Hankkeen yleiskuvaus ja aluetaloudelliset vaikutukset:

toimitusjohtaja Hannu Karavirta, Cursor Oy, puh. 040 190 2501

Hankkeen yleiskuvaus ja Kotkan kaupungin rooli hankkeessa:

kaupunginjohtaja Henry Lindelöf, Kotkan kaupunki, puh. 05 2341

Liitetiedostot

Cursor Oy, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö vastaa Kotkan, Haminan, Miehikkälän, Pyhtään ja Virolahden kuntien yritysneuvonnasta ja toteuttaa seudun elinkeinokehittämishankkeita. Cursor palvelee Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle asettuvia yrityksiä liiketoiminnan perustamis- ja kehittämisasioissa. Toimipisteemme sijaitsevat Kotkassa Eagle-talossa E18-tien varrella ja Haminan keskustassa Raatihuoneentorilla. Cursorin omistavat seudun kunnat (Kotka, Hamina, Pyhtää, Virolahti ja Miehikkälä) yhdessä alueen teollisuusyritysten ja rahoituslaitosten kanssa.

www.cursor.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs