Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Kalojen tuottajahinnat nousivat edelleen

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Kalojen tuottajahinnat nousivat edelleen

Tiedote.
Julkaistu: 17.05.2011 klo 09:32
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Kasvatetun kirjolohen ja siian tuottajahinta nousi vuonna 2010 edellisvuodesta. Myös kalastajat saivat useimmista saalislajeista korkeampaa hintaa kuin vuotta aiemmin. Elintarvikkeeksi myydyn silakan keskihinta pysytteli kuitenkin edellisvuosien tasolla.

Kasvatetusta kirjolohesta maksettiin kalanviljelijöille keskimäärin 3,87 €/kg ja kasvatetusta siiasta 8,91 €/kg. Kalastajat saivat parhaan hinnan kuhasta (5,34 €/kg) ja lohesta (4,92 €/kg).  Siiasta maksettiin kalastajille 4,48 €/kg, ahvenesta 1,48 €/kg ja hauesta 1,18 €/kg.

Elintarvikesilakka yhä pienikokoista

Silakkasaaliista suurin osa myytiin rehukalaksi keskimäärin 11 sentin kilohintaan.  Elintarvikesilakasta kalastajille maksettiin keskimäärin 20 senttiä kilolta. Kokoluokittain tarkasteltuna silakan hinta nousi hieman edellisvuodesta, mutta keskihinta ei kuitenkaan noussut saaliskalojen pienen koon vuoksi. Vuonna 2010 kolme neljäsosaa elintarvikesilakoista kuului pienimpiin kokoluokkiin, joista kalastajat saivat keskimäärin 14–15 senttiä kilolta. Isoimmista silakoista kalastajille maksettiin keskimäärin 55 senttiä kilolta.

Silakasta ja kirjolohesta maksetaan tuottajalle edelleen vähemmän kuin ennen EU:hun liittymistä

Suomen liityttyä EU:hun vuonna 1995 kalan tuottajahinnat laskivat voimakkaasti. Useimpien luonnonkalojen, esimerkiksi lohen, kuhan ja ahvenen tuottajahinnat ovat 2000–luvun loppupuolella saavuttaneet ennen vuotta 1995 vallinneen reaalihintatason. Siian hinta on jopa noussut huomattavasti sen yli.

Sen sijaan kasvatetun kirjolohen samoin kuin elintarvikkeeksi myydyn silakan keskihinta on edelleen jäänyt alle ennen EU-jäsenyyttä olleen hintatason.

Tiedot käyvät ilmi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen laatimasta Kalan tuottajahinnat 2010 -tilastosta. Esitetyt hinnat eivät sisällä arvonlisäveroa, joka 1.7.2010 nousi kalan osalta 12 prosentista 13 prosenttiin. Siian, lohen, kirjolohen ja taimenen hinnat on laskettu peratulle kalalle, muiden lajien hinnat perkaamattomalle. Kalastettujen lajien hintatiedot on kerätty rannikon kalatukuilta, viljellyn kirjolohen ja siian tiedot on kerätty kalanviljelijöiltä.

Kalojen keskihintoja ja kalastajahintoja taulukoituna

Kalan tuottajahinnat 2010 (pdf) 

Tilaston kotisivu: www.rktl.fi/tilastot
Lisätietoja:

Tutkija Eila Nylander,
puh. 020 5751 244

 

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on 300 hengen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: www.rktl.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs