Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Julkisen sektorin kilpailukyky sote-palvelujen tuottajana on varmistettava

KT Kuntatyönantajat

Julkisen sektorin kilpailukyky sote-palvelujen tuottajana on varmistettava

Tiedote.
Julkaistu: 09.11.2015 klo 14:46
Julkaisija: KT Kuntatyönantajat

Hallitusohjelmassa todetaan, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa kilpailutuksissa korostetaan erilaisten tuottajien välistä kilpailuneutraliteettia. Hallitus korostaa sote-päätöksessään valinnanvapautta.

KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalosen mukaan tämä toteutuisi vain, jos sekä julkisen, yksityisen että kolmannen sektorin työnantajien sosiaalivakuutusmaksut ovat samantasoisia ja julkista sektoria kohdellaan muutoksessa yhdenvertaisesti muiden sektoreiden kanssa. Siksi työnantajan sairausvakuutusmaksun alennus on kohdistettava myös julkisille työnantajille ja kuntatyönantajien eläkevakuutusmaksua on alennettava.

Itsehallintoalueiden perustamisessa on kyse Suomen suurimmasta henkilöstöä koskevasta organisaatiomuutoksesta. Itsehallintoalueille siirtyvän kunnallisen henkilöstön (yli 200 000) työvoimakustannukset ovat noin 10 miljardia euroa vuodessa. Itsehallintoalue on uusi työnantajayksikkö, jonka palveluksessa julkisen sektorin sote-ammattilaiset tulevaisuudessa ovat.

Hallituksen sote-uudistuksen tavoitteisiin kuuluu sosiaali- ja terveystoimen menojen kasvun hillitseminen kolmella miljardilla eurolla. Näin kova tavoite asettaa suuret vaatimukset niin organisaation tuottavuudelle kuin työmarkkinajärjestelmällekin.

Julkisen sektorin työnantajamaksut yhdenvertaisiksi yksityisen sektorin kanssa

Valtioneuvosto on kilpailukykypaketissaan esittänyt, että yksityisen sektorin työnantajien sairausvakuutusmaksua alennettaisiin 1,72 prosenttiyksiköllä. Maksujen alennus on hallituksen esityksen mukaan tarkoitus rahoittaa julkisen sektorin henkilöstösäästöillä.

Hallitusohjelmassa todetaan, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa korostetaan erilaisten tuottajien välistä kilpailuneutraliteettia. Yhdenvertaisuuden vuoksi sairausvakuutusmaksun alennus on kohdistettava myös kunnallisille työnantajille. Sairausvakuutusmaksun alentaminen vain yksityisten yritysten ja kolmannen sektorin osalta vääristäisi kilpailuasetelmaa erityisesti verovaroin rahoitettavissa sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä koulutuspalveluissa.

Keskeisin ero verrattaessa sektorikohtaisia työvoimakustannuksia on tällä hetkellä työnantajan eläkevakuutusmaksun suuruus. Kuntatyönantajat maksavat keskimäärin kuusi prosenttia suurempaa maksua kuin yksityiset työnantajat. Myös tämä kilpailua vääristävä eläkevakuutusmaksujen epäsuhta pitää korjata.

Julkisen sektorin muutos tarvitsee vakautta ja yhteistyötä

Kunnallisia virka- ja työehtosopimuksia on välttämätöntä kehittää vastaamaan itsehallintoalueiden sekä kuntien ja kuntayhtymien olosuhteita ja uusia henkilöstörakenteita mm. palvelussuhteen ehtoja koskevilla uudistuksilla.

Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen korostaa, että toimivat työmarkkinaosapuolten neuvottelusuhteet, toimintaympäristön pitkäaikainen tuntemus ja sote-henkilöstölle jo olemassa olevat työ- ja virkaehtosopimukset tuovat myös itsehallintoalueille työrauhaa, vakautta ja ennustettavuutta. Ne myös edesauttavat muutoksen sujuvaa läpivientiä.

Lisätietoja

työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, puhelin 040 547 7710

KT Kuntatyönantajat on työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kuntia ja kuntayhtymiä työnantajina. KT neuvottelee ja sopii kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset. Se on keskeinen työelämän tuloksellisuuden ja laadun kehittäjä. Kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee 429 000 työntekijää ja viranhaltijaa. Kunta-alan palkkasumma henkilösivukuluineen on noin 21 miljardia euroa.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs