Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Jopa kolmasosa teollisuuden liikevaihdosta ohjelmistoriippuvaista

Teknologiateollisuus ry

Jopa kolmasosa teollisuuden liikevaihdosta ohjelmistoriippuvaista

Tiedote.
Julkaistu: 06.10.2011 klo 10:03
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Monet perinteiset teollisuustuotteet sisältävät sulautettuja ohjelmistoja. Teollisuusyritysten Suomen-yksiköiden liikevaihdosta 39 miljardia euroa eli lähes kolmasosa tulee tuotteista, jotka ovat riippuvaisia ohjelmistoista. Ohjelmistot tuovat teollisuuden liikevaihtoon lisäarvoa kaikkiaan 17 miljardin euron verran. Tulevaisuudessa ohjelmistojen merkitys teollisuudelle vain kasvaa, ennakoi tuore selvitys, joka kartoittaa ohjelmistojen roolia teollisuustuotteiden kehityksessä ja arvonmuodostuksessa.

Ohjelmistoala on nuori ala, joka on kasvanut globaalisti tärkeäksi toimialaksi. Alan kokonaismerkitystä on kuitenkin vaikea arvioida, sillä yhä useammin myös teolliset tuotteet sisältävät sulautettuja ohjelmistoja. Teollisuuden ohjelmistokehitys ja sen tuoma rahallinen arvo eivät kirjaudu sellaisenaan mihinkään olemassa oleviin tilastoihin.

Ohjelmistoista merkittävää lisäarvoa teollisuustuotteisiin

Monet perinteiset tuotteet sisältävät ohjelmistoja ilman, että loppukäyttäjä sitä edes tiedostaa. Esimerkkejä löytyy lähes joka alalta. Ohjelmistoja on niin hisseissä, metsäkoneissa kuin autoissakin.

Tuomo Nikulaisen, Jyrki Ali-Yrkön ja Timo Seppälän ETLAssa tekemän selvityksen mukaan kaikkiaan 39 miljardia euroa teollisuusyritysten Suomen-yksiköiden liikevaihdosta tulee tuotteista, jotka ovat hyvin riippuvaisia ohjelmistoista. Tämä summa vastaa lähes kolmasosaa näiden yksiköiden koko liikevaihdosta.

Teollisuustuotteet sisältävät kuitenkin myös fyysisiä osia, joten tuotteiden koko arvo ei synny ohjelmistoista. Tästä huolimatta ohjelmistoilla on merkittävä rooli lisäarvon tuojana. Selvityksen tulokset osoittavat, että ohjelmistot tuovat teollisuusyritysten Suomen-yksiköiden liikevaihtoon kaikkiaan 17 miljardia lisäarvoa.

- On erinomainen asia, että Suomessa on ensimmäisen kerran kohtuullisen laajasti selvitetty ohjelmistojen merkitystä teollisuuden tuotteiden kehityksessä ja ohjelmistojen tuomaa lisäarvoa tuotteille. Silmiinpistävää on, kuinka pienehköillä kehitysryhmillä on merkittävä rooli teollisuuden tuotteiden arvon luomisessa, toteaa selvityshankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, toimitusjohtaja Pertti Kauppinen Espotel Oy:stä.

Teollisuus työllistää tuhansia ohjelmistokehittäjiä

Suomessa toimivista vähintään 10 työntekijän tehdasteollisuusyrityksistä 13 prosentilla on omaa ohjelmistokehitystä. Kun ohjelmisto-osaamista alihankkivat lasketaan mukaan, kaikkiaan 30 prosenttia teollisuusyrityksistä hyödyntää ohjelmisto-osaamista.

Suomessa toimivat teollisuusyritykset työllistävät suoraan noin 19 500 ohjelmistokehittäjää globaalisti. Näistä noin 9 400 työskentelee Suomessa. Lisäksi teollisuusyritykset ostavat ohjelmisto-osaamista alihankintana yrityksiltä, jotka työllistävät Suomessa noin 6 400 ohjelmistokehittäjää.

Ohjelmistojen merkitys tulee kasvamaan

Ohjelmistojen merkitys monissa teollisuustuotteissa kasvaa. Monet perinteisetkin alat ennakoivat selvää kasvua. Muutoksen nopeus vaihtelee kuitenkin huomattavasti aloittain. Monilla aloilla tuotteiden elinkaaret ovat jopa kymmenien vuosien mittaisia, toisilla aloilla tuotteita taas uusitaan muutaman vuoden välein. Tuotteiden elinkaaret määräävät pitkälti sen, miten nopeasti ohjelmistojen merkitys muuttuu.

Selvityksen rahoittivat Teknologiateollisuus ry ja Tekes ja sen tulokset julkaistaan kirjana Softaa koneisiin! – Ohjelmisto-osaaminen suomalaisen teollisuuden uudistajana. Maksuttoman julkaisun voi ladata pdf-tiedostona tai tilata Teknologiainfo Teknovan verkkosivuilta.

Lisätietoja:

Jyrki Ali-Yrkkö, ETLA, puh. (09) 609 90210

Jukka Viitasaari, Teknologiateollisuus ry, puh. 040 823 5507 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs