Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » JHL tuomittiin toistamiseen sakkoihin Helsingin työtaistelu-uhasta

KT Kuntatyönantajat

JHL tuomittiin toistamiseen sakkoihin Helsingin työtaistelu-uhasta

Tiedote.
Julkaistu: 10.10.2014 klo 14:05
Julkaisija: KT Kuntatyönantajat

Työtuomioistuin on tuominnut Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n ja Helsingin yhteisjärjestö JHL ry:n toistamiseen hyvityssakkoihin työrauhavelvollisuuden rikkomisesta. Myös Kunta-alan unioni tuomittiin toistamiseen hyvityssakkoon valvontavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomio annettiin 9. lokakuuta.

Työtuomioistuin tuomitsi JHL:n ja paikallisen ammattiyhdistyksen yhteensä 17 000 euron hyvityssakkoihin työrauhavelvollisuuden rikkomisesta. Kunta-alan unioni tuomittiin 6 500 euron hyvityssakkoihin valvontavelvollisuuden rikkomisesta. Järjestöt määrättiin korvaamaan myös oikeudenkäyntikulut KT:lle.

Tuomio koskee JHL:n  ja sen paikallisen ammattiyhdistyksen 23. syyskuuta järjestämää työnseisausta Helsingissä. Työtuomioistuin tuomitsi järjestöt nyt toistamiseen hyvityssakkoihin laittomasta työtaistelu-uhasta, koska järjestöt jatkoivat 18. syyskuuta annetusta tuomiosta huolimatta työtaistelulla uhkaamista. Työtuomioistuimen tuomion mukaan laittomalla työtaistelutoimenpiteellä uhkaaminen on laiton työtaistelutoimenpide.

Nyt antamassaan tuomiossa työtuomioistuin toteaa, että järjestöt jatkoivat syyskuussa annetun tuomion jälkeen työnseisauksen valmistelua ja ylläpitivät lakon uhkaa. Järjestöjen toimenpiteet olivat painostamistarkoituksessa tehtyjä uhkauksia. Työtuomioistuin otti hyvityssakkojen määrässä huomioon sen, että järjestöt jatkoivat lainvastaista toimintaa. Tuomio on selkeästi linjassa aikaisemman oikeuskäytännön kanssa.

Työnseisausuhan piirissä oli noin 9 000 Helsingin kaupungin palveluksessa olevaa työntekijää ja viranhaltijaa. Työnseisaus koski kaikkia Helsingin kaupungin toimintoja ja pysäytti esimerkiksi raitiotie- ja metroliikenteen sekä vaikeutti kuntapalveluiden saatavuutta.

KT edellyttää, että järjestöt kunnioittavat annettuja tuomiota eivätkä toteuta lainvastaisia työtaistelutoimenpiteitä. Erityisen huolestuttavaa asiassa on se, että järjestöt jatkoivat työtaistelulla uhkaamista sekä toteuttivat työnseisauksen työtuomioistuimen antamasta tuomiosta huolimatta.

Lisätiedot:
työmarkkinalakimies Anne Kiiski, puh. 050 414 0718
neuvottelupäällikkö Sari Ojanen, puh. 050 597 6942

KT Kuntatyönantajat on työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kuntia ja kuntayhtymiä työnantajina. KT neuvottelee ja sopii kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset. Se on keskeinen työelämän tuloksellisuuden ja laadun kehittäjä. Kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee 432 000 työntekijää ja viranhaltijaa. Kunta-alan palkkasumma henkilösivukuluineen on noin 22 miljardia euroa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs