Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » IPR-tuomioistuin vahvistaa suomalaista innovaatioympäristöä

Teknologiateollisuus ry

IPR-tuomioistuin vahvistaa suomalaista innovaatioympäristöä

Tiedote.
Julkaistu: 18.12.2012 klo 10:11
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Eduskunta on eilen päättänyt, että Suomeen perustetaan aineettomiin oikeuksiin erikoistunut tuomioistuin. Tämä toteutetaan käytännössä niin, että teollis- ja tekijänoikeuksia koskevien asioiden tuomioistuinkäsittely keskitetään markkinaoikeuteen syyskuun 2013 alusta alkaen.

Uusi IPR-tuomioistuin tarvitaan, jotta immateriaalioikeusasioita voidaan käsitellä nykyistä edullisemmin, nopeammin ja asiantuntevammin, Teknologiateollisuuden johtava asiantuntija Michaela Ramm-Schmidt kertoo.

Aineettomat oikeudet kuten patentit, tavaramerkit, mallisuoja ja tekijänoikeudet ovat useimpien yritysten arvokkainta pääomaa. Immateriaalioikeuksien taloudellinen merkitys yrityksille kasvaa nopeasti, erityisesti digitaalisessa toimintaympäristössä. Jopa 75 % yritysvarallisuudesta koostuu nykyään aineettomista oikeuksista ja erityisesti teknologiateollisuuden yrityksissä immateriaalioikeudet ovat yksi merkittävimmistä menestykseen vaikuttavista tekijöistä.

– Aineettomien oikeuksien ratkaisutoiminnan tehostumisella ja asiantuntemuksen lisääntymisellä on olennaista merkitystä yritysten kilpailukyvylle. Erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille on tärkeää, että prosessit hoidetaan laadukkaasti ja kustannuksia säästäen, Ramm-Schmidt toteaa.

Erityistuomioistuin parantaa myös aineettomia oikeuksia käsittelevien tuomareiden mahdollisuuksia erikoistua ja kasvattaa asiantuntemustaan. Immateriaalioikeudelliset asiat ovat usein monimutkaisia ja edellyttävät myös poikkitieteellistä osaamista. Teknologiateollisuus pitää markkinaoikeutta parhaana mahdollisena tuomioistuimena käsittelemään näitä asioita, koska sen juttukanta perustuu jo nyt monesta sellaisesta asiakokonaisuudesta, jotka tukevat myös immateriaalioikeudellisten asioiden mahdollisimman korkealuokkaista ratkaisemista.

– Päätös keskittää immateriaalioikeudelliset asiat markkinaoikeuteen tukee myös omalta osaltaan hallituksen jo tekemiä päätöksiä T&K- ja pääomasijoittamisen verokannustimista. Nämä kaikki päätökset ovat osa sitä isoa kokonaisuutta, jolla tuetaan suomalaisten yritysten aineettoman omaisuuden tehokasta hyödyntämistä, Ramm-Schmidt kiittelee.

EU:n patenttituomioistuin Suomeen

IPR-tuomioistuimen myötä Suomeen syntyy entistä vahvempi kansainvälisen tason IPR-asioiden osaamiskeskus. Tämä parantaa mahdollisuuksiamme päästä tulevaisuudessa mukaan luomaan uutta eurooppalaista patenttituomioistuinjärjestelmää. Ramm-Schmidt toivookin, että Suomi lähtee nyt aktiivisesti tavoittelemaan uuden patenttituomioistuimen yhden paikallisjaoston perustamista maahamme.

Lisätietoja:

Johtava asiantuntija Michaela Ramm-Schmidt, puh. 040 525 0509

etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi

Teknologiateollisuus on Suomen tärkein elinkeino, sen edustamat toimialat vastaavat 60 % maan viennistä ja 80 % koko elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Teknologiateollisuus työllistää Suomessa suoraan 300 000 henkilöä. Teknologiateollisuuteen kuuluu viisi päätoimialaa, jotka ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu- ja konsultointi sekä tietotekniikka-ala.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs