Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » HR-Johtajabarometrin mukaan 2013 organisaatio muuttuu joka toisella työelämässä olevalla suomalaisella

MPS-Yhtiöt

HR-Johtajabarometrin mukaan 2013 organisaatio muuttuu joka toisella työelämässä olevalla suomalaisella

Tiedote.
Julkaistu: 27.11.2012 klo 12:53
Julkaisija: MPS-Yhtiöt

Tiedote, julkaisuvapaa 28.11.2012 :

HR-Johtajabarometrin mukaan 2013 organisaatio muuttuu joka toisella työelämässä olevalla suomalaisella

MPS-Yhtiöiden toteuttaman HR-Johtajabarometrin mukaan vuoden 2013 suurimmiksi haasteiksi nousevat odotetusti yritysten tuottavuus ja kannattavuus vaikeassa markkinatilanteessa.

Lokakuussa 2012 toteutettuun tutkimukseen vastasi noin 150 suomalaista toimitus- ja henkilöstöjohtajaa, esimiestä ja henkilöstötehtävissä toimivaa asiantuntijaa. Vastaajien yritykset edustavat useita eri toimialoja, suurimpina teollisuus, kauppa sekä rahoitus- ja vakuutustoiminta. Vastaajista 82 % työskentelee osakeyhtiöissä, 9% julkisella sektorilla ja 9% muissa yrityksissä.Yritysten henkilöstömäärät vaihtelevat alle 50 hengen yrityksistä aina suurimpiin yli 1000 hengen pörssiyhtiöihin, joita vastaajista edustaa 21 %.

Tulevan vuoden haasteisiin vastataan organisaatiomuutoksilla, kriittisen osaamisen varmistamisella sekä johtamisen ja esimiestyön kehittämisellä. Jopa 57 % vastaajista kertoo, että tuleva vuosi tuo tullessaan organisaation rakenteen muutoksen ja esimiestaitojen kehittäminen on suunnitteilla peräti 84 % vastaajayrityksistä. 64 % on todennut johtoryhmätyön kehittämisen tarpeelliseksi, mutta yllättäen muutosjohtamisen kehittämistä suunnitellaan vain alle puolessa vastaajayrityksistä.

”Näyttää siltä, että olemme Suomessa jäämässä organisaatioiden kehittämisessä jälkijunaan. Tähän ei ole varaa, virheet näkyvät tulevien vuosien tuloksissa aivan suoraan. Periaatteessa tehdään oikeita asioita, mutta vääristä syistä ja liian matalin tavoittein. Muutosjohtamisen mekanistinen lähestyminen ei vie meitä riittävän pitkälle. Esimerkiksi käsitteet muutoksenhallinta ja oppiva organisaatio on jo kulutettu loppuun. Menestyksen edellytys on uudistuminen ja uudistumiseen perustuva yrityskulttuuri, joka luonnollisesti on jatkuvaa,” arvioi MPS Finland Consulting Oy:n toimitusjohtaja Vesa Nissinen.

Suorittamiseen liittyvät taidot menevät vuorovaikutustaitojen edelle

Kysyttäessä vuoden 2013 kriittisimpiä menestystekijöitä, lähes 60 % vastaajista nostaa työn suorittamiseen liittyvät taidot kolmen kriittisimmän tekijän joukkoon. Vastaus on täysin linjassa MPS-Yhtiöiden keväällä toteuttaman kansainvälisen tutkimuksen kanssa. Toukokuussa julkaistun tutkimuksen mukaan suomalaisten yritysten odotukset työntekijälle painottuvat laatuun ja tuottavuuteen. Tuottavuutta odottaa 54 % ja innovatiivisuutta ainoastaan 17 % yrityksistä. HR-Johtajabarometrin mukaan henkilöstöä tullaan kouluttamaan 82 % yrityksistä, mutta vain 34 % vastaajista nostaa vuorovaikutus- ja coaching-taitojen kehittämisen merkittäväksi menestystekijäksi.  

”Talouden harmaus, selkeiden näkymien lyhentyminen ja makrotalouden epävarmuus näyttävät syövän yritysjohtajilta eväät innostavaan ja visionääriseen johtamiseen. Tavoitteet ovat konkreettisia ja lähellä, mutta vievätkö ne yrityksiä pidemmällä tähtäimellä oikeaan suuntaan? Voisiko suunnan määrityksen tapaa ja määritelmää uudistaa, ottaen huomioon koko henkilöstössä olevan potentiaalin?”, kysyy osaamisjohtaja Mari Maanonen.

Kriittinen osaaminen on arvossaan vuonna 2013

HR-Johtajabarometrin mukaan vain 19 % yrityksistä suunnitellaan uusien työntekijöiden rekrytointeja jonkin verran tai huomattavasti vuonna 2013. Koska uusia osaajia voidaan rekrytoida vain rajoitetusti, on ymmärrettävää, että olemassa olevien kriittisten osaamisten tunnistaminen ja avainresurssien sitouttaminen nousevat palkintosijoille vuoden 2013 kriittisiä menestystekijöitä kysyttäessä.   Puolet vastaajista nostaa kriittisten osaamisten tunnistamisen kolmen tärkeimmän tekijän joukkoon ja 41 % avainresurssiensa sitouttamisen.  Puolet vastaajista suunnittelee käyttävänsä sisäisiä potentiaaliarviointeja  ja Talent management-ohjelmia osaajiensa tunnistamiseen, kehittämiseen ja sitouttamiseen.

”Kaikessa arvioinnissa on kysymys relevantin tiedon tuottamisesta. Kehittämisessä on kysymys oppimisen asenteesta ja näkyvistä käyttäytymisen muutoksista. Yhdistämällä nämä näkökulmat ihmisten johtamisessa päädytään tilanteeseen, jossa uudistava johtajuus voi toteutua”, Vesa Nissinen kiteyttää.

Lisätietoja
Vesa Nissinen, toimitusjohtaja, MPS Finland Consulting, 020 7469 610, vesa.nissinen@mps.fi
Niilo Mäkelä, tutkimuspäällikkö, 020 7469 578, niilo.makela@mps.fi , tutkimuksen toteutukseen liittyvät kysymykset

Toimituksesi edustaja on myös tervetullut kuulemaan lisää tutkimuksemme tuloksista aamiaistilaisuuteemme 28.11.2012 klo 8.30 – 10.00 osoitteeseen MPS-Yhtiöt, Paciuksenkatu 27, Helsinki. Ilmoittautumiset Pipsa Korkeaojalle, 020 7469 620, pipsa.korkeaoja@mps.fi

MPS-Yhtiöt lyhyesti

MPS on suomalainen, kansainvälisesti toimiva johtamisen, muutoksen hallinnan ja strategisten henkilöstöratkaisujen asiantuntija. 38 vuoden kokemuksella tiedämme, että hyvä johtaminen ja motivoitunut henkilöstö ovat lähtökohta liiketoiminnan menestykselle. Suomessa yhtiöitämme ovat MPS Finland Consulting Oy, MPS Executive Search Oy sekä Prewise Oy. Baltiassa, Venäjällä ja Kiinassa toimivat MPS-yhtiöt sekä kansainväliset verkostomme EXS International ja Career Star varmistavat asiakkaan tarpeisiin vastaamisen niin Suomessa kuin ulkomailla.

www.mps.fi, www.mpsglobe.com

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs