Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Helsingin tehotarkastus paljasti: Kaikki lähetetyt rakentajat alipalkattuja

Helsingin tehotarkastus paljasti: Kaikki lähetetyt rakentajat alipalkattuja

Tiedote.
Julkaistu: 10.02.2011 klo 13:46
Julkaisija: Mestalla.fi

Rakennusliiton tehotarkastus Helsingissä paljasti, että kaikki ulkomailta ns. lähetettyinä työntekijöinä tulleet rakentajat ovat alipalkattuja.

Tarkastuksen perusteella lähetetyn työntekijän ja alipalkkauksen välille voi vetää täydellisen yhtäläisyysmerkin, sillä yhdenkään lähetetyn työntekijän osalta eivät työehtosopimuksen minimiehdot täyttyneet. Rakennusliitto ryhtyy jatkotoimiin työehtorikkeiden korjaamiseksi.

Rakennusliitto teki keskiviikkona 9.2 tehotarkastuksen Helsingin alueen linjasaneeraustyömaille. Tarkastuksen kohteena olivat tällä kertaa LVI – alan työntekijöiden palkka- ja työehdot. LVI – alalla työskentelee putki- ja ilmastointiasentajia sekä putkieristäjiä. Kaikkiaan Rakennusliiton toimitsijat kiersivät päivän aikana 31 työmaata.

Tarkastetuilla linjasaneeraustyömailla työskenteli 126 LVI – alan työntekijää 22:den eri yrityksen palveluksessa. Ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden määrä oli 44 henkilöä, eli 35 % koko työntekijämäärästä. Suurin osa ulkomaalaistaustaisista työntekijöistä oli virolaisia. Muut kansallisuudet olivat: Venäjä, Brasilia, Intia, Espanja ja Tunisia.  Lähetettyjä työntekijöitä ulkomaalaisten määrästä oli alle puolet, 17 henkilöä.  

Suoraan Suomeen rekisteröityihin yrityksiin työsuhteessa olevat ulkomaalaistaustaiset työntekijät saivat kahta poikkeusta lukuun ottamatta työehtosopimuksen ehdot täyttävää palkkaa. Suomalaisten työntekijöiden työsuhteissa ei ilmennyt työehtosopimusrikkomuksia.

Yrityksen rekisteröityminen Suomeen tai Viroon ei tarkoita sitä, että yrityksen omistaja olisi saman maan kansalainen, mihin yritys on rekisteröitynyt. Tarkastuksessa ilmeni, että yrityksiä omistetaan ristin rastiin molemmin puolin Suomenlahtea. Pääsääntöisesti kuitenkin lähetettyjen työntekijöiden työnantajat näyttävät rikkovan lakeja ja sopimuksia kansalaisuudesta riippumatta.

Urakoiden ketjuttaminen oli melko vähäistä LVI – töiden osalta. Muutamissa tapauksissa LVI – urakoitsijalla oli työmailla jopa pääurakoitsijan rooli. Tarkastuskierros vahvisti entisestään vanhaa oletusta: ” missä urakan ketjutus, siellä alipalkka”.

Lisätietoja:

Rakennusliitto ry.

Kimmo Palonen puh. 020 774 3087

työehtotoimitsija

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs