Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Heikko talouskehitys heijastuu palkansaajien tuloihin ja ostovoimaan

Valtiovarainministeriö

Heikko talouskehitys heijastuu palkansaajien tuloihin ja ostovoimaan

Tiedote.
Julkaistu: 26.06.2013 klo 09:49
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta on julkaissut palkanmuodostuksen seurantaraportin, jossa selvitetään ansioiden, hintojen ja ostovoiman sekä kilpailukyvyn kehitystä ja kehitysnäkymiä. Toimikunta hyödyntää arvioissaan valtiovarainministeriön suhdanne-ennustetta, joka on julkaistu VM:n kansantalousosaston suhdannekatsauksessa 19.6.2013.

Suomen talous supistui viime vuoden lopulla ja vajosi tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä taantumaan. Bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 0,4 prosenttia, vaikka talouskasvun oletetaankin käynnistyvän vuoden toisella puoliskolla. Nimellispalkkojen nousuvauhti ansiotasoindeksin mukaan hidastuu kuluvana vuonna noin prosenttiyksikön edellisestä vuodesta 2,1 prosenttiin. Kuluttajahintojen ennustetaan kohoavan keskimäärin 1,7  prosenttia, jolloin reaalisen ansiotasoindeksin nousuksi muodostuu kuluvana vuonna 0,4 prosenttia. Reaaliansioiden nousu jää myös vuosina 2014 - 2015 miltei olemattomaksi.

Palkansaajien käytettävissä olevat reaalitulot, eli ostovoima, alenee kuluvana vuonna 1,1 prosenttia. Palkansaajien ostovoiman supistumisen taustalla on vaimean reaaliansiokehityksen lisäksi työllisyystilanteen heikkeneminen. Myös ostovoimakorjauksen tekemättä jättäminen vuoden 2013 tuloveroasteikkoon ja arvonlisäverokantojen korottaminen prosenttiyksiköllä saman vuoden alussa vaikuttavat ostovoimaa supistavasti. Yleisradioveron käyttöönotto heikentää laskennallisesti ostovoimaa kuluvana vuonna. Tämä näennäinen vaikutus koskee vain vuotta 2013. Ilman yleisradioveron käyttöönottoa palkansaajien ostovoima heikkenisi kuluvana vuonna 0,7 prosenttia. Koska työllisten määrä tänä vuonna vähenee, yksittäistä työssä olevaa palkansaajaa kohden laskettu ostovoima heikkenee vain 0,5 prosenttia. Vuonna 2014 palkansaajien ostovoima yhteensä alenee 0,7 prosenttia ansiotulo- ja hyödykeverojen kiristyessä edelleen. Palkansaajien ostovoiman ennustetaan kääntyvän kasvuun vuonna 2015 työllisyystilanteen parantuessa.

Tehdasteollisuuden kilpailukyky ei ole toipunut finanssikriisiä edeltäneelle tasolle. Nimellisillä yksikkötyökustannuksilla mitaten tehdasteollisuuden kilpailukyky heikkeni viime vuonna toista vuotta peräkkäin. Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden nopea tuottavuuskasvu hillitsi tehdasteollisuuden yksikkötyökustannusten kasvua 2000-luvun alkupuolella, mutta finanssikriisin puhkeamisen jälkeen näin ei ole enää ollut. Palkansaajakorvausten ennakoidaan kuluvana vuonna jatkavan talouskehitykseen nähden ripeää kasvua ja kilpailukyvyn ennustetaan heikkenevän edelleen.

Talousnäkymät ja palkanmuodostus, kesäkuu 2013

Lisätietoja: Neuvotteleva virkamies Meri Obstbaum, puh. 02955 30050 ja finanssisihteeri Samuli Pietiläinen. puh. 02955 30165

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs