Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Haluavatko kansanedustajat käyttää heille kuuluvaa valtaa?

Haluavatko kansanedustajat käyttää heille kuuluvaa valtaa?

Tiedote.
Julkaistu: 25.05.2011 klo 13:24
Julkaisija: Tietoputki Oy

TASOKOROTUS TIEMÄÄRÄRAHOIHIN KIRJATTAVA HALLITUSOHJELMAAN

Hallitusneuvottelut käyvät kuumina Helsingin Säätytalossa. Elinkeinopolitiikka-ryhmä ratkoo, pystyykö se esittämään tulevaan hallitusohjelmaan tuntuvaa tasokorotusta tiemäärärahoihin, jota 27 tieliikenteen kanssa tavalla taI toisella tekemisisssä olevaa järjestöä edustava Auto- ja Tieforum esittää.

Säätytalolla lyödään lukkoon tällä ja ensi viikolla kehysbudjetin raamit seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Sen jälkeen esim. tiemäärärahoihin voidaan tehdä vain kosmeettisia muutoksia.
Kehysbudejetointi nykymuodossaan on aikansa elänyt, mutta valtiovarainministeriö pitää siitä tiukasti kiinni. Kritiikki kehysbudjettia kohtaan on kiihtynyt varsinkin sen vuoksi, että se on kankea. Esimerkiksi vaalikauden aikana tapahtuvien muutosten huomioonottaminen on osoittautunut vaikeaksi. Mm. jollakin momentilla ”tarpeettomaksi” todettua menoerää ei voida joustavasti siirtää talousarvion sisällä paikasta toiseen.

Toisaalta myös budjetin rakenne kaipaa muutoksia. Tiemäärärahat ovat budjetissa käyttömenoina, kun teiden peruskorjaus ja uusien väylien rakentaminen pitäisi nähdä pitkäaikaisena investointina tulevaisuuteen.

Hallitusneuvottelujen ympärillä pyörii kaikenlaisia huhuja, kun neuvottelijat eivät suostu puhumaan keskeneräisistä asioista. Yksi niistä kuiskii, että valtiovarainministeriö haluaisi niputtaa seuraavaksi neljäksi vuodeksi kaikki väylärahat tai ainakin tiemäärärahat samaan koriin samansuuruisina kuin edellisellä nelivuotiskaudella.

Kansandustajat levittelevät käsiään, että he ovat kehysbudjetoinnin vankeja ja että vuosittaisiin talousarvioihin ei voi juuri tehdä kehyksistä poikkeavia ratkaisuja. Nyt on se hetki, jolloin kansanedustajat voivat käyttää valtaansa riippumatta siitä, mitä VM tiemäärärahoista ehdottaa. Tasokorotukset on merkittävä selkeästi euroina hallitusohjelmaan.

Liitteenä oleva juttupohja on liian pitkä sellaisenaan julkaistavaksi. Pätkimällä ja lisäämällä juttupohjaan paikallisia kommentteja Suomen tiestön häpeällisen huonosta kunnosta saa hyvän kuvan. Jotain pitäisi tehdä ja pian, mutta kuka ottaa vastuun, jos ei tehdä?

Auto- ja Tieforumin psta
Heikki Peutere
GSM 0500 433 631

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs