Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Globaalin talouden kasvun kestävyys on kysymysmerkki – Katse omaan sijoitussuunnitelmaan

LähiTapiola

Globaalin talouden kasvun kestävyys on kysymysmerkki – Katse omaan sijoitussuunnitelmaan

Tiedote.
Julkaistu: 04.10.2016 klo 09:34
Julkaisija: LähiTapiola

LähiTapiola arvioi kansainvälisen talouden elpymisen jatkuvan. ”Odotamme ensi vuodesta kuluvaa vuotta parempaa. Positiiviset näkymät ovat kuitenkin jonkin verran liudentuneet ja riski negatiivisesta suhdannekäänteestä on jälleen mahdollinen. Sijoittajan haasteena on korkotason painuminen ennätyksellisen alas samaan aikaan, kun osakeindeksit ovat nousseet lähelle kaikkien aikojen huipputasoja. Sijoittajan näkökulmasta ykköskysymys on nykytilanteessa miettiä omaa sijoitussuunnitelmaa eli strategista allokaatiota”, sanoo LähiTapiolan pääekonomisti Jari Järvinen.

 

”Globaalin talouden suhdannekuva on tällä hetkellä kaksijakoinen. Yhdysvalloissa ja varsinkin kehittyvillä markkinoilla kasvu näyttäisi olevan piristymässä, mutta Euroopassa suunta on valitettavasti täysin päinvastainen. Kokonaisuutena tilanne näyttää kuitenkin hieman valoisammalta kuin esimerkiksi vuosi sitten”, pääekonomisti Jari Järvinen sanoo.

Hauras suhdannekuva tarkoittaa kuitenkin Järvisen mukaan sitä, etteivät keskuspankit tulevina vuosina uskalla oleellisesti nostaa korkoja.  Talouden toipumista ei haluta vaarantaa, koska keinot laskusuhdanteen lievittämiseen ovat entistä rajallisemmat.

”Globaalin talouden kasvunäkymän kestävyys on hyvin tärkeä seurattava asia. Viime vuosina sijoitusmarkkinoiden tuotot ovat olleet talouden suorituskykyyn nähden erittäin hyviä. Keskuspankkien voimakas rahatalouden elvytys on keskeisin syy omaisuusarvojen nousun ja talouskasvun eriytymiseen. Reaalitalouden kannalta keskuspankkien tekemän elvytyksen teho on selvästi heikentynyt ja seuraavassa laskusuhdanteessa joudutaan miettimään muitakin keinoja.”

Järvisen mukaan aika ei ehkä kuitenkaan ole vielä kypsä valtioiden velkaelvytykseen. ”Heikoimmilla mailla budjettitalouden liikkumavara on lähes olematon, kun taas vahvimmissa maissa ei vielä ole poliittista valmiutta elvytykseen. Oireet maailmantalouden kasvunäkymän hiipumisesta voisivat siksi merkittävästi lisätä myös sijoitusmarkkinoiden epävarmuutta, koska julkisen vallan kyky torjua taantumia näyttäisi heikentyneen.”

Osakkeiden ja korkojen pitkän aikavälin tuotto-odotukset ovat laskeneet

Turvallisina pidetyillä korkosijoituksilla on ollut perinteisesti keskeinen rooli sijoitussalkussa. Nykytilanteessa korkosijoitusten tuottopotentiaali on kuitenkin selvästi alentunut ja niiden riskisijoitusten arvonlaskuja pehmentävä vaikutus on vähentynyt. Tämän vuoksi riskinä on Järvisen mukaan, että sijoittajat joutuvat jatkossa sietämään sijoitussalkkunsa arvossa enemmän vaihtelua. Tämän lisäksi koko sijoitussalkun tuotto-odotus on laskenut.

”Sijoittajan vaihtoehdot ovat käytännössä lisätä riskillisten omaisuusluokkien kuten osakkeiden tai korkeariskisempien korkosijoitusten osuutta, alentaa omia tuotto-odotuksia realistisemmalle tasolle tai laajentaa omaisuusluokkahajautusta vaihtoehtoisiin sijoituskohteisiin, kuten kiinteistöihin, listaamattomiin osakkeisiin ja erilaisiin absoluuttisen tuoton strategioihin. Sijoittajan tulee tehdä valinta näiden vaihtoehtojen välillä aina omista lähtökohdista käsin riskinsietokyky, sijoitusaika ja sijoitettava varallisuus huomioiden”, Järvinen korostaa.

Asuntomarkkinat tarjoavat tuottoa

LähiTapiolan näkemyksen mukaan sijoituksia kannattaa hajauttaa myös kiinteään omaisuuteen kuten asuntoihin, kiinteistöihin ja maaomaisuuteen. Asuntosijoittaminen tarjoaa parhaassa tilanteessa vakaata tuottoa epävarmassa sijoitusympäristössä. Sijoitusasuntojen kokonaistuotto nousi viime vuonna 8,9 prosenttiin.

”Vuokrien nousu on jatkunut tasaisesti Suomessa 1980-luvun loppupuolelta lähtien. Pääkaupunkiseudulla kasvu on ollut hieman muuta maata ripeämpää, mutta erityisesti yksiöiden ja pienten kaksioiden vuokrat ovat nousseet kasvukeskuksissa myös muualla Suomessa. Lisäksi kuluttajien luottamus asuntomarkkinoiden toimivuuteen on kasvussa ja asuintalojen uudisrakentaminen lisääntynyt. Rakennuslupia on alkuvuoden aikana myönnetty noin 20 prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin”, sanoo salkunhoitaja Tuomas Rämö LähiTapiola Kiinteistövarainhoidosta.

Suomen ammattimaisten kiinteistömarkkinoiden koko on noin 50 miljardia euroa, josta LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon hallinnoiman kiinteistökannan arvo on 2,5 miljardia euroa. Suomessa tehtävien kiinteistömyyntien ja -ostojen volyymin arvioidaan vuonna 2016 olevan noin 7 miljardia euroa, josta LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon osuus on noin 400 miljoonaa euroa.  Näin ollen LähiTapiola on todella merkittävä asuntojen rakennuttaja ja kiinteistösijoittaja.

 

Tule tapaamaan LähiTapiolan sijoittamisen ja varainhoidon ammattilaisia

Pääekonomisti Jari Järvinen, ekonomisti Timo Vesala, toimitusjohtaja Tom Liljeström sekä johtaja Jyrki Mäkelä kiertävät ympäri Suomea Sijoitustalous-kiertueella 4.10.-10.11.2016. Paikalla on myös asuntomarkkinoiden asiantuntija Tuomas Rämö. Sijoitustalous-kiertueella valotetaan sijoitusympäristön, talouden ja asuntomarkkinoiden näkymiä. Tutustu kiertueen aikatauluun ja soita ja sovi oma haastatteluaika.

Kiertueen aikataulu:

http://viestinta.lahitapiola.fi/webApp/sijoitus 

Lisätiedot

Jari Järvinen, pääekonomisti, LähiTapiola Varainhoito, puh. 040 563 9761

Tuomas Rämö, salkunhoitaja, LähiTapiola Kiinteistövarainhoito, puh. 050 558 2224

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs