Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » FM föreslår hastigt inledande av exportprogram för livsmedel

Valtiovarainministeriö

FM föreslår hastigt inledande av exportprogram för livsmedel

Pressmeddelande.
Publicerad: 07.08.2014 kl. 17:27
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Finansministeriet föreslår att man anvisar 1,3 miljoner euro för hastigt inledande av ett exportprogram för livsmedel i den kommande andra tilläggsbudgeten för 2014.

Strategin för ett livsmedelsexportprogram har beretts i samarbete med Livsmedelsindustriförbundet och Team Finland  –aktörerna. Finansministeriet påskyndar inledandet av exportprogrammet på grund av de dagsaktuella sanktionerna gällande livsmedelsimporten till Ryssland.

- Rysslands importbegränsningar kommer att ha betydande konsekvenser för den finländska livsmedelsindustrin. Vi har en färsk, alldeles nyligen beredd strategi för utvecklandet av livsmedelsexport. Verkställandet av strategin bör nu påskyndas, konstaterar finansminister Antti Rinne.

Syftet med livsmedelsexportprogrammet är bland annat att utvidga marknaderna för livsmedelsexporten.

- Då värdet av rubeln rasade i slutet av 1990-talet och den ryska importen minskade, lyckades den finländska livsmedelsindustrin utvidga sina marknader i Östersjöområdet. Jag hoppas nu att aktörerna med hjälp av exportprogrammet kan söka nya marknader speciellt i Europa och Östra Asien, säger Antti Rinne.

Avsikten är att den andra tilläggsbudgeten fastslås i samband med budgetmanglingen för 2015 som hålls i slutet av augusti.

Ytterligare information:

Paavali Kukkonen, specialmedarbetare, tfn 02955 30411

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs